Wykazy obiektów w konstrukcji spawanej masowo

Witam

W moim wykazie korpusów konstrukcji spawanej jaką jest MEP nie mam dostępu do masy ciał:
We właściwościach kolumny mam tylko materiały lub ilość

Jak wprowadzić masę oprócz materiałów lub ilości, które dobrze pojawiają się w kolumnie

Witam

Ten parametr znajduje się we właściwościach korpusów na lutowanej liście.

Kliknij prawym przyciskiem myszy body -> Właściwość -> w zakładce podsumowania właściwości pojawią się wszystkie istniejące właściwości.

Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać tę  właściwość w kolumnie tabeli

Możesz dodać kolumnę tematu  w szablonie tabeli.

Cdlt powiedział:

2 polubienia

Próbowałem , ale z listy (która jest pusta) mogę dodać tylko wagę części, a nie korpusów

Dobry wieczór Olivier

Myślę, że problem bierze się stąd, że twoja spawana konstrukcja to tak naprawdę jedna bryła.

Jeśli chcesz, aby każdy element był traktowany jako element, musisz odznaczyć ""Scal bryły"".

Z drugiej strony musi to powodować inne problemy, jeśli konstrukcja spawana nie jest całkowicie ograniczona automatycznie przez funkcję, która generuje konstrukcję spawaną.

Asy spawalnictwa mechanicznego dostarczą Ci właściwych informacji.

Pozdrowienia

Witam

W rzeczywistości nie jest to konstrukcja spawana, ale import stopnia
Ciała nie są połączone, niektóre są nawet rozłączne.
Czy pb może pochodzić z tych rozłącznych ciał (nie są one połączone z żadnym innym ciałem)

Cldt powiedział:

Witam

Problem z oczyszczalniami ścieków (o ile dobrze zrozumiałem) to  tylko  powierzchnie (a więc puste struktury bez materii, czyli też bez masy).

Jeśli chcesz, aby to działało, musisz wykonać rozpoznawanie funkcji, aby mieć pełne woluminy i to dla wszystkich obiektów, co jest dość długie.

Podsumowując: weź przekrój poprzeczny i przejdź cały swój ASM za pomocą wektora poziomego gadżetu. Jeśli nie masz już żadnej pustej struktury (tj. tylko pełne objętości, nalegam), to będziesz miał całkowitą masę i masę każdego elementu, który ją tworzy.

Pozdrowienia

PS: Nienawidzę ;-( ;-(   KROK , który dostajemy na forum, aby pomóc rozwiązać PB, ponieważ musimy zrobić dokładnie tę żmudną konwersję, która nie działa w 100% i to zwłaszcza do robienia symulacji.

1 polubienie

@Zozo 

Na ten krok jest nas co najmniej 2 ;-)

Do wymiany plików zdecydowanie wolę natywny plik solidworks Parasolid

@+ ;-)

1 polubienie

Witaj Olivier,

Stopień musi zostać przekształcony w konstrukcję spawaną.

Następnie Soliworks tworzy foldery z częściami spawanymi.

Następnie możliwe jest dodanie zmiennej masy do wszystkich spawanych list elementów. 

Pozdrowienia

2 polubienia