Skończyłem swoją konstrukcję, zamierzam zrobić rysunek i tam .... Dramat (ho minus!)
Mówiąc poważniej, gdy pytam o moją nomenklaturę części spawanych, brakuje mi jej połowy. Zajrzę więc do wnętrza 3D i jestem dość zaskoczony. Większość części nie jest przechowywana w "Liście artykułów części spawanych", co jest w porządku. Znalazłem się z duplikatem między Artykuł-lista-części-spawanych2 i Lista-artykułów-części-spawanych6, gdzie część "Wiercenie rur ocynkowanych bas[11]" jest umieszczona na obu listach
Chciałem ustawić wszystko naturalnie, klikając prawym przyciskiem myszy => ręczne/automatyczne aktualizacje listy. Ale takiej opcji nie ma.
Przyznaję, że jestem tu trochę przytłoczony. Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z takim scenariuszem?
@Gt22 Nie zrozumiałem wszystkiego z twojego postu, więc z góry przepraszam, jeśli odpowiem obok tego, co mówisz.
Ale to, że z mojej strony są dwa lub więcej spawów, nie jest zasadniczo problemem. Lista spawanych części jest dokładnie tą, która pojawia się na rysunku.
Oznacza to, że zduplikowana część na liście spawanej = zduplikowana część w instalacji. Przynajmniej w tym konkretnym przypadku.
Nie wiem dlaczego, ale klikając prawym przyciskiem myszy folder "Lista spawanych części" i klikając "Utwórz automatyczną listę spawanych części", znajdujemy normalne zachowanie spawanej części.
Nie jestem już w pracy, jutro przyjrzę się temu bardziej szczegółowo.
@GT22, jest problem z tym, co pokazujesz z kolorami. 4 długie pręty są tego samego koloru (żółty), podczas gdy dolne są dłuższe niż górne (dokładnie o 5 mm!)
Podobnie fiolet powinien być różowo-biały (uwaga, to ten, o który się martwię. Jest więc dość spójny ^^), podczas gdy ten pod różą jest inny i nie powinien mieć tego samego koloru.
Uwaga, nie widzę na dużym ekranie, mogą istnieć odcienie kolorów, których nie mogę rozróżnić.
W przeciwnym razie zgadzam się z tym, że kilka trafień może mieć to samo odniesienie. Problem polega na tym, że różowa rurka jest wymieniona w 2 różnych odniesieniach. Co wcale nie jest logiczne. Nie rozumiem nawet, jak to możliwe, że solidworks może to zrobić. Powinien umieścić to w jednym lub drugim odniesieniu, a nie w obu!!
@Benoit: Zgadzam się, ale ta opcja się nie pojawia. Może przy dobrym śnie będzie mniej kapryśny. Naprawdę dziwne to coś, to pierwszy raz, kiedy mi to robi.
@Benoit, jestem pod Sldw2011. i gdzie masz "utwórz automatyczną listę części" Mam tylko "automatyczny", który obraża mnie, gdy tylko na niego kliknę na podstawie "Usuń elementy z listy istniejących części spawanych przed aktywacją listy automatycznie spawanych części"
Czyli po usunięciu wszystkiego w listach mam dostęp do opcji... i cud!
Każdy kawałek na właściwej liście, bez duplikatów, nikel.
Nie do końca rozumiałam, co się stało, dlaczego stworzył dla mnie pół listy, na której było wszystko. Dziwny ten minibug
@Gt22, już chciałem przeprosić za poprzednią wiadomość. Kiedy czytam go ponownie, nie wydaje mi się to zbyt miłe, gdy próbujesz mi pomóc (a to nie jest moim celem)
W przeciwnym razie porządkuję moje funkcje w ten sposób, aby uzyskać większą widoczność, gdy muszę zmodyfikować. Prawdopodobnie nie jest to najlepszy sposób, aby to zrobić. Umieszczę twoją uwagę w mojej głowie i zostawię ją po swojemu na następny raz
W każdym razie dziękuję wszystkim za poświęcony czas i za pomoc. Solidworks to troll^^