Cze wszystkim.
Jakie rozwiązania zostały już przetestowane w celu tworzenia łańcuchów wymiarowych w solidworks?
Jeśli przetestowałeś kilka, jakie są zalety i wady każdego z nich.
Dziękuję
Cze wszystkim.
Jakie rozwiązania zostały już przetestowane w celu tworzenia łańcuchów wymiarowych w solidworks?
Jeśli przetestowałeś kilka, jakie są zalety i wady każdego z nich.
Dziękuję
Witam
Co masz na myśli mówiąc o rozwiązaniach?
Chcesz wiedzieć, jak utworzyć łańcuch żeber w SolidWorks
lub
Chcesz wiedzieć, czy istnieją gotowe rozwiązania?
Czasami korzystam z dodatku TolAnalyst, ale zmusza mnie to do zrobienia drugiej wyceny za pomocą DimXpert.
W przeciwnym razie, jeśli nie mam wielu części (po co to robić z SLD?, ręcznie jest szybciej) używam konfiguracji mini, max.
Jaki jest cel końcowy, który chcesz osiągnąć?
Ewentualnie istnieje narzędzie o nazwie Tolerancja, które pozwala na przykład na tworzenie konfiguracji części ze wszystkimi wymiarami w tolerancji, mini, wszystkie w maksymalnym lub średnim wymiarze, na przykład
Witam
W rzeczywistości moją potrzebą jest zdefiniowanie wartości nominalnych i tolerancji wymiarów zgodnie z moim zeszytem.
W rzeczywistości tworzę ręcznie proste łańcuchy wymiarowe, ale tracę połączenie z moim CAD, co zmusza mnie do bardzo rygorystycznego aktualizowania pliku Excel z moim CAD (moje najbardziej złożone części mają od 60 do 80 wymiarów funkcjonalnych).
Stąd moje pytanie dotyczy generowania łańcuchów wymiarowych bezpośrednio w Solidworks lub za pomocą zewnętrznego narzędzia.
Jeśli chodzi o narzędzia tolerancji, jest to interesujące, biorąc pod uwagę złożoność mojego produktu, nie mogę być zadowolony z minimalnego badania maxi, ponieważ w tym przypadku mój produkt nie będzie przestrzegał super restrykcyjnych specyfikacji.
Tak, TolAnalyst nie jest zły, ale musisz się z nim uporać.
Ale jak mówi Pacquelet, musisz najpierw wycenić za pomocą DimXpert
Zobacz ten kompletny samouczek na ten temat
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/tuto-outil-tolanalyst-tolerances-chaine-de-cote
@+
Mam nadzieję, że od 3 lat manuel69 znalazł odpowiedź na swój problem :p