Oprogramowanie do rysowania 2D

Witam

Szukam co najmniej darmowego oprogramowania zdolnego do rysowania (wymiarowania wymiarowego i funkcjonalnego) plików 3D. 

Czy możesz mi doradzić? (najlepiej łatwy w użyciu plik, do którego będzie można dostosować wkład)

Dziękujemy za Twoją opinię.

Dawid

1 polubienie

Witam

Możesz spojrzeć na FreeCad, jest open source i kompletny, jest też Creo Element Direct Modeling Express , który wymaga rejestracji w PTC.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Zainstalowałem wczoraj FreeCad 0.19 i obejrzałem kilka tutoriali, ale:

1. Nie mogę usunąć zatrzasków i ramek wokół widoków. Czy wiesz, jak to zrobić?

2. Nie udało mi się również wprowadzić wymiarowania funkcjonalnego (prostopadłość, równoległość, lokalizacja względem powierzchni referencyjnych), wiesz czy jest to możliwe w tym oprogramowaniu?

3.Do wiesz, czy możemy dostosować kartridż lub pobrać inne modele?

Dziękujemy za Twoją opinię.

Witam

Są też: https://www.onshape.com/en/

Pracuj bezpośrednio na miejscu, bez instalacji z możliwością zainstalowania dodatkowych i bezpłatnych opcji

Dzień dobry

1 polubienie

Dobry wieczór 

Wszedłem na stronę, ale nie widzę, gdzie i jak można tworzyć rysunki za darmo z plików "stp"

Witam

Umieszczam plik PDF jako załączony plik, w którym zrobiłem szybki samouczek, aby zrobić ważne i ich rysunek

Pozostaję do Państwa dyspozycji, jeśli macie jakiekolwiek pytania :)

Dzień dobry

aide_importation_sur_oneshap.pdf
1 polubienie

Zapomniałem, załączam plik obrazu, aby utworzyć darmowe konto

creation_compte_gratuit.jpg
1 polubienie

Dobry wieczór

Dziękuję za informacje i samouczek. Przetestowałem dziś wieczorem oprogramowanie i spełnia moje oczekiwania  pod względem renderowania. Z drugiej strony, o ile dobrze zrozumiałem, wszystko co robimy na Onshape jest dostępne dla wszystkich użytkowników?

Witam

Tak, darmowa wersja i dostępna dla wszystkich użytkowników

Ale zapewniam Cię, że we wszystkich projektach, które zrobiłem, nikt nigdy nie wykorzystał tego, co ja zrobiłem :)

Sposobem na posiadanie prywatnego kącika jest niestety wykupienie subskrypcji, która wynosi 1500 USD rocznie,
ale osobiście uważam, że w wersji darmowej jest już wiele opcji :)