Makro: Zmiana odniesień w zespole

Cze wszystkim

Zmieniłem wypełnienie teczki zawierającej wszystkie moje i akcesoria.
Więc kiedy otwieram złożenie, SW szuka w starym folderze i tworzy konflikty otwierania z tymi samymi elementami już otwartymi (które mają tę samą nazwę, ale w innym folderze).

Chcę utworzyć makro, aby zastąpić ścieżkę komponentu złożenia, tak aby mógł on przejść i pobrać komponent do nowych folderów.

Próbowałem użyć funkcji "zamień komponent", ale problem polega na tym, że pliki, o których mowa, mają tę samą nazwę! SW nie wie, jak zastąpić komponent innym, którego plik ma tę samą nazwę (nawet jeśli znajduje się w innym folderze).
Może powinniśmy poszukać makro, takiego jak "na wynos" lub coś w tym rodzaju.

Czy masz sposób, aby mi doradzić?

Dziękuję za pomoc.

Witam

Makro dostępne jest tutaj:

https://forum.solidworks.com/thread/42581

W przeciwnym razie jest to również możliwe dzięki płatnym narzędziom myCADtools.

2 polubienia

Witam

Jaką wersję oprogramowania SolidWorks posiadasz?

Ponieważ od 2015 roku możliwe jest zastąpienie plikiem o tej samej nazwie.

W przeciwnym razie byłbym na Twoim miejscu, odłożyłbym wszystko z powrotem na miejsce, w którym było na początku i użyłbym Eksploratora SolidWorks do kontrolowania ruchu lub najlepiej tak, jak oferują @.PL narzędzia MyCad, jeśli je posiadasz.

@+

3 polubienia

W przeciwnym razie inne rozwiązanie (bez makra i prostsze):

w opcji/ odnośnikach zewnętrznych, zaznaczone Znajdź lokalizacje plików dla odniesień zewnętrznych

Następnie w lokalizacjach plików/dokumentów, do których się odwołuje, dodaj nową ścieżkę folderu

A teraz, gdy otwierasz złożenie, jeśli nie może znaleźć części, sw sprawdza, czy nie ma jej w folderze lub folderach dodanych w odnośnikach zewnętrznych.

Jednak ta metoda działa tylko wtedy, gdy plik zachowuje dokładnie tę samą nazwę.

Niedawno przekręciliśmy nasze w tym procesie za radą osi i działa to idealnie.

Z drugiej strony przy 1 otwarciu dużego montażu może nieco zwolnić.

Po rejestracji, nie ma już problemów, nowa ścieżka jest zapisywana.

3 polubienia

@Sbadenis: ta sztuczka jest okropna, nie wiedziałem o tym. Nie przenoszę plików codziennie, ale muszę to zachować na następny raz :)

Świetne sbadenis!

Musisz także pomyśleć o dodaniu podfolderów.

To powiedziawszy, działa bardzo dobrze.