Witam Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w uproszczeniu i zautomatyzowaniu części przetwarzania przeze mnie plików STL,
Dużo pracuję z importowanymi plikami STL, po zaimportowaniu, przeskalowaniu, przeniesieniu itp. Używam modelu z splajnami i łukami w szkicach 2D i 3D, aby wykorzystać funkcje spawania mechanicznego i wykonać obciąganie modeli.
Chciałbym utworzyć makro, które przekształca linie/wykresy wyświetlane podczas importu w szkice splajnów lub łuków Załączam obrazy, aby lepiej nadać kontekst pracy.
Używam Solidworks 2023 Czy istnieje łatwiejszy sposób, lub przejście przez inne oprogramowanie, aby mieć import szkiców, jestem zainteresowany Dziękuję
Witam W przypadku STL możesz użyć skanowania do 3D, które pozwala na przetworzenie rozmiaru siatki z korpusu graficznego. Następnie możesz nim manipulować i pobierać linie/splajny
Nie wyobrażam sobie, żeby makro samo otwierało plik stl i wybierało najodpowiedniejsze ścieżki dla splajnów. Moim zdaniem, pańska prośba jest bardzo ważnym i bardzo, bardzo szczególnym wydarzeniem. (Z bardzo małą szansą na znalezienie czegoś podobnego). Teraz musisz to opracować sam, powodzenia nie bardzo wiem jak, ani na czym to oprzeć. Lub skontaktuj się z programistą (takim jak Visiativ lub inny specjalista ds. programistów w SW), aby go zaprojektować lub przynajmniej powiedzieć, czy jest to wykonalne i podać możliwą wycenę. W każdym razie łatwo rozumiem tę potrzebę, ale jej realizacja może być bardzo trudna, jeśli nie niemożliwa.
Witam @Cyril_f Wolę pracować z obiektami graficznymi niż z obiektami siatki (powierzchnia lub objętość), mam mniej błędów i opóźnień Próbowałem użyć funkcji "krzywa przecięcia" w szkicu 3D, ale mam losowe krzywe. Dziękuję za odpowiedź
Dziękuję za odpowiedź, podejrzewałem, że rozwój będzie delikatny, nie sądzę, aby mój pracodawca był za inwestowaniem w taki rozwój, ponieważ jest to krok w łańcuchu pracy, a nie sprzedawany produkt, Jest to inicjatywa z mojej strony, która ma na celu ułatwienie/przyspieszenie mojej pracy, ponieważ mam terminy, których trudno dotrzymać.
Złóż zapytanie do dewelopera o wykonalność i koszt, to nic nie kosztuje. Następnie, jeśli w 2 transakcjach sprawiłeś, że koszt dev był opłacalny, zaoferuj inwestycję swojemu szefowi. Jeśli powiesz mu, że X euro inwestycji, ale tyle czasu na zarobienie w X biznesie, że inwestycja szybko się zamortyzowała i zwiększyła łatwość pracy, myślę, że zobaczy to inaczej. Ze swojej strony w ten sposób proponuję ulepszenia, które mają swoją cenę. I to działa. Edit: Powiedz mu również, że czas, który zaoszczędzisz dzięki tej inwestycji, wydasz go na inne biznesy, więc nie ma już marży!
@sbadenis Czy mogę się zorientować, aby skontaktować się z jednym lub kilkoma programistami, szczerze mówiąc, nie wiem nic o ^^ ani gdzie ich znaleźć (specjalizują się w Solidworks) Dziękuję