Nie, nie mam listy wszystkich właściwości wewnętrznych, które można odzyskać. Z drugiej strony, na żądanie możesz utworzyć swoje właściwości tak, aby wskazywały wymiary Twojej części, a tym samym pobierały wartości długości X, Y i Z Twojego modelu 3D. Ponadto, jeśli utworzysz model (prtdot) z rozmiarem woluminu, który ma już wstawione te wymiary i właściwości, nie będziesz musiał robić nic więcej.
Dziękujemy za odpowiedzi, ale na chwilę obecną nie odpowiadają one temu, co chcielibyśmy zrobić.
Lucas Prieur: Dziękuję za listę właściwości, ale wartości, których szukam, nie są wskazane
jmsavoyat: Zastanawiałem się nad rozwiązaniem polegającym na nazywaniu maksymalnych wymiarów przestrzeni, ale chcielibyśmy, aby wartości były wypełniane automatycznie, ponieważ mamy wiele pomieszczeń, których wymiary Maxi są nakładaniem się funkcji. W związku z tym musielibyśmy wstawić wymiary dla trzech wartości X, Y i Z oraz zmienić ich nazwy, aby wypełnić niestandardowe właściwości dokumentu. Nie pozwala mi też wyodrębnić innych wartości, takich jak gęstość.
Z drugiej strony przyznam, że nie wiem, jak się do tego zabrać.
Pobrałem go i rozpakowałem.
Plik obciążenia . DROŚ
Jeśli otworzę go bezpośrednio z Solidworks, wyświetli mi się następujący komunikat: "Nazwy następujących plików są nieprawidłowe, nie zostały znalezione, są zablokowane lub niezgodnego typu"
Tak, już to zrobiłem, ale nadal są pewne właściwości, których nie mogę wyodrębnić i które chcielibyśmy wyświetlić automatycznie. Na przykład klasa, gęstość, przewodność cieplna, granica plastyczności,.. materiału
Wyobrażam sobie, że te wartości muszą być użyteczne, ponieważ niektóre z nich są wykorzystywane przez moduły symulacyjne.
Wiem, jak wstawić makro, mój problem polega raczej na tym, że gdy rozpakowuję plik .zip, nie mam pliku .swp
Na pulpicie utworzyłem folder "Właściwość materiału makra". W środku rozpakowałem plik .zip .
Stworzył dla mnie folder "Właściwości" i "SwMacro"
Wewnątrz folderu "SwMacro" mam listę plików i folderów (patrz załączony obrazek). Nie mogę znaleźć tam pliku .swp, do którego jestem przyzwyczajony. Więc nie wiem, co robić.
W Solidworks zdefiniowałem nowe makro, wybierając ścieżkę ...\Properties\SwMacro\bin\properties.dll
Tworzę pracę i kojarzę ją z materiałem
Nagrywam, a następnie aktywuję makro. Odbudowuję. Sprawdzę w tabelach właściwości pliku, ale niestety nie pojawiają się wartości, które wcześniej wypełniłem w edytorze materiałów takie jak gęstość, przewodność cieplna czy wartości w zakładce custom.
Z drugiej strony, kiedy uruchamiam makro, SW wykonuje drugie makro (to, które oblicza maksymalne kursy monety). Czy istnieje konflikt między makrami?
Czy może to pochodzić z wersji Solidworks? Używam oprogramowania SW2013 SP3.0 w architekturze x64