Moje makro DXF PDF, co o tym powiedzieć?

Witam wszystkich.

Przyczynek do pytania:"MAKRO PDF DXF monety coin37 z dnia 11 07 2014 r.

Makro służy do automatyzacji powtarzalnych zadań. Jeśli, na przykład, regularnie wysyłasz do swoich klientów pliki PDF ze swoimi posłami do Parlamentu Europejskiego, dlaczego nie zrobić tego z poziomu oprogramowania za pomocą makra programowego!

Umieściłem w Internecie (patrz zip) makro (jest warte co najmniej 40 punktów, prawda?), które robi to częściowo. Automatycznie tworzy pliki PDF i DXF każdego arkusza rysunku (działa na SW2013 lub wcześniejszej wersji i pod warunkiem, że utworzysz katalog "A" w "C:", aby go przetestować).

Można to jeszcze poprawić! Aby przyspieszyć automatyzację, możemy wyobrazić sobie okno dialogowe pokazujące w pierwszej kolumnie listę arkuszy MEP, w drugiej kolumnie pola wyboru z pytaniem lub nie o plik PDF odpowiadający każdemu arkuszowi, w trzeciej kolumnie pola wyboru z prośbą lub nieproszeniem o DXF odpowiadający każdemu arkuszowi. Na koniec rozwijane pole tekstowe o nazwie "Do wysłania do:" pozwalające wybrać z listy klientów (na przykład dane z pliku Excel lub Access lub Outlook) oraz przycisk "Wyślij" umożliwiający wysłanie wybranego pliku DXF i PDF bezpośrednio pocztą e-mail, gdzie przycisk "Outlook" otwierający Outlooka z informacjami "Temat", "Załączniki" i ... już obecne.

Krótko mówiąc, tworząc makro, musisz zadać sobie pytanie, czy jest to tego warte i kto będzie je utrzymywać.

Wniosek, makra mogą zaoszczędzić dużo czasu, wtedy i tylko wtedy, gdy dokładnie odpowiadają Twoim powtarzającym się potrzebom. Dla tych włączonych umieściłem w Internecie (patrz zip) mały samouczek (nie mówi o makrach w drzewie tworzenia szablonów).

Dziękujemy za Twoją opinię!

Miłego dnia.

creer_pdf_dxf_pour_chaque_feuille_de_dessin.zip
1 polubienie

Witam i dziękuję za Twój wkład!

Na Lynkoa jest specjalne miejsce na samouczki, a makr jest już całkiem sporo:

http://www.lynkoa.com/tutorial/directory/macro?&price=all

3 polubienia

Zrobiłem wtedy makro do tworzenia plików DWG i PDF, ale nie opublikowałem go na Lynkoa, ponieważ jest zbyt specyficzny dla mojej firmy!

Przeprowadziłem również wiele kontroli, za każdym razem z odpowiednim ostrzeżeniem:

- Jeśli nie ma indeksu rewizji (lub wersji ET do badania), sprawdź, czy plan znajduje się w PDM,

- Jeśli materiał nie jest określony,

- Jeśli kod pliku we właściwościach niestandardowych różni się od nazwy systemu Windows,

- Jeśli plik jest tworzony po raz pierwszy, pamiętaj o wykonaniu kilku sprawdzeń (w przeciwnym razie nadpiszemy plik),

- A na koniec uruchamiam podgląd wydruku (który przekazujemy do działu zakupów, aby mogli się z nim skonsultować).

1 polubienie

Witam wszystkich.

Dziękuję Lucasowi za rady dotyczące stosowania Lynkoa, o których jeszcze nie wiem zbyt wiele. Zamierzam więc nadal publikować, ale na następny raz we właściwym miejscu.

Klasa A+

2 polubienia

dziękuję za to makro

Z poważaniem, Nicolas

Cze wszystkim

Piszę ten post, aby podziękować osobie, która go opublikowała, ponieważ to makro działa jak Boży ogień! Niestety, zawsze potrzebuję więcej! Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest zachowanie nazwy rysunku podczas eksportowania plików w dwóch odpowiednich formatach? 

Dziękuję!