Lista atrybutów

Cze wszystkim

Czy ktoś ma listę wszystkich atrybutów?

Na przykład, można wyodrębnić położenie środka ciężkości zgodnie z X w tabeli właściwości dokumentu, wybierając SW-Ix@part.SLDPRT

Ponieważ chciałbym automatycznie wyodrębnić niektóre wartości, takie jak długość w X, Y i Z modelu 3D, powierzchnia, gęstość wybranego materiału,..

Z góry dziękuję

1 polubienie

Witam

Nie, nie mam listy wszystkich właściwości wewnętrznych, które można odzyskać. Z drugiej strony, na żądanie możesz utworzyć swoje właściwości tak, aby wskazywały wymiary Twojej części, a tym samym pobierały wartości długości X, Y i Z Twojego modelu 3D. Ponadto, jeśli utworzysz model (prtdot) z rozmiarem woluminu, który ma już wstawione te wymiary i właściwości, nie będziesz musiał robić nic więcej.

Pozdrowienia

proprietes.png
3 polubienia

Prawdą jest, że gdybyśmy mogli mieć listę wszystkich nieruchomości, byłoby naprawdę dobrze.

Ktokolwiek go znajdzie, umieszcza go w samouczkach!

1 polubienie

Znalazłem listę, ale nie wiem, czy jest wyczerpująca:

http://help.solidworks.com/2010/english/solidworks/sldworks/legacyhelp/sldworks/drawings/linking_notes_to_document_properties.htm

W przeciwnym razie, załączony plik zawiera właściwości podczas instalacji SolidWorks.

properties.txt
2 polubienia

Dziękujemy za odpowiedzi, ale na chwilę obecną nie odpowiadają one temu, co chcielibyśmy zrobić.

Lucas Prieur: Dziękuję za listę właściwości, ale wartości, których szukam, nie są wskazane

jmsavoyat: Zastanawiałem się nad rozwiązaniem polegającym na nazywaniu maksymalnych wymiarów przestrzeni, ale chcielibyśmy, aby wartości były wypełniane automatycznie, ponieważ mamy wiele pomieszczeń, których wymiary Maxi są nakładaniem się funkcji. W związku z tym musielibyśmy wstawić wymiary dla trzech wartości X, Y i Z oraz zmienić ich nazwy, aby wypełnić niestandardowe właściwości dokumentu. Nie pozwala mi też wyodrębnić innych wartości, takich jak gęstość.

W przeciwnym razie znalazłem:

Gęstość SW

SW-Masa

Materiał SW

Czas odbudowy oprogramowania

SW-PowierzchniaObszar

Głośność oprogramowania

Ilość

a jako załącznik, kolejna lista z równań > Właściwościach plików.

Mam nadzieję, że pomogłem!

sw-properties.jpg

Za pomocą narzędzia Smartproperties można zdefiniować właściwości "Wymiary".
Nie jest w 100% automatyczny, ale półautomatyczny.

W Twoim przypadku, po otwarciu Smartproperties , po prostu kliknij wymiary, aby przypisać swoje długości do swoich właściwości.

(Zobacz załączone pliki)

smartproperties.png

Nie mamy SmartProperty!

Witam

Oto małe makro VBA, które automatycznie tworzy pasujące właściwości X, Y i Z

wymiary części lub zespołu

Możesz go uruchomić ręcznie w zależności od przypadku

lub uruchom go wsadowo z integracją, a następnie zintegruj go z SmartProperties

Pozdrowienia

encombrement.zip
4 polubienia

Dziękuję jfaradon

Z drugiej strony przyznam, że nie wiem, jak się do tego zabrać.

Pobrałem go i rozpakowałem.

Plik obciążenia . DROŚ

Jeśli otworzę go bezpośrednio z Solidworks, wyświetli mi się następujący komunikat: "Nazwy następujących plików są nieprawidłowe, nie zostały znalezione, są zablokowane lub niezgodnego typu"

Jakie jest podejście?

W porządku!

Zrozumiałem, jak uruchomić makro.

Rzeczywiście, dzięki temu makro mogę bezpośrednio wyświetlić maksymalne wymiary mojej części.

Dziękuję

Teraz muszę jeszcze odnieść sukces w wyodrębnieniu wartości, takich jak gęstość!

Jak powiedział wcześniej jmsavoyat, w szablonie dokumentu  dodajesz swoje właściwości:

•  Typ SolidWorks (masa, materiał, gęstość,.....)
  •  Typ niestandardowy (oznaczenie, wersja, nazwa projektanta,.....)

proprietes.png
2 polubienia

Tak, już to zrobiłem, ale nadal są pewne właściwości, których nie mogę wyodrębnić i które chcielibyśmy wyświetlić automatycznie. Na przykład klasa, gęstość, przewodność cieplna, granica plastyczności,.. materiału

Wyobrażam sobie, że te wartości muszą być użyteczne, ponieważ niektóre z nich są wykorzystywane przez moduły symulacyjne.

Zauważyłem, że w pomocy nie ma przykładu, który by się tym zajmował, więc podałem przykład

Ukończyłem makro, przełączyłem je na VSTA, język pozwala na więcej

Teraz, jeśli do części zostanie zastosowany materiał, kopiuję wszystkie cechy mechaniczne do właściwości dokumentu

To dobra baza makro do dostosowania do swoich potrzeb 

properties.zip
6 polubień

Dziękuję jfaradon za realizację mcaro.

Przyznaję, że mam trochę problemów z makrami, jak powinienem się do tego zabrać na części?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, stworzono samouczek.
Aby uzyskać dostęp do tego samouczka, kliknij ten link:
Tworzenie "przycisku makra" w SolidWorks

Wiem, jak wstawić makro, mój problem polega raczej na tym, że gdy rozpakowuję plik .zip, nie mam pliku .swp

Na pulpicie utworzyłem folder "Właściwość materiału makra". W środku rozpakowałem plik .zip .

Stworzył dla mnie folder "Właściwości" i "SwMacro"

Wewnątrz folderu "SwMacro" mam listę plików i folderów (patrz załączony obrazek). Nie mogę znaleźć tam pliku .swp, do którego jestem przyzwyczajony. Więc nie wiem, co robić.

dossier_swmacro.png

W rzeczywistości musisz rozpakować część QLQ

i musisz wybrać bibliotekę DLL podczas tworzenia skrótu do makra...

...\Właściwości\SwMakro\kosz\properties.dll

Następnie wystarczy kliknąć przycisk makra, a właściwości zostaną automatycznie utworzone

(jeśli materiał jest zdefiniowany)

4 polubienia

Podjąłem te kroki.

Rozpakowałem plik "properties"

W Solidworks zdefiniowałem nowe makro, wybierając ścieżkę ...\Properties\SwMacro\bin\properties.dll

Tworzę pracę i kojarzę ją z materiałem

Nagrywam, a następnie aktywuję makro. Odbudowuję. Sprawdzę w tabelach właściwości pliku, ale niestety nie pojawiają się wartości, które wcześniej wypełniłem w edytorze materiałów takie jak gęstość, przewodność cieplna czy wartości w zakładce custom.

Z drugiej strony, kiedy uruchamiam makro, SW wykonuje drugie makro (to, które oblicza maksymalne kursy monety). Czy istnieje konflikt między makrami?

Czy może to pochodzić z wersji Solidworks? Używam oprogramowania SW2013 SP3.0 w architekturze x64

Do zobaczenia znowu zip, tym razem skompilowany w 2013 roku ...

Powiedz mi

na mojej wersji 2013 64 działa dobrze

properties_2.zip
4 polubienia