Wygładzanie

Witam. Mam problem, którego nie mogę rozwiązać w SolidWorks. Szczegółowo opisuję problem: Jestem w trakcie przeprojektowywania naprawdę krzywej części (aeronautyka) Mam tę część w prawdziwym życiu i mam kamerę KEYENCE z sondą. w skrócie mam problem z wygładzaniem, które chciałbym zrobić. Nie można rozwiązać następującego błędu, albo jest to "Operacja wygładzania nie została zakończona", albo geometria ma zerową grubość. Proszę o pokazanie mi podglądu i podobno nie ma problemu, ale za każdym razem się nie udaje. Jeśli chodzi o geometrię zerową, przesunąłem już jedną ze ścian, ponieważ myślałem, że to połączenie jest problemem, ale nic nie zostało rozwiązane

Załączam zarówno zdjęcia, jak i sam utwór.

Bardzo dziękuję za pomoc.

EDYCJA: Wersja Solidworks 2024.

F50B161001B6-REV-F wersja 2022.SLDPRT (889,5 Ko)

F50B161001B6-REV-F. SLDPRT (873,6 KO)

Witam;
Należy również pamiętać o określeniu używanej wersji Solidworks.

Nie wybiegając zbytnio w przyszłość, wydaje się, że problem tkwi w podstawowym szkicu (zakreślonym na czerwono).
image

Czy jest jakiś powód, aby tworzyć dodatkowe ciało, zamiast rozszerzać istniejące ciało i usuwać z niego materię (wydaje mi się prostsze)?
Nie mogę ci już pomóc (dla mnie Solidworks 2022).

2 polubienia

Tak, dziękuję, właśnie określiłem to w 1. wiadomości

Witam

Dla mnie obszarem, który jest trochę interesujący, jest wcięcie utworzone nad polem " szkicowany profil3D2 ".

Również rury, które przecinają wygładzanie, mogą stanowić problem dla fuzji.

Witam
Czy masz kopię w wersji po 2022 roku. Pozwól, że przyjrzę się twojemu problemowi.
Dziękuję

1 polubienie

lub w 2020 r. :innocent:

1 polubienie

Właśnie umieściłem to w 2. wiadomości
F50B161001B6-REV-F wersja 2022.SLDPRT (889.5 KB)

Udało mi się zejść w dół w 2022 roku, ale nie w 2020 roku.

Powodem jest to, że część jest zamontowana na Falconie F50 i została identycznie odtworzona. Element jest skręcony i zakrzywiony. Najpierw rysuję dolną część i sprawdzam ją bezpośrednio na Tridi, wyczuwając prawdziwą część. podobnie jak to, sprawdzam kształt dna, zanim zajmę się całością. Część pochodzi z 1984 roku (jest to ruchoma część hamulca aerodynamicznego), musi być odwzorowana z dokładnością około 0,2 mm, aby można ją było obrabiać. Pracuję krok po kroku, ponieważ tam, gdzie pracuję, jestem również kontrolerem jakości i spawaczem MIG. Krótko mówiąc, jest to kolejny temat, ^^ cylindry pozwalają mi zlokalizować bloki DXF, które tworzę za pomocą kamery Keyence. To pozwala mi na zmianę pozycji na każdym etapie.

@Sylk jest na dobrej drodze...
Wyłączając mieszanie podczas wygładzania, Solidworks zgadza się na utworzenie bryły (z oryginalnymi szkicami).

Jednak nadal istnieje niewypełniona szczelina między nowym korpusem a resztą hamulca pneumatycznego (w zależności od wektora kierunku).

1 polubienie

Jeśli chodzi o pozostałą przestrzeń, sama w sobie nie jest zbyt poważna, będę mógł na nią wrócić. Może robię to źle, ale w domu to nie działa.

EDYCJA: EUREKA ! Dziwnie to działało, przegląd nie trzymał się ani rzeczywistości, ani granicy bazy, ale działa. Mam swoją grę. Bardzo dziękuję za poświęcony czas.

Nie użyłem wygładzania, ale " Powierzchnia graniczna ":
image

2 polubienia

F50B161001B6-REV-F wersja 2022.SLDPRT (987.6 KB)
Robiąc przerabianie szkiców, zrobiłem to!!
z funkcją wygładzania i pracując nad trajektoriami

1 polubienie

Witam @FRED78
Zapraszam do publikowania zrzutów ekranu dla tych, którzy nie mogą otworzyć pliku.

3 polubienia

Świetnie, więc spojrzałem trochę dalej po przejściu do przodu w projekcie, sprawdziłem moją pełną krzywą na tridi, mieszczę się w tolerancji 2/10, więc chciałem zrobić pokój czystszy, ale znowu utknąłem. Wziąłem wszystkie punkty z pierwszej części i staram się przerobić albo bazę obramowania, albo gładką bazę i rebelotte. niemożliwy. Wraca ta sama wiadomość. "Nie można stworzyć czoła końcówki 3D" Nie rozumiem.

Chciałbym wtedy czysto przerobić tylną część, ale jeśli nie mogę już zrobić przedniej części, to nie jest wygrana. Oto wersja monety z 2022 roku
f50b161001b6 v 2022.SLDPRT (1.6 MB)

A dla tych, którzy się zastanawiają, oto zdjęcie sztuki pozującej przed kamerą. i niestety nie mam skanera, jest w nim jeszcze trochę pracy, ale robiąc kieszenie powinno być dobrze.

Mam nawet kompletną część, której potrzebuję, również w wersji 2022 tutaj:
F50B161001B6-REV-g-2 V2022.SLDPRT (1.7 MB)

Ostatni kawałek nie jest w 2022 roku!
Cóż, problem z pierwszą częścią polega na tym, że SolidWorks i moje umiejętności w zakresie powierzchni są ograniczone.

Tak, rzeczywiście, dla tej wersji nie była to właściwa.

F50B161001B6-REV-g-2 V2022-1.SLDPRT (1.7 MB)

Teraz za pomocą powierzchni mogę zrobić kontur, ale nadal nie jest to to, czego chcę.

Udaje mi się też zrobić kontur, który mówi, że to głównie górne kształty
W pierwszej części po lewej stronie zdjęcia i ograniczając się do bocznego haka, który jest problemem, docieram tam.
Tworzę dwie powierzchnie powyżej i poniżej, a następnie wyciągam obie powierzchnie i uzyskuję objętość. Za pomocą narzędzi do powierzchni.
Musisz przejść według sekcji
Przypuszczam, że nie da się uprościć formularzy.