Cześć wszystkim, Szukam ustawienia w SolidWorks, aby automatycznie dostosować długość linii cięcia na moich rysunkach. Obecnie muszę je ręcznie rozciągać lub skracać na każdym widoku, co zajmuje sporo czasu. Nie mogłem znaleźć ustawienia globalnego w opcjach zawijania lub przycinania linii. Czy ktoś wie, czy istnieje ustawienie, aby ustawić tę domyślną długość?
w przeciwnym razie zrobię trochę makro, jak w przypadku wielu innych rzeczy, w których musimy zarządzać sami
Witaj corentinduguenez, Ze swojej strony dodałbym wymiar na każdym końcu osi cięcia do szkicu części, a następnie ukryłbym te wymiary, aby nie pojawiły się w Twoim MEP... Zrobię zrzut ekranu, gdy tylko mój komputer będzie dostępny. @+. AR.
Długość linii cięcia wynika dla mnie z wymiarów widoku i nie można ich konfigurować. (tutaj ramka widoku jest widoczna w kolorze różowym)
Jeśli w pokazanym widoku znajduje się zespół z widocznym lub ukrytym komponentem, który rozszerza widok do perpete, linia cięcia również będzie bardzo długa:
Ja bym jeszcze uzupełnił to, co mówisz @sbadenis ... Jest to automatyczne po utworzeniu sekcji. Ale jeśli później zmodyfikujesz swoją część / zespół, nie nastąpi to!
W rezultacie nie ma prawdziwego rozwiązania. I muszę przyznać, że zarządzanie cięciami jest szczerze irytujące w przypadku Solidworks. Na przykład w Creo, gdy tworzysz swoje cięcia, są one w 3D. W związku z tym wszystkie relacje/wymiary miejsc docelowych nie pojawiają się w... i to jest bardzo fajne
Możesz także umieścić relacje w @coin37coin SW, a jeśli żebro, możesz ukryć żebro, aby było również niewidoczne. Ogólnie rzecz biorąc, wolę nie opowiadać się po bokach, z wyjątkiem rzadkich przypadków, gdy cięcie musi znajdować się w określonym miejscu. I w tym przypadku chowam wybrzeże. (kliknięcie prawym przyciskiem myszy ukryte w pamięci)
Witam; Istnieje również możliwość użycia linii szkicu 2D jako podstawy cięcia w widoku rysunku, co da większą swobodę dla długości (można dodać relacje, takie jak wiązania i odległości).
Rzeczywiście, to jest to, co zauważyłem, nawet bez rzeczywistości, nie jest to na przykład potencjalna aktualizacja wymiarów widoku.
Opierając się na tym fakcie, szukałem głównie opcji, która określa o ile mm przekracza linię cięcia w stosunku do wymiarów widoku. Ale w świetle odpowiedzi i moich badań, wydaje się, że nie istnieje natywnie
W rzeczywistości przez większość czasu zmniejszam linie, aby zaoszczędzić miejsce i móc umieścić moje kursy powyżej (linia A tutaj vs linia B domyślnie)
Ponadto długość, która wystaje z widoku, zależy również od skali, widocznie. Jeśli zmienimy skalę, to jest to mniej więcej więcej. Więc dla mnie, jak wspomniałem, ta długość absolutnie nie jest konfigurowalna automatycznie.
Witam! Myślę, że jesteś skazany na makro. W oprogramowaniu nie ma wbudowanej możliwości, która by na to pozwalała. Dzieje się to automatycznie. Jest jeszcze gorzej: kiedy umieścisz linię cięcia na " dużej części ", linia wystaje o pewną ilość z każdej strony. To pozwala na jego rozciągnięcie. Umieszczając LDC na " małej " części (co najwyżej qlq mm), linia wystaje o ten sam %age, a nawet mniej. W rezultacie strzałki są dosłownie przyklejone do modelu i trzeba zrobić hiperpowiększenie, aby je uchwycić.