Plany długości linii cięcia

Cześć wszystkim,
Szukam ustawienia w SolidWorks, aby automatycznie dostosować długość linii cięcia na moich rysunkach. Obecnie muszę je ręcznie rozciągać lub skracać na każdym widoku, co zajmuje sporo czasu. Nie mogłem znaleźć ustawienia globalnego w opcjach zawijania lub przycinania linii. Czy ktoś wie, czy istnieje ustawienie, aby ustawić tę domyślną długość?

w przeciwnym razie zrobię trochę makro, jak w przypadku wielu innych rzeczy, w których musimy zarządzać sami :sweat_smile:

Z góry dziękujemy za Twoją opinię!

Witaj corentinduguenez,
Ze swojej strony dodałbym wymiar na każdym końcu osi cięcia do szkicu części, a następnie ukryłbym te wymiary, aby nie pojawiły się w Twoim MEP...
Zrobię zrzut ekranu, gdy tylko mój komputer będzie dostępny.
@+.
AR.

Długość linii cięcia wynika dla mnie z wymiarów widoku i nie można ich konfigurować. (tutaj ramka widoku jest widoczna w kolorze różowym)
image

Jeśli w pokazanym widoku znajduje się zespół z widocznym lub ukrytym komponentem, który rozszerza widok do perpete, linia cięcia również będzie bardzo długa:

Która wersja oprogramowania?
Zarządzanie jest ewentualnie ulepszone (lub nie!) w zależności od wersji)

2 polubienia

Ja bym jeszcze uzupełnił to, co mówisz @sbadenis ... Jest to automatyczne po utworzeniu sekcji. Ale jeśli później zmodyfikujesz swoją część / zespół, nie nastąpi to!

W rezultacie nie ma prawdziwego rozwiązania. I muszę przyznać, że zarządzanie cięciami jest szczerze irytujące w przypadku Solidworks.
Na przykład w Creo, gdy tworzysz swoje cięcia, są one w 3D. W związku z tym wszystkie relacje/wymiary miejsc docelowych nie pojawiają się w... i to jest bardzo fajne :slight_smile:

1 polubienie

Możesz także umieścić relacje w @coin37coin SW, a jeśli żebro, możesz ukryć żebro, aby było również niewidoczne.
Ogólnie rzecz biorąc, wolę nie opowiadać się po bokach, z wyjątkiem rzadkich przypadków, gdy cięcie musi znajdować się w określonym miejscu. I w tym przypadku chowam wybrzeże. (kliknięcie prawym przyciskiem myszy ukryte w pamięci)

1 polubienie

Witam;
Istnieje również możliwość użycia linii szkicu 2D jako podstawy cięcia w widoku rysunku, co da większą swobodę dla długości (można dodać relacje, takie jak wiązania i odległości).

4 polubienia

Ja też tak robię i myślę, że to najszybszy sposób.

3 polubienia

Rzeczywiście, to jest to, co zauważyłem, nawet bez rzeczywistości, nie jest to na przykład potencjalna aktualizacja wymiarów widoku.

Opierając się na tym fakcie, szukałem głównie opcji, która określa o ile mm przekracza linię cięcia w stosunku do wymiarów widoku. Ale w świetle odpowiedzi i moich badań, wydaje się, że nie istnieje natywnie :frowning:

W rzeczywistości przez większość czasu zmniejszam linie, aby zaoszczędzić miejsce i móc umieścić moje kursy powyżej (linia A tutaj vs linia B domyślnie)

Ponadto długość, która wystaje z widoku, zależy również od skali, widocznie.
Jeśli zmienimy skalę, to jest to mniej więcej więcej.
Więc dla mnie, jak wspomniałem, ta długość absolutnie nie jest konfigurowalna automatycznie.

2 polubienia

O tak, dobra robota!

Dziękuję za odpowiedzi. Trochę podejrzewałem, ale nigdy nie wiadomo, czy czegoś nie przegapiłem!

Zamierzam zrobić małe makro, które zajmie się robieniem tego w moich planach :grin:

3 polubienia

Jeśli uda Ci się zrobić małe, funkcjonalne i ładne makro, nie wahaj się podzielić nim tutaj, inni mogą być zainteresowani!

2 polubienia