Mały problem, który zatruwa moje życie: w kontekście części spawanej mechanicznie , kiedy wstawiam część () o kilku konfiguracjach (część w części: tak wykonalne...), nie mogę znaleźć odpowiedniego odniesienia na liście spawanych części mojego rysunku. Nie można go zmodyfikować bezpośrednio we właściwościach mojej listy części spawanych, pole pozostaje puste, nawet jeśli wprowadzę tekst ręcznie... Próbowałem też zmodyfikować właściwości mojej, ale nic nie pomaga.
Witam, jeśli dobrze zrozumiałem rozwiązanie to: W wstawionej części (śruba w twoim przykładzie) musisz "wymienić zewnętrzne odniesienia", aby mieć dostęp do konfiguracji.
WYBRAĆ KONFIGURACJĘ W TRYBIE WSTAWIANIA CZĘŚCI W SOLIDWORKS
Czy istnieje sposób na wybranie konfiguracji w trybie wstawiania części w SolidWorks ?
Kolejny temat z forum Lynkoa. Uznaliśmy to pytanie za interesujące i wielu użytkowników SolidWorks może nie zdawać sobie sprawy z tej możliwości.
Rzeczywiście, podczas wstawiania komponentu do złożenia SolidWorks, możliwe jest wybranie konfiguracji, w której ma być używany komponent. Ale jeśli jesteś w trybie części i chcesz zaimportować komponent 3D , czy możesz wybrać konfigurację, której chcesz użyć?
Weźmy przykład tego łącznika, który zawiera 3 konfiguracje:
Gdy z tego komponentu zostanie utworzona część symetryczna (funkcja: " Wstaw ", " Część symetryczna ") wynikowa część automatycznie odziedziczy konfiguracje komponentu początkowego (pod warunkiem, że połączenie ze źródłem nie zostanie przerwane).
Podobnie podczas pracy w kontekście " Część " możliwe jest wstawianie komponentów 3D (funkcja "Wstaw", " Część "). Po wstawieniu komponentu, aby wybrać inną konfigurację, po prostu kliknij prawym przyciskiem myszy funkcję w drzewie tworzenia i z menu rozwijanego wybierz " Wyświetl odnośniki zewnętrzne..." i wybierz konfigurację, której chcesz użyć (pod warunkiem, że nie przerwiesz połączenia ze źródłem).
W początkowej części, jeśli zostaną wprowadzone zmiany w konfiguracjach (usunięcie niektórych konfiguracji, dodanie konfiguracji):
Jeśli chodzi o część symetryczną wygenerowaną z komponentu początkowego, odziedziczone konfiguracje nie są modyfikowane (dodawanie, usuwanie), konfiguracje są tworzone w momencie tworzenia funkcji " Część symetryczna". Nadal jednak można kliknąć funkcję prawym przyciskiem myszy w drzewie projektowania i wybrać inną konfigurację za pomocą okna dialogowego " Lista odniesień zewnętrznych ". Usunięte konfiguracje pozostają aktywne w części symetrycznej, ale nie są już widoczne na liście odniesień zewnętrznych.
W przypadku części pochodnej lub części wstawionej do komponentu 3D konfiguracje nie zostały utworzone automatycznie i dlatego lista w oknie dialogowym " Lista odniesień zewnętrznych " pozostaje aktualna.
W wersji 2012, jeśli chcesz wyświetlić właściwość "numer części" na liście części, brana jest pod uwagę właściwość "Dostosuj", a nie "Specyficzna dla konfiguracji".
Jeśli chcesz "wyświetlić listę odniesień zewnętrznych", wstawiona część musi być otwarta.
Problem nie polega na tym, aby wybrać odpowiednią konfigurację, ale na tym, aby właściwości bryły pojawiły się w tabeli uzyskanej przez kliknięcie prawym przyciskiem myszy/właściwość na obiekcie na liście spawanych części.
Właśnie przetestowałem, otrzymujemy to: właściwość o wartości "fromparent+"
wiedząc o tym, w moim pliku części stworzyłem osobisty rekwizyt "OPIS"
Prosiłem o wybór konfiguracji, aby mieć pewność, że mówimy o tym samym.
Po raz kolejny, która wersja SLD?
Miałem już ten pb, odpowiedź od Axemble: błąd wersji 2012 sp4 musisz przełączyć się na sp5 lub 2013
W przypadku Stefbeno, solidworks używa właściwości OPIS na karcie Dostosuj, więc jeśli masz inny opis dla każdej konfiguracji (karta Właściwości niestandardowe), solidworks nie bierze go pod uwagę.
W przypadku problemu +fromparent nie należy sprawdzać właściwości niestandardowych, oto rozwiązanie Axemble na ten problem:
Aby pobrać właściwości, części muszą znajdować się w kontekście. części, które są wstawiane i które znajdują się w kontekście , stosuje swoje właściwości do części bazowej, Tylko wtedy, gdy nazwa właściwości nie jest jeszcze obecna we właściwościach części.
W twoim przypadku wystąpił problem
Aby rozwiązać ten problem, należy zaktualizować SolidWorks 2012 SP 4.0 do SolidWorks 2012 SP5.0 lub 2013
Zachowaj ostrożność, sprawdzanie właściwości niestandardowych może powodować problemy! (zobacz poprzednią wiadomość)
Nie wiem, dlaczego solidworks nie używa właściwości specyficznych dla konfiguracji, ale jest to duży problem, szczególnie w przypadku konstrukcji spawanych, ponieważ nie można używać konfiguracji o różnych oznaczeniach.
Musisz użyć zakładki Dostosuj, co w moim przypadku jest denerwujące, ponieważ w przypadku EPDM musisz wypełnić 2 zakładki właściwości, podczas gdy istnieje możliwość wyłączenia strony właściwości niestandardowych (@)
A priori więc niewiele mogę zrobić z tym +odrodzic. Zawsze miałem ten problem, pomimo wszystkich wersji SOLIDWORKS, z których korzystałem. Dla Twojej informacji używam wersji 2013.
Postaram się stworzyć prosty plik dla każdego typu. Zobaczymy.
Nadal zostawiam post otwarty na wypadek, gdybym nadal miał ludzi z dobrymi pomysłami.
Częściowo rozwiązałem swój problem, nawet jeśli rozwiązanie mi nie odpowiada, ale hej...
Usunąłem tabelę konfiguracyjną, a następnie każdą konfigurację mojego pliku śrubowego, zachowując tylko tę, która mnie interesowała. We właściwościach osobistych mojej pozostałej konfiguracji usunąłem wszystkie zmienne w zakładce ogólne i w zakładce specyficznej konfiguracji.
Pozwoliło mi to RĘCZNIE wprowadzić wartość "opisu" korpusu na mojej liście spawanych części w moim pliku części spawanych mechanicznie, kiedy wcześniej nie mogłem!
Niezbyt konwencjonalne, ale a priori skuteczne.
Z drugiej strony: Muszę utworzyć plik śrubowy dla każdego wstawionego typu...