Lista części spawanych

Witam

W spawanej części konstrukcyjnej zrealizowałem połączoną funkcję 3 ciał. Przed tą funkcją na liście spawanych części suma 3 długości, które SW mi wydobywa wynosi około 5,5 ML, po tej funkcji jest to ponad 10 ML. Czy to normalne? A czy ktoś kiedykolwiek miał ten problem i co ważniejsze, jak go rozwiązać?

Z góry dziękuję.

1 polubienie

Witam

Obrazy pomogą lepiej zrozumieć Twój problem.

Czy możesz wskazać swoją wersję Solidworks?

CDLT powiedział:

1 polubienie

Dziękuję za szybkość.

Jestem w wersji z 2017 roku. I 2 żądane obrazy. Przed: ok. 5543 mm i po: 10437 mm.

avant.jpg
apres.jpg

Witam 

Próbowałem zrobić test tego, co zrozumiałem,

Utworzyłem trzy bryły liniowe w kątach długości (100,150,50), połączyłem obiekty, a solidworks pokazuje mi podwójną długość (600),o0, podczas gdy sześcian wizualizacji jest poprawny 300mm. (bez komentarza)

Doskonała uwaga, na szczęście nigdy nie korzystałem z tej funkcji w CS. 

1 polubienie

Dla mnie to nawet nie jest podwójne, to nie odpowiada nikomu... Nie rozumiem

Mmm, wygląda na to, że solidworks nas ostrzegł, Combine

2 polubienia

Widocznie nie ma rozwiązania...

Właściwym sposobem byłoby uniknięcie danej funkcji dla CS, a jeśli nie jest możliwe przejęcie części, zawsze można obejść  problem z kostkami wizualizacji, wymiarami odniesienia, pomiarami za pomocą równań..., jednocześnie wyłączając powiązanie właściwości length i przypisując odpowiednią wartość.

1 polubienie

Albo wcisnąć na siłę... ale niebezpieczne w przypadku modyfikacji.

W każdym razie dziękuję.

Jeśli chcesz pozostawić swój mechanicznie spawany "autonomiczny", ale nadal mieć łączną długość 3 szkiców konstrukcyjnych, możesz utworzyć nowy szkic 3D i przekształcić w niego swoje szkice trajektorii, wtedy możliwe jest przekształcenie uzyskanego szkicu 3D w pojedynczą mierzalną trajektorię.