"Oprogramowanie" do projektowania 3D w . IGS do wycinanych laserowo obcinaków do rur

Witam

Projektujemy wiele ram spawanych mechanicznie (głównie rury kwadratowe, kątowniki, na których znajdują się spawane blachy itp.), a ostatnio kupiliśmy wycinaną laserowo obcinarkę do rur. Po badaniach zdajemy sobie sprawę, że możemy ciąć rury, aby następnie móc je zgiąć i zespawać, aby stworzyć łuki.
Problem polega na tym, że to sprawia, że tworzymy podwozie > łączymy 3 części łuku > zapisujemy każdy łuk w osobnym pliku (wstaw do nowego pomieszczenia) > dzielimy łuk (dzielimy ciała) > rozkładamy arkę (przesuwamy ciała) > ponownie łączymy części arki.

Tylko na tej podstawie możemy utworzyć plik . IGS może być używany przez laserową wycinarkę do rur.
To oznacza czas i technikę, które chcielibyśmy jak najbardziej ograniczyć.

Czy istnieje metoda, oprogramowanie, rozszerzenie SolidWorks, które upraszcza to zadanie?

Słyszałem, że możliwe jest wysłanie kompletnej ramy spawanej mechanicznie, a "oprogramowanie" zdołało przygotować wszystkie przepływy rur do cięcia i stworzyć je w . IGS.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

Etienne

Witam

Spójrz na moje samouczki, powinny ci pomóc.
https://mycad.visiativ.com/contenu/préparation-dun-tube-carré-en-tôlerie-pour-le-laser-tube

4 polubienia

Witam
Samouczki ac_cobra_427 są idealne do tego rodzaju problemów! :wink:

Witam serdecznie,
Czy zapytałeś dostawcę swojej lampy laserowej?
Gdy zamawiam ramy lub inne konstrukcje spawane mechanicznie, podwykonawca zajmuje się montażem. Musi więc posiadać określone oprogramowanie do wydobywania każdego "kawałka". Może więc istnieje funkcja, która pozwala na wykonanie cięć i pozostawienie jednej strony do złożenia całości. Wiem, że jest to praktykowane.
W przeciwnym razie zapoznaj się z samouczkami @ac_cobra_427
Miłego szukania

2 polubienia