Oprogramowanie do doboru materiałów

Dobry wieczór wszystkim,

Mam pytanie nietechniczne, ale wcześniej w fazie przygotowań do symulacji numerycznej był to dobór materiału.
Cóż, zrobiłem trochę badań na temat słynnego oprogramowania CES EduPack, ale nigdy nie udało mi się go użyć ani online, ani w wersji demonstracyjnej, więc naprawdę utknąłem w śledzeniu postępów mojego projektu, który już wcześniej opublikowałem na tym forum (jest to oprzyrządowanie do zawiasów).
Wybrałem to oprogramowanie , ponieważ jest oparte na diagramie Ashby'ego i widziałem go już na swoich studiach.

Owszem, na początku klasy materiału, który ma być użyty, znajduje się prognoza, ale istnieją warunki lub ograniczenia, które zmieniają wszystko.
Czy mógłbyś mi więc powiedzieć, jaki jest program lub sposób doboru materiałów.

Pozdrowienia

Witaj @firasschafai    ;-)

Coś mi umyka!

W przypadku kluczowego projektu to nie Ty definiujesz materiał, z którego wykonany jest każdy zawias, ale producent, dla którego wykonujesz badanie.
Tak żebym zrozumiał !

Po co korzystać z oprogramowania do wyboru materiałów na podstawie kryteriów: kiedy mówisz, że jest to "przygotowanie do symulacji numerycznej".
Jeśli znasz cztery główne kategorie materiałów zwykle używanych do produkcji przegubów, symulacja solidworks jest wystarczająca.
Wiedząc również, że jesteś odpowiedzialny za wykonanie stanowiska testowego, a nie za przewidywanie deformacji zawiasów (nawet jeśli symulacja dostarczy Ci tych dodatkowych informacji, jeśli sobie tego życzysz).
Jeśli chcesz przeprowadzić symulację odkształceń bez stanowiska testowego, symulacja oprogramowania zrobi to bardzo dobrze, ale nie to jest celem tego, co zrozumiałem w innym poście:)

Pozdrowienia

PS: Czy masz instrukcję obsługi oprogramowania CES EduPack w języku francuskim lub tunezyjskim?

Witaj @Zozo_mp

Powiem, że zadałem pytanie niepoprawnie.

Na tym etapie moich obowiązków jest wybór materiału całego oprzyrządowania, a nie zawiasów, ponieważ zostało to już określone przez producenta, więc po tym połączeniu z tym projektem z przemysłem i moją szkołą inżynierską planuje się zatem wyprodukowanie całego oprzyrządowania w szkole, ponieważ testy zostaną przeprowadzone na maszynie trakcyjnej ENIM.

Cóż, szczerze mówiąc, nie do końca skończyłem projektowanie oprzyrządowania idealnie, ale teraz mam 75% całości i wyjaśniam.
Zdecydowałem się zaprojektować "narzędzie główne" do wszystkich testów i wszystkich zawiasów oraz innych "dodatków" , które można dostosować do określonego zawiasu i tutaj ciężka praca z mojej strony, ale osiągnąłem to, co niezbędne, grupując niektóre zawiasy zgodnie z kryteriami, które już wcześniej określiłeś, takimi jak odstępy między otworami montaż, średnica tych otworów...
Dlatego, jak wskazałem na początku tego wpisu, dobiorę odpowiedni materiał do wykonania symulacji numerycznej wytrzymałości oprzyrządowania, a nie zawiasów.

