Projekt/doradztwo/przegląd o niskim wieloboku

Witam

Mam projekt stworzenia głowy wilka  w niskim wielokącie (rzeczywistym, spawanym) (zdjęcie 1 ). Przeglądając stronę anglojęzyczną zapłaciłem za model 3d i nabyłem do niego prawa. Skontaktowałem się z twórcą, aby dowiedzieć się, czy mógłbym użyć jego modelu do stworzenia posągu. W porządku. Mam więc plik STL z niską wielokątną głową wilka. Jest trochę pracy do wykonania i oczyszczenia (niektóre wielokąty są bezużyteczne )

Przede wszystkim, oto co zacząłem robić:

Zaimportowałem plik . STL, integrując powierzchnie objętościowe, prześledziłem całą głowę wilka na szkicu 3D, wykorzystując magnetyzm mojego modelu . STL. Gdy mój szkic 3D był gotowy, usunąłem swój model. STL, który doprowadził solidworks do szaleństwa (normalne, wszystkie odniesienia do pozycji moich punktów są połączone z moim modelem .stl). Usunąłem wszystkie ograniczenia mojego szkicu i naprawiłem model , aby uniknąć przypadkowego zniekształcenia modelu :) 

Oczywiście zdaję sobie sprawę , że zrobiłem cokolwiek ;D

Chciałbym więc poznać opinie na temat podejścia, które zastosowałbyś do tego rodzaju projektów, oto czego potrzebuję na koniec:

Lista cięcia wszystkich wielokątów w całym projekcie.

Zestaw kątów do pozycjonowania części względem siebie podczas montażu.

Możliwość edycji pliku . Pobierz STL z Internetu, aby wyczyścić projekt 

Nie chcę przechodzić przez gięcie, więc szczegóły części muszą wynosić 1 sztukę na wielokąt

( Spróbowałem wytłoczyć mój ślad wszystkich moich twarzy. ponieważ jest to plik 3D, muszę wskazać kierunek do każdej z moich twarzy. Próbowałem też przejść do blachy, ale jestem ;p, szukałem też trochę w obrazie szkicu, Ponieważ korzystam z modelu 3D, a nie z obrazu 2D, nie jestem bardziej zaawansowany :)

Dziękuję za poświęcenie czasu na przeczytanie,

Jeśli masz jakieś wskazówki lub pomysły ;)

Dziękuję

Flo

2.png

Witam

Biorąc pod uwagę narzucone figury, a mianowicie: zestaw rozwiniętych wielokątów, które zostaną później zespawane, masz do wykonania dwie główne operacje.

Pierwszym z nich jest użycie płaszczyzn równoległych do umieszczenia wierzchołka każdego wielokąta. Należy unikać wchodzenia w krawędzie modelu zawierającego płaszczyzny równoległe.

Prześcieradła z tych planów posłużą jako manekin spawalniczy. W celu przeprowadzenia tej operacji należy opuścić STL.

Drugą operacją, która z pewnością będzie najprostsza, jeśli nie najszybsza, jest ustawienie trzech punktów każdego trójkąta (poprzez zmierzenie trzech krawędzi) w jednej części (tak jak zrobiłoby to oprogramowanie do optymalizacji cięcia laserowego). W ten sposób masz tylko jeden plik do wysłania do lasera. Jednak w twoim interesie jest oznaczenie każdego ze swoich elementów na sekwencyjnej części (dołączonej do każdego trójkąta), aby nie znaleźć się przed gigantyczną układanką 3D.

Powinieneś nam jeszcze powiedzieć, czy masz jeden lub więcej przedmiotów do wykonania, a zwłaszcza w jaki sposób planujesz ciąć blachę i dlaczego w blasze. (Określ również, jaki temat)

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

Chcę zrobić pojedynczą sztukę, to jest projekt niedzielny. Chcę po prostu mieć zajęcie w weekendy.

Jeśli chodzi o blachę, to na pewno będzie to stal o grubości 2 mm z 2 powodów: biały kontrast (czyszczenie  metalu na moich krawędziach spawalniczych), (kolor stali). Grubość 2 mm, aby ograniczyć odkształcenia , które mogą wystąpić w cieńszej stali. Nie chcę przechodzić na stal  nierdzewną, ponieważ szybkość odkształceń podczas spawania jest ogromna (ale niedługo się na tym przetestuję).

