Szukam rozwiązania, które nie jest zbyt skomplikowane, aby przekonwertować wszystkie części złożenia utworzonego na solidworks do formatu kroku AP214. Myślę, że najprostszym sposobem powinno być przejście przez makro? Faktem jest, że mam ponad 1000 zespołów złożonych ze stu elementów każdy. Zastanawiałem się więc, czy mógłbym oszczędzić sobie konieczności przechodzenia przez nagrywanie każdego z elementów jeden po drugim.
Krótko mówiąc, jeśli masz pomysł, który mógłby mi pomóc, jestem za tym... Z góry dziękuję. :)
Dziękuję d.roger, przyjrzę się temu szczegółowo. Z drugiej strony nie wiem, czy nie przesadzam... Albo poproszę o szkolenie jako programista makr podczas mojej następnej osobistej rozmowy kwalifikacyjnej z szefem. Jestem więcej niż nowy w korzystaniu z makr. Muszę przyznać, że trochę mnie to przeraża. Na początek przeczytam to dokładniej.
- Analiza listy elementów składowych tego zespołu.
- dla każdego komponentu, otwierając go, zapisując w formacie krokowym, zamykając 3D.
- Zapisz zespół nadrzędny w formacie kroku.
- Zamykanie tego zespołu.
- Otwarcie montażu nr 2.
- Takie samo traktowanie jak w przypadku montażu 1.
i tak dalej....
Bądź ostrożny, konieczne jest zarządzanie faktem, że jeden z elementów potomnych może być złożeniem, więc musi również przejść przetwarzanie na tych elementach potomnych.
Kolejną kwestią, którą należy zarządzać, jest to, że element może być już przekształcony w krok i dlatego nie musi być ponownie przetwarzany.
Biorąc pod uwagę liczbę zespołów i liczbę ogłoszonych komponentów, mam nadzieję, że masz przed sobą trochę czasu: 1000 zespołów x 100 części x około 20 sekund na część musi to być około 550 godzin nieprzerwanego przetwarzania, jest to również ważny punkt do zarządzania pod kątem ryzyka błędów....
W rzeczywistości te zbiorowiska są podzielone na strefy. Każda strefa składa się z 20 do 40 zespołów. Mam harmonogram, którego muszę przestrzegać, jeśli chodzi o wysyłanie każdej ze stref. Myślę więc, że jest to wykonalne, ponieważ mam od 2 do 3 tygodni między każdym obszarem, zanim zostaną przeniesione. Myślałem więc o generowaniu swoich kroków w nocy, kiedy nikt nie musiałby się męczyć tworzeniem tych plików. Pierwotnie poproszono mnie o krok montażu (który już przygotowałem). Ale właśnie zapytano mnie, czy mogę również dostarczyć każdą z części osobno w formacie krokowym. Zanim powiem im, że to niemożliwe, wolę zobaczyć wszystkie dostępne mi możliwości. A jeśli uda im się znaleźć dla mnie rozwiązanie, a ja dam radę, tym lepiej. W każdym razie dziękuję...
Jeśli nie znasz się na programowaniu, polecam rozwiązanie Frédérica, które jest najprostsze, po prostu weź pakiet MyCad, który z pewnością będzie miał niższy koszt niż czas, który poświęcisz na zmaganie się z metodą, którą niekoniecznie opanowujesz.
Ponadto możesz to uruchomić za pomocą planera zadań (również narzędzia MyCad), planując to o określonej godzinie.
Kiedy spojrzysz na czas do wydania i czas na zyskanie, opcja nie jest taka droga.
Zamierzam sprawdzić stronę MyCad, aby zobaczyć, czy jest to możliwe na początku i czy ten produkt może być sprzedawany w Szwajcarii (i tam obawiam się, że to nie zadziała). Wyobraziłem sobie, że w najgorszym przypadku proszę stażystę o otwarcie zestawu, uruchomienie makra w stylu "przeanalizuj części, zapisz części pojedynczo w formacie *kroku AP214, zamknij zespół". Każdy element nie może mieć duplikatu, ponieważ jest unikalny dla lokalizacji obszaru, więc nie muszę próbować sprawdzać, czy udział został już przekonwertowany w przeszłości.
DZIĘKUJĘ MAX59!! Właśnie odkryłem to wspaniałe narzędzie (każdego dnia dużo się uczymy). W rezultacie transakcja dobiegła końca. I dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział.