Moje pytania do 5axs to:

Moje pytania do 5axs to :

1. Jak wybrać i wykonać 5-osiowy przedmiot  obrabiany na maszynie?
  2. Jak ustawić moją część na maszynie według portu mojego programu Origin?
  3. Jak skompensować i skorygować promień i długość  narzędzia w 5 osiach ?
  4. Jak sprawdzić i zatwierdzić  część na maszynie przed demontażem  zawsze  w 5axs? 

Dziękuję  

Czy możesz sprecyzować swoje zapytanie: na jakim oprogramowaniu?

Klasa A+

Witam

1.2. Musisz ustawić swoją część, a następnie bierzesz początek części, wtedy program normalnie automatycznie ustawi ten początek.

3. Aby skompensować wielkość narzędzia, powinieneś mieć miejsce "korektora narzędzia", w którym wpisujesz podane lub zmierzone wartości na narzędziu.

4. Następnie, co to jest kontrola, suwmiarka na zespole, jeśli to możliwe, w przeciwnym razie z trójwymiarową maszyną kontrolną .

2 polubienia

O ile mi wiadomo, nie będąc specjalistą

po zamodelowaniu części za pomocą dziennika 3D

potrzebny jest konkretny dziennik CAM, który ma ten sam język co maszyna

Zobacz te linki

http://www.agp-s.com/logiciel-cfao/fao-usinage-3d/

http://www.directindustry.fr/prod/gibbs/logiciels-cfao-usinage-5-axes-27180-481545.html

@+ ;-)

Programowałem za pomocą Mastercam

Witam

Tomalam powiedział to wszystko, twoje oprogramowanie programuje jego pochodzenie w stosunku do twojego początku części (w zasadzie, początek części i maszyny musi być taki sam, aby było prostsze). To od Ciebie zależy, skąd pochodzi Twoja maszyna.

Nadal zgadzam się z Tomalamem, to Twój korektor narzędzi sprawia, że Twoje narzędzie odsuwa się od Twojej części. Właściwości narzędzi muszą być wypełnione poprawnie.

Następnie, dzięki Mastercam, możesz symulować operację obróbki, aby uniknąć błędów.

Sprawdzenie przed demontażem nie zawsze jest łatwe. Jakie rodzaje części obrabiasz?

Aby spróbować uzupełnić odpowiedzi:

1 - Wybierasz początek swojej części na maszynie w odniesieniu do miejsca, które możesz poczuć.

Wybierz mocowanie lub odniesienie do powierzchni w surowym tonie.

Następnie, albo zachowujesz oryginalną część CAD i wprowadzasz ją do NC

Albo przeniesiesz początek układu współrzędnych CAD w CAM w stosunku do swojej maszyny

Obowiązkowe jest posiadanie tego samego pochodzenia.

2 - Zobacz odpowiedź w 1

3 - Oprogramowanie CAM poda Ci długości narzędzi, których należy przestrzegać, aby nie obrabiać części za pomocą uchwytu stożkowego.

Musisz odpowiednio dostosować swoje narzędzia na maszynie

Kompensator służy wyłącznie do kompensacji wad frezu lub maszyny.

Jeśli wszystko jest mierzone prawidłowo, nie ma potrzeby korzystania z korektora narzędzi.

Na piłce, jeśli pracujesz w środku narzędzia, nie możesz skompensować Ø

Musisz pobawić się grubościami w oprogramowaniu CAM

4 - Istnieją małe  ramiona pomiarowe, które pozwalają wyczuć części.

W przeciwnym razie suwmiarka, drobniejsza, klin manometru lub sonda 3D na twojej maszynie.

5 - Radzę reprezentować zaciski lub inne elementy maszyny.

Możesz także narysować stożek swojego narzędzia, aby uniknąć wszelkich kolizji.

1 polubienie

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM