Orval
18 Luty 2025 08:10
1
Witam wszystkich
Pracuję w firmie, która zajmuje się miedzi. Dział Jakości prosi o sporządzenie listy spawów/na rysunku rur, aby odpowiadały one książce spawania.
Zrobiłem pierwszy test, ale SW wymienia 1 spoiny w ilości 2
W tabeli chciałbym mieć jedną linię na spoinę, nawet jeśli są identyczne. Czy jest to możliwe? Pozdrowienia
Orval
18 Luty 2025 08:17
2
Oops Zapomniałem sprecyzować. Używam solidworks 2020
1 polubienie
Witam; Tabele spoin oraz tabele zestawienia komponentów można łączyć/rozłączać: zaznaczając lub usuwając zaznaczenie: Połącz spoiny tego samego typu we właściwościach tabeli.
https://help.solidworks.com/2019/French/SolidWorks/sldworks/t_combining_similar_weld_types.htm?id=5e6780a2e176422793ac39766f2c40cf#Pg0
1 polubienie
Orval
18 Luty 2025 12:52
4
Dziękuję Maclane za odpowiedź, ale to nadal tworzy linię do spawów. Ilość zmieni się na 1, a długość zostanie podwojona.
Chcę mieć linię na spawał. W moim przykładzie będą to 2 wiersze z artykułem numer 1 i 2 oraz te same informacje w każdym wierszu.
Uważam, że ta opcja pojawiła się dopiero od wersji 2021...
Ale potrzebowalibyśmy więcej szczegółów na temat rodzaju konstrukcji Twoich szwów spawalniczych, czy możesz przesłać nam przykład (część i rysunek) lub przynajmniej zrzut ekranu swojego wału konstrukcyjnego i jednego z Twoich mechanicznie spawanych ciał (zwłaszcza właściwości)?
3 polubienia
Orval
19 Luty 2025 07:33
6
Witaj Maclane Oto drzewo konstrukcyjne mojego przykładu
To proste.
Element 1 i element 2 to rury, które są łączone przez na zgięciu.
Myślę, że masz rację. Lista spawów, spawanie po spawie, musiała pojawić się w 2021 roku. Poszedłem wskazaną ścieżką
ale nie mogłem znaleźć funkcji Konstrukcja spawana, ale nie listy cięcia spawów.
Prawdopodobnie skończy się to zaimportowaniem tabeli programu Excel do rysunku
Pozdrowienia