Wygładzanie za pomocą krzywej prowadzącej

Witam

W solidworks 2011 desperacko próbuję tworzyć gładkie elementy, aby modelować ramię łączące trimaranu.

Udało mi się zrobić kawałek ramienia, ale nie dało się go dokończyć na szarej części po lewej stronie. Wygładzanie działa poprzez wybranie obu sekcji, ale już nie działa, gdy powiem mu, aby podążał za krzywą prowadzącą.

Spróbowałem więc zrobić test z dwoma sekcjami w tej samej płaszczyźnie, które chcę wygładzić wzdłuż krzywej prowadzącej:

Moja porażka z tym prostym modelem potwierdza, że jest w tej historii coś, czego nie opanowałem.

Próbowałem zrobić krzywą prowadzącą, trajektorię lub jedno i drugie, nic nie działa. Moja krzywa zaczyna się w płaszczyźnie sekcji początkowej i dociera do sekcji końcowej bez powodzenia.

Załączam dwa pliki testowe, aby sprawdzić, czy to obsługujesz.

Z góry dziękuję za wskazówki!

Anthony

idec.zip

Witam

Mam wrażenie, że Twój plik ZIP jest pusty!

Pozdrowienia

Witam

W każdym razie twój problem wydaje się prosty do rozwiązania.

Powiedziałbym nawet, że jest to klasyczny błąd , ponieważ przy dwóch profilach umieszczonych na tej samej płaszczyźnie działa to tylko wtedy, gdy umieścisz profile pośrednie. (patrz załączone zdjęcie). Byłoby prawie tak samo, gdybyś znajdował się na dwóch płaszczyznach nachylonych pod kątem większym niż 45°

Pamiętaj, że będziesz musiał podać profile pośrednie do produkcji belki (chyba że jest to druk 3D), więc równie dobrze możesz je od razu złożyć.

Pozdrowienia

lissage_avec_le_nombre_suffisants_de_profils.jpg
1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście zamek był pusty.

Oto jest, pełny.

Wypróbowałem profile pośrednie i nadal nie działa.

W przypadku ramienia trimarana udaje mi się zrobić pierwszą część, gdzie 2 profile są równoległe, ale potem jest to już bardziej delikatne.

Próbuję jeszcze raz.

zip.zip

Witam

Dodam bardziej szczegółowe wyjaśnienie, jak postępować.

ALE BĄDŹ OSTROŻNY , zawsze musisz mieć ograniczenie między profilem a krzywą prowadzącą (krzywymi). LUB wiązania między krzywą prowadzącą a różnymi profilami, które są rozmieszczone wzdłuż linii pomocniczej oprócz dwóch kształtów początkowego i końcowego.

Jeśli to nie wystarczy,  załączę mini-tutorial bardziej kompletny niż załączony PDF.

Którą wersję oprogramowania posiadasz?
Pozdrowienia

mini_tuto_comment_maitriser_la_forme_dun_lissage.pdf
1 polubienie

Skanowanie plików

Na tym o nazwie "test" zauważam, że nie ma żadnego ograniczenia między profilami a krzywą prowadzącą. Jak wskazano w moim poprzednim poście , wszystko musi być ograniczone.

Dodatkowo umieszczasz krzywą prowadzącą w środku profilu, ponadto w próżni.

Z mojej praktyki, ale moi koledzy potwierdzą ci, że istnieje zasadnicza różnica między narzędziem Swiped Boss/Base a Base/Smoothed Boss.

W celu wygładzenia należy zaklinować linie prowadzące na krawędzi profilu szkicu , a nie jak ma to miejsce w środku z połączeniem na centralnej linii konstrukcyjnej.

Trzymanie się krawędzi profilu: zapobiega zgnieceniu profilu i pozwala w pełni kontrolować kształt profilu , jeśli umieścisz kilka krzywych prowadzących i kilka profili rozmieszczonych na trajektorii.

Z drugiej strony to normalne, że Twój profil nie idzie do końca z dwóch powodów

1° najpoważniejszy, który polega na tym, że twój wielowypust ma dużą wadę na styku z profilem końcowym.

2° W wygładzaniu nie wybiera się trzeciego profilu  (który w żadnym wypadku nie może być użyty ze względu na 1°).

Dam Ci radę: pracuj na płaszczyznach i zaczynaj jak najczęściej od krzywych prowadzących, ponieważ łatwiej jest połączyć profile na wypustach prowadzących.

Trochę inaczej jest, jeśli pracujesz na splajnach 3D: ale z mojego punktu widzenia jest to o wiele łatwiejsze, ponieważ wskazuję "krzywą prowadzącą", nawet jeśli ta ostatnia jest w 3D, a następnie "mnogość płaszczyzn", aby umieścić wszystkie profile.

Moi koledzy przedstawią Ci swój profesjonalny punkt widzenia

Pozdrowienia

4 polubienia

konieczne byłoby utworzenie profilu X (a więc płaszczyzny) prostopadłego do osiowych krzywych prowadzących

i utwórz X krzywych prowadzących za pomocą punktów rozmieszczonych na profilach

unikać promieni, które są zbyt małe w stosunku do przekroju 

A na powierzchni jest trochę bardziej elastyczny

@+

1 polubienie

Cze wszystkim

Dziękuję za radę.

Dostałem się tam dzięki Wam.

Rzeczywiście, w bossingu / wygładzaniu znaczenie profilu i jego umiejscowienie są ważne i miałem problem z ich opanowaniem.

Jeszcze raz dziękuję