Wykonuję małe konstrukcje metalowe (platformy, chodniki itp.). Generalnie rysuję wszystko w tym samym pomieszczeniu (słupki, belki, płatwie itp.), z wyjątkiem balustrad i schodów. Ostatnio staram się wykonywać spawane podzespoły w celu zebrania i zlokalizowania różnych zespawanych ze sobą elementów; Na przykład słupki z płytami, belki z płytami i trzpieniami.
Jedyny problem polega na tym, że podczas rysowania i tworzenia tabeli części spawanych nie mam już całkowitej liczby odcinków wraz z ich długością przepływu, a jedynie spawane podzespoły wraz z ich odniesieniami i ich ilością. Żałuję, że nie mam obu, ponieważ moi klienci korzystają z tej listy, aby zamówić swoje materiały.
Mam mniej więcej ten sam problem, posiadam 2 części z funkcją spawania mechanicznego, niektóre z nich są identyczne, ale mam wrażenie, że SolidWorks nie jest w stanie połączyć 2 części w sumę.
Tak więc twoja lista spawanych mechaników działa tylko na jednej części, a nie na zespole, aby mieć na przykład długości. (chyba, że się mylę, a testy zrobiłem)
Wiem, że SolidWorks nie jest najlepszym oprogramowaniem do konstrukcji stalowych, ale myślę, że powinno być więcej funkcji w zakresie konstrukcji spawanej. Ze swojej strony spędzam dużo czasu na tworzeniu wszystkich planów dotyczących produkcji moich konstrukcji.
Pomysł do przetestowania: zrób część, w którą włożysz części spawane mechanicznie. Przy odrobinie szczęścia SW znajdzie swoje maluchy, wady: na dodatek jest to fikcyjny element do zarządzania.
Używałem tej techniki już wcześniej, wstawiając swoje elementy do różnych elementów i tworząc całość całego tego małego świata. Niestety ta operacja jest żmudna, ponieważ wszystkie części muszą być ręcznie przywoływane (nazwa, numer części), a ponadto nie ma już żadnego powiązania z właściwościami oryginalnej listy części spawanych. Niemniej jednak technika ta umożliwia posiadanie części dla całej listy elementów spawanych mechanicznie do rysowania z przepływem oraz zespołu do identyfikacji spawanych podzespołów.
Kierownictwo SW dla "PRT const. Spawane" nie może iść w górę/w dół w nomenklaturach.
Reguła kontenera/zawartości jest zachowywana i pozostaje priorytetem.
Zasada ta jest podstawą zarządzania SolidWorks w budynkach spawanych.
Możesz umieścić BOM-ASM w zakładce "aby zobaczyć" rozkład spawanych komponentów, części blaszanych itp. Ale grupowanie nie jest możliwe, reguła zawierająca treść pozostaje.
W związku z tym "BOM-ASM w trybie części" jest w tym przypadku bezużyteczny.
rozwiązanie/możliwość (ale nadal nie jest świetne) =
Od 2012 lub 2014 roku możemy teraz "obalić" zjednoczone listy.
Tak więc pomysł będzie polegał na tym, aby utworzyć nowy PRT, zrobić "wstaw część PRT" i umieścić w nim PRT, które chcesz zgrupować, a następnie w opcjach wstawiania (nie musisz poruszać się po funkcji, wszystko umieszczasz zbiorczo) zaznacz pole "Właściwości listy spawanych części".
Potem z tym nowym PRT (który jest rodzajem ASM), zobacz, co daje "Welded List".
Dopóki oprogramowanie nie przejdzie przez montaż w celu zarządzania częściami, nie będzie możliwe zrobienie tego, co chcesz.
Lista części spawanych uwzględnia tylko pierwszy poziom części spawanych mechanicznie.
Na co dzień tworzę konstrukcje spawane mechanicznie i już dawno porzuciłem pomysł tworzenia podzespołów.
Po pewnym czasie stworzyłem makro przechodzące przez wszystkie części zespołu, grupujące części spawane mechanicznie (według profilu, długości, ...) oraz korpusów z blachy (analiza wszystkich dostępnych parametrów) i tworząc tabelę według kodu jako listę spawanych części.
Była to gazownia, która działała całkiem dobrze, ale nie rozróżniała korpusów opartych na profilach, czy były wiercone (lub obrabiane), czy nie.
Musiałbym wrócić do dodatku, który zacząłem tworzyć i zobaczyć, jak go zintegrować... Ale do tego potrzeba czasu...
W porządku, rozumiem, że nie ma cudownego rozwiązania, więc będę kontynuował to, co robię teraz:
Ogólny rysunek mojej konstrukcji spawanej wraz z listą spawanych części. Następnie folio, wstawiając żądane bryły, aby zaplanować spawane podzespoły wraz z ich punktem odniesienia w stosunku do planu ogólnego.
Jako przypomnienie lub informacje o wiedzy ogólnej,
w zasadzie obliczania nomenklatury ASM BOM zarządzamy (lub nie) "Unikalnymi Identyfikatorami"
Zgodnie z zasadą automatycznego obliczania "Listy części spawanych" klasyfikacja dokonywana jest wyłącznie na podstawie geometrii 3D (z wyłączeniem retuszu ręcznego)
W 2- zobacz - http://www.lynkoa.com/forum/import-export-formats-neutres/transformer-un-sldprt-avec-plusieurs-corps-en-sldasm-avec-plusie
Na końcu masz udział, który staje się asm.
Następnie od Ciebie zależy, czy przerobisz podzespoły ze słupkami i płytami.
Dla Twoich planów (.part,. Asm) nie ma problemu, jeśli chcesz zmodyfikować długość słupków, musisz zmodyfikować z części podstawowej, a dla nomenklatury zrób to z części podstawowej.