Jeśli chodzi o blachę, nie będę przechodził przez cięcie laserowe (.dxf). Nie zamierzam ciąć wszystkiego w tym samym czasie, ale segmentować kroki. Nie myślałem jeszcze o tej segmentacji, ponieważ zależy ona głównie od ograniczeń technicznych dotyczących dostępności spawania/szlifowania.

Zacznę kierować swoimi badaniami dzięki informacjom, które mi przekazałeś i postaram się trochę ruszyć do przodu.

Dziękuję bardzo

Flo

.

Witaj FLO

Do Twojej dyspozycji, aby Ci pomóc, jeśli poczujesz taką potrzebę.

Drobna uwaga, stal nie istnieje bez czyszczenia powierzchni, czy to malowania, czy polerowania, czy cynkowania na czarno (które ma niewielu podwykonawców) itp.

Mała rada, 2 mm to za gruba, weź 0,5 do 1mm, duże max. Jeśli wykonujesz spawanie  palnikiem z bardzo cienką dyszą (lub tig), będziesz miał niewielkie odkształcenia i brak szlifowania, tylko wygładzenie pilnikiem i papierem ściernym. Do tego lekkie piaskowanie i malowanie proszkowe, a będziesz miał super idealną rzecz.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Tak mała aktualizacja mojego projektu. Po zastanowieniu się nad moim projektem zmieniłem zdanie. Zamierzam zrobić części składane. Powodem jest fakt, że prawie nie będę miał dostępu do niektórych spawów, aby je odpowiednio oszlifować i wyczyścić. Mam tu na myśli zwłaszcza elementy , których kąt jest poniżej 180 stopni (elementy wepchnięte w mój wzór, problem z dostępem do szlifierki, duże ryzyko uszkodzenia części). 

Myślę, że pomysł przejścia na cieńszą blachę też jest tego wart. (unikać nacięć w grubości blachy zgodnie z kątami)

Zacznę chyba od blachy 2 mm jako podparcia stołu. 1,2 mm dla elementów rzeźby.  Zaznacz na tym arkuszu położenie elementów i w ten sposób rozpocznij obrys elementu. A potem zobaczymy wynik.

Dziękuję. 

Flo

Witaj @Fleow

Dziękujemy, że dzielisz się z nami postępem swoich przemyśleń.

Kilka przyjaznych uwag:

1°) Dla grubości 2mm to za dużo, powinno wystarczyć 1mm (osobiście bym postawił 0,6 mm lub 0,7mm).
Po co? Ponieważ Twoja konstrukcja składa się z zestawu wgłębień i nierówności, będzie miała efekt samousztywniający, dzięki czemu możesz mieć minimalną grubość blachy. Ponadto, do gięcia, a zwłaszcza precyzyjnej regulacji każdego kąta, im bardziej elastyczna blacha, tym mniej trudna będzie jej obsługa, a zwłaszcza spawanie.

2°) Jeśli chcesz szybko i tanio wykonać swoje fałdy, dobrze byłoby zrobić lub kupić mini składarkę stołową z narzędziami do dzielenia, które pozwolą Ci na precyzyjne składanie. (Uwaga: w Twoim przypadku nie można używać giętarek do bananów

1 polubienie

Witaj @Fleow

Następujące wiadomości są ponownie obcinane (Grrr)

3°) Jeśli chcesz łatwo osiągnąć swoje cele, zaplanuj mierniki dla niektórych kątów, ponieważ nawiasy narożne nie wszędzie się sprawdzą. Ponadto będzie bardziej precyzyjny.

4°) Spróbuj zobaczyć części, w których możesz mieć składany łańcuch! Na przykład z 4 lub pięcioma trójkątami, które zostałyby połączone, a zatem bez spawów. Zidentyfikowałem co najmniej 7 warstw, które można wykonać z jednego kawałka blachy. Na tym polega zaleta SolidWorks, że można wykonać płaskie cięcie kilku zazębiających się trójkątów.

Im mniej spawania będziesz miał, tym mniejsze odkształcenia blachy będziesz miał, ponieważ spawanie na krawędziach bardzo deformuje blachy i bardzo trudno jest usunąć nierówności (efekt świerszcza, który znasz sztuczkę, która sprawia, że gdy naciskasz na płaską lub wypukłą powierzchnię, nagle staje się ona wklęsła z dźwiękiem dzwonka). Ponadto na czystych fałdach, bez szlifowania, a tym samym w nienaruszonym stanie powierzchni.

Warto to obejrzeć, AMHA.

