Lista cięcia pod rzeczywistym kątem

Witam

Zrobiłem listę cięć zespołu spawanego mechanicznie w rurach kwadratowych.

Czy możliwe jest, aby kąt rury znajdował się na liście cięcia, czy możemy mieć tylko kąt do usunięcia?

Przykład: moja rura musi mieć kąt 50 stopni, na liście cięcia jest wskazane 40 stopni (90 stopni - 50 stopni = 40 stopni usunięte)

Chciałbym, aby na liście cięcia było napisane 50 stopni

Dziękuję

Witam

W sposób zautomatyzowany, nie wiem. (no tak, z makrem)

Z drugiej strony, gdy MEP jest gotowy, możesz dodać dwie kolumny "Kąt 1 poprawiony" i "Poprawiony kąt 2" i napisać równanie w komórkach tych kolumn.

Jeśli na przykład wartość kąta 1 znajduje się w kolumnie "D" komórka 2, musisz kliknąć równanie i napisać 90-D2, a następnie zatwierdzić.

Gdy to zrobisz, kliknij nagłówki kolumn Kąt 1 i Kąt2 i ukryj je.

Szablon tabeli listy części spawanych można zapisać do późniejszego wykorzystania.

W równaniu należy umieścić test z SI(), aby sprawdzić, czy w komórce nie ma wartości null lub znaku " - ".

Na przykład: Si (D2 <> "" i D2<>"-" ; 90-D2; "NA")

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam

W ten sposób działa to bardzo dobrze!

jedynym problemem jest to, kiedy zapisuję szablon,

równania znikają..??

dziękuję za pomoc

1 polubienie

Dobry wieczór, dziś wieczorem tworzę makro, aby automatycznie wypełnić dwie kolumny.

2 polubienia

Dobry wieczór

W załączeniu znajduje się makro, które dodaje dwie kolumny "Kąt 1 poprawiony" i "Kąt 2 poprawiony".

Aby to zadziałało, musisz wybrać tabelę, którą chcesz zmodyfikować. Sprawdzana jest tabela, aby upewnić się, że jest to rzeczywiście tabela z listą części spawanych. Sprawdzana jest również obecność kolumn "Kąt1" i "Kąt2" w tabeli. Jeśli zmieniłeś tytuły kolumn, musisz je również zmienić w makrze i w górnej części modułu w 4 zainicjowanych stałych.

Baw się dobrze :)

addcorrectdcornercolumns.swp
3 polubienia

Wow, wielkie dzięki! Próbuję tego dziś wieczorem!

1 polubienie

Witam, twoje makro jest bardzo przydatne w zależności od pił, które chłopaki mają w warsztacie, jednak nie działa w domu i nie mam poziomu w VBA, aby zrozumieć, co jest nie tak, czy możesz mi pomóc z załączonym zrzutem ekranu? ... Dodanie kolumny i umieszczenie równania na mojej liście przepływów jest fajne, ale na liście spawanych części nie da się zastosować równania do całej kolumny, zmuszony do robienia linia po linii, jest zbyt ciężki, więc jeszcze raz dziękuję za makro, które to robi , jeśli uda mi się sprawić, by działało =)

erreur_macro.jpg

No to grzebię w temacie ale mam ten sam problem co Andthonysanglier na makro.
Czy ktoś mógłby rzucić na to okiem?
Z góry dziękuję