Rejestruj czas użytkowania oprogramowania i PDM

Witam

Aby zoptymalizować liczbę naszych licencji, staramy się dowiedzieć się, jak długo są one używane przez rok.

Czy istnieje dziennik lub metoda, która pozwoliłaby nam poznać liczbę godzin użytkowania (najlepiej ponad rok) SolidWorks, composera i PDM?

Z góry dziękuję za pomoc

2 polubienia

Witam

Dobre pytanie... Niestety nie znam odpowiedzi, ale kiedy musiałem wykonać tę pracę, miałem otwartą aplikację SolidNetWork License Manager, którą aktualizowałem co jakiś czas i zapisywałem w excelu maksymalną liczbę licencji używanych jednocześnie każdego dnia, przez 1 miesiąc.
Uzyskane wyniki były zgodne z zaleceniami wydanymi przez Visiativ, a mianowicie:
1 licencja PDM CADeditor na licencję CAD SolidWorks
1 licencja PDM Contributor dla 3 użytkowników (z wyłączeniem BE)

Cóż, jest więcej do zrobienia, aby zacząć.

Dzięki za odpowiedź!

Nie sądzę, aby istniało narzędzie tego typu, zmniejszyłoby to liczbę licencji do zakupu, więc nie byłoby zainteresowania dla resellera :smiley:

Myślę, że jest zainteresowanie nawet ze strony sprzedawcy.

Jeśli klient posiada dużo licencji, kosztuje go to znaczną ilość pieniędzy, zwłaszcza w zakresie utrzymania.
Jeśli budżet zostanie maksymalnie zoptymalizowany, klient nie będzie kusił, aby szukać gdzie indziej.

Zakupiliśmy licencje (około piętnastu), ale grupa, do której niedawno dołączyliśmy, płaci za swoje licencje za godzinę, z wyborem między licencjami standardowymi lub premium. Gdy mówimy o kilkudziesięciu licencjach, może to mieć ogromne znaczenie, zarówno dla klienta, który kontroluje swój budżet, jak i dla resellera, który nie zobaczy, jak idzie gdzie indziej.