Mam @tous na myśli zasadę działania giętarek Bombled, dzięki którym łatwiej będzie uzyskać precyzyjne kąty, w przeciwieństwie do żyłek w powietrzu, które są delikatniejsze w obsłudze, nawet na ławce. Ponadto nie jest bardzo drogi w produkcji, biorąc pod uwagę rozmiar trójkątów i grubość.

@Flo nie mogę się doczekać reszty ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam @flo

Rozpraszając się na youtube, natknąłem się na to przypadkiem Oglądaj od 9:04 Wygląda to bardzo podobnie do tego, co chcesz zrobić.

Nawiasem mówiąc, jest to zgodne z moimi sugestiami dotyczącymi grubości i samozbrojenia krawędzi  ;-) ;-)

Pozdrowienia

Dobry wieczór

Minął już 1 miesiąc, odkąd zaczęłam projektować tę głowę wilka,

Zamieszczam zdjęcie postępu na solidworks . Może to być interesujące dla innych osób, które mogą mieć ten sam projekt.

Dziękuję ;) 

wolf2.jpg
1 polubienie

Witam @tous

Nie wiem czy dobrze widzę, ale mam wrażenie, że połączenia krawędziowe nie są zbyt czyste i że usterek jest sporo. I nawet jeśli projekt wydaje się być tylko w 3D pod oprogramowaniem, poczekajmy na realizację ze spawaniem na wielu płaszczyznach. Prezentowany tutaj model jest stosunkowo daleki od modelu przedstawionego w pierwszym poście. Uważam, że model SW jest mniej subtelny, zwłaszcza w linii żuchwy i grzywy, ale hej! Przyznajmy, że i tak nie jest to łatwy temat.

Ale bądźmy spokojni, uważam, że Fleow jest znacznie silniejszy od nas i nasze skromne rady czy sugestie pozostały bez skutku.

Pozdrowienia

Zozo_mp, uważam, że jesteś trochę cyniczny.
Pierwszy obraz to idealny model z wszytymi fasetami, a nie model spoiny.

Ostatni post Fleowa pokazuje nam rzeczywisty model, z stycznymi krawędziami warstw blachy i grubością blach, na których znajduje się ścieg spawalniczy. To wiele dodatkowych pociągnięć, które obciążają obraz.

Szczęka rzeczywiście ma być sfinalizowana, ale Fleow nie powiedział, że jest skończona.

Byłoby interesujące, gdyby Fleow dokonał montażu 2 części, aby zdać sobie sprawę z dokładnych rozbieżności.

2 polubienia

Hello@stefbeno

Masz rację i dziękuję za zwrócenie uwagi na moje zachowanie ;-) Dziękuję!

Chciałbym poznać opinię @GT22 , aby wiedzieć, czy nie prościej jest zrobić wszystko na powierzchni (w jednym tomie), a następnie wykonać nacięcia na krawędzi, usuwając kilka setnych materiału, gdy całość jest już zagęszczona. Myślałem  o powierzchni, ponieważ jest tam wiele ogromnych podcięć, które są trudne do obróbki w czystej objętości i które są prostsze w powierzchni, która nie ma grubości ani definicji.

Pozwoliłoby to, o ile się nie mylę, zidentyfikować kawałki "sklejki", które można wykonać w jednym kawałku bez spawania. Powinno to umożliwić ograniczenie liczby spawów, a tym samym odkształceń, a także montażu na szablonach.

Pozdrowienia

Witam

Wiem, że grzebię w temacie.

Oczywiście nie jestem mistrzem w solidworks, ale rysunek, który wykonałem, wystarczył do ukończenia mojego projektu. 

@+ ;p

121720869_338714840527222_8602587948342131027_n.jpg
3 polubienia

Kolejny ;p

121700498_781216222448253_233207624648518833_n.jpg
3 polubienia

Dobry pomysł, aby wrócić i podzielić się wiadomościami. To nie jest dokopywanie się, bo to jest postęp projektu.
Czy jest to chęć pozostawienia arkuszy tylko wycelowanych, czy też planowana jest faza wykańczająca?

Czy możesz nam również zamieścić zdjęcie swojego końcowego modelu SW, wyobrażam sobie, że i tak musiał trochę ewoluować.

2 polubienia

Miły

Problemem jest maksymalne do wykonania i nie wszystkie z nich są naprawdę dostępne

zwłaszcza szlifowanie, nie wspominając o deformacjach 

Osobiście wolałbym Max fałd, ale oczywiście potrzebujesz do tego narzędzia ;-)

a może inaczej modelować zęby

Dziękujemy za pokazanie  nam EVO projektu

Dobra robota

@+

1 polubienie