Czy to normalne, że przy zmianie grubości trzeba ponownie założyć żebra z załamaniem?
Czy kiedykolwiek ci się to zdarzyło?
Czy to normalne, że przy zmianie grubości trzeba ponownie założyć żebra z załamaniem?
Czy kiedykolwiek ci się to zdarzyło?
Jak robisz swoje fałdy? Fałdy na krawędziach?
@Bart jak się zabierasz za tworzenie swojego dzieła?
Może to pomóc Ci zrozumieć, dlaczego dokonujesz ponownej oceny
@+ ;-))
Tak, fałdy krawędziowe.
Na przykład 4-warstwowa pokrywa 600x400 z 4 warstwami obwodowymi 60 mm
Jeśli moja blacha ma 2 mm i przepuszczam ją w 3 mm, moje zagięcia zwiększają się o 1,5 mm i dlatego wynoszą 61,5 mm
Za każdym razem, gdy zmieniam grubość, muszę wykonać wszystkie czynności, aby sprawdzić żebra.
Obraz dla tych, którzy nie są w SW14 STP?
Nie przypominam sobie, żebym miał z tym jakiś problem. Czy robił ci to cały czas?
@ Benoit zdjąłeś to z moich palców ;-))
Oto sitodruk.
Obraz po lewej stronie o grubości 1,5 mm.
Prawy obraz o grubości 3 mm.
Widzimy, że zagięcie 21 mm zamienia się w 22,5 mm
Użyj opcji zakreślonej, dzięki czemu nie będziesz musiał dostosowywać wymiaru do grubości. Nie?
Tak, wiem, że to nie jest pierwotne pytanie... :)
Jeśli wykonujesz blachę, a twoje warstwy są w środku (pozycja złożonego arkusza)
Powinieneś zachować oryginalne żebro, nawet jeśli zmienisz grubość
Zobacz załączony plik
@+;-))
@+ ;-))
W rzeczywistości wszystko zależy od tego, jak mierzysz wysokość swojej fałdy.
Opcja, którą kliknąłeś, wirtualne skrzyżowanie na zewnątrz, pozwala (teoretycznie) na stałą wysokość na zewnątrz.
Druga opcja (preferowana przez Benoit.LF) pozwala zachować tę samą długość z półki.
Wtedy w grę wchodzi również pozycja giętej blachy. W każdym razie, biorąc pod uwagę twoje opcje, jeśli wykonasz strzał z boku na zewnątrz, teoretycznie nie powinien się poruszać... chyba, że masz utworzone równania?
I to Ty jesteś tym, który przekracza wzgórze boiska 21 na 22,5? Bo jeśli tak nie jest, to mocno zachęca mnie to do myślenia o automatycznych równaniach/relacjach
Cześć Bart,
Wykonałem część z blachy, a długości gięcia nie różnią się w zależności od grubości.
Jak powiedział coin37coin, kojarzy się to z automatycznymi relacjami/równaniami.
Radzę odtworzyć swój kawałek od podstaw, aby sprawdzić, czy nadal masz to samo zjawisko.
W załączeniu znajduje się moja część blaszana.
Klasa A+
Nie, ale rysowaniem blachy zajmuję się od 3 lat.
Od czasu do czasu spotykam się z tym problemem, ale nie wiem dlaczego...
W większości przypadków wszystko idzie normalnie. Ale czasami mi to daje i dopóki nie przerysuję pokoju, nic się nie zmienia...
To Solidworks zmienia żebro, ja zmieniam tylko grubość!
Jest to jednak fałda z zewnętrznym skrzyżowaniem, więc logicznie rzecz biorąc, nie ma się czym martwić.
I zaznaczając wskazaną opcję?
Nie jest to łagodne, opcja umieszcza moją fałdę w środku...
Jeśli robi to tylko od czasu do czasu, to nie jest normalne.
Może stary, automatyczny związek, który ciągnie się dalej i robi bałagan.....
Hej, to zabawne, że wracamy do pytania o @Alain (http://www.lynkoa.com/forum/mise-en-plan/cotation-des-mep-par-objet-du-modele-solidworks)
Czy to naprawdę denerwujące , że oferta znajduje się w pomieszczeniu? Na swoim planie 2D umieścisz wymiar na zewnątrz! Nie?
:)
Zmodyfikowałem twoje zagięcia na krawędzi 3, nałożyłem przesunięcie o 0,1 mm. A kiedy zmieniam grubość, wymiary zagięcia pozostają na poziomie 60 mm.