Tak, wiem, że to nie jest czas na kręcenie numerycznego modelu symulacyjnego bez całkowitego sfinalizowania projektu, ale moim zdaniem, skoro praca nad grupowaniem zawiasów jest zdecydowanie nudna i mówię o ponad 200 modelach zawiasów, aktywuję pracę równoległą, aby dotknąć szarych stref i przede wszystkim, aby uniknąć stresu, Czyli trochę designu, trochę researchu w kierunku symulacji ;-)

Cóż, dla CES EduPack mam kilka zasobów, które są podobne do tego oprogramowania , w których używasz diagramu Ashby'ego.
Ponadto to oprogramowanie opiera się na kryteriach wyboru, a ja muszę starannie wybrać materiał, ponieważ opiera się na bardzo surowych ograniczeniach, takich jak jego wytrzymałość; Musi być sztywny i wystarczająco twardy, aby przenieść całą siłę testową na zawias, a także zmęczenie, ponieważ zostanie przeprowadzonych ponad 600 testów (200 zawiasów x 3 rodzaje testów).

Pozdrowienia 

PS: Moim zdaniem użyję Abaqusa jako narzędzia do symulacji numerycznej pomimo tego, że obudowa jest statyczna, ale widzę, że Abaqus jest potężniejszy niż SolidWorks.

1 polubienie

Witam @firasschafai 

Dziękuję za te wyjaśnienia, jestem spokojna o swoje zdrowie psychiczne ;-)

Dwa rozwiązania:
Albo to Twoja szkoła wymaga od Ciebie dokonania wyboru przedmiotu za pomocą oprogramowania!

Lub jesteś tym, który zdecydował się korzystać z tego oprogramowania.

Jeśli to Ty i tylko Ty, to mogę Ci powiedzieć, że to nie zadziała: oto powody.

Po 50 latach doświadczenia zauważyłem, że wszystkie narzędzia tego typu bez wyjątku (poza bardzo szczególnymi warunkami związanymi z testami elektrycznymi czy atmosferą ATEX) są wykonane ze stali.

Jest to zwykła stal, nazywana "stalą do podkuwania osłów", gdy są to solidne bloki, lub jest to stal hartowana (mniej lub bardziej twarda).

Jak uważam, że teraz masz doświadczenie: wykonaj tylko następujące obliczenia ze stalą S235. Weź pręt kwadratowy 50 mm x 5Ox 200 i spróbuj go odkształcić, będziesz potrzebować 20  ton w kierunku osiowym i  co najmniej 800 kilogramów w kierunku promieniowym. aby mieć trochę deformacji.

Na przykład, jeśli twoje narzędzia składają się z dwóch sześciennych bloków sześciennych o sześcianie 200 mm, żaden zawias przymocowany do każdego bloku nie wytrzyma, gwarantuję ci. 
Nie ma potrzeby przeprowadzania żadnych symulacji, S235 wytrzymuje 235 MPa/mm² w stosunku do objętości (dawniej E24-A37. Możemy przyjąć na granicy 9OO MPa ;-)
Tak więc dla obliczenia uwaga jest to zrobione w dwie minuty na rogu stołu ;-) ;-) 

Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć rozwiązania, które wybrałeś, aby oprzyrządowanie poruszało się we wszystkich kierunkach, osiowo promieniowo i obracało się w każdej pozycji.

Do zobaczenia wkrótce i powodzenia!
Ostatni odcinek to ten, który wymaga najwięcej energii i oporu, powiedzą Ci Maratończycy  ;-)

Pozdrowienia

Witaj @Zozo_mp

To już drugi przypadek, w którym sam wybrałem oprogramowanie, ale tylko po to, aby uzasadnić, ponieważ istnieje metodologia, której należy przestrzegać, aby zweryfikować i walidować ostateczne rozwiązanie za pomocą dowodów, jest to po prostu przekonanie drugiej osoby, do rozwiązania i oto dowody ;-)

Jak najbardziej, i zgadzam się z Tobą, stal będzie używana np. z poddanym obróbką C45, ale tak jak mówiłem, przekonanie innych wymaga wiele wysiłku.

Nie mówię tego fachowo, ale to jest mój ostatni rok, na początku  ostatnich kilku miesięcy mojego szkolenia inżynierskiego.

Pozdrowienia 

1 polubienie

Witaj Firass

Lepiej rozumiem proces przekonywania ludzi do zalet swoich wyborów.

Już niedaleko jesteś od celu ;-)

Pozdrowienia