Witaj @Zozo_mp
Powiem, że zadałem pytanie niepoprawnie.
Na tym etapie moich obowiązków jest wybór materiału całego oprzyrządowania, a nie zawiasów, ponieważ zostało to już określone przez producenta, więc po tym połączeniu z tym projektem z przemysłem i moją szkołą inżynierską planuje się zatem wyprodukowanie całego oprzyrządowania w szkole, ponieważ testy zostaną przeprowadzone na maszynie trakcyjnej ENIM.
Cóż, szczerze mówiąc, nie do końca skończyłem projektowanie oprzyrządowania idealnie, ale teraz mam 75% całości i wyjaśniam.
Zdecydowałem się zaprojektować "narzędzie główne" do wszystkich testów i wszystkich zawiasów oraz innych "dodatków" , które można dostosować do określonego zawiasu i tutaj ciężka praca z mojej strony, ale osiągnąłem to, co niezbędne, grupując niektóre zawiasy zgodnie z kryteriami, które już wcześniej określiłeś, takimi jak odstępy między otworami montaż, średnica tych otworów...
Dlatego, jak wskazałem na początku tego wpisu, dobiorę odpowiedni materiał do wykonania symulacji numerycznej wytrzymałości oprzyrządowania, a nie zawiasów.
Tak, wiem, że to nie jest czas na kręcenie numerycznego modelu symulacyjnego bez całkowitego sfinalizowania projektu, ale moim zdaniem, skoro praca nad grupowaniem zawiasów jest zdecydowanie nudna i mówię o ponad 200 modelach zawiasów, aktywuję pracę równoległą, aby dotknąć szarych stref i przede wszystkim, aby uniknąć stresu, Czyli trochę designu, trochę researchu w kierunku symulacji ;-)
Cóż, dla CES EduPack mam kilka zasobów, które są podobne do tego oprogramowania , w których używasz diagramu Ashby'ego.
Ponadto to oprogramowanie opiera się na kryteriach wyboru, a ja muszę starannie wybrać materiał, ponieważ opiera się na bardzo surowych ograniczeniach, takich jak jego wytrzymałość; Musi być sztywny i wystarczająco twardy, aby przenieść całą siłę testową na zawias, a także zmęczenie, ponieważ zostanie przeprowadzonych ponad 600 testów (200 zawiasów x 3 rodzaje testów).
Pozdrowienia
PS: Moim zdaniem użyję Abaqusa jako narzędzia do symulacji numerycznej pomimo tego, że obudowa jest statyczna, ale widzę, że Abaqus jest potężniejszy niż SolidWorks.