Makro: Powiel szkic

Witam
Regularnie rysuję przyrządy do spawania, wiercenia i kontroli w ciętej blasze. Arkusze są utrzymywane razem za pomocą czopów (nakrętek) i wpustów (CHC).

Muszę jednak ręcznie umieścić każde z wpustów na moim głównym arkuszu i za każdym razem ograniczyć je w stosunku do czopa w celu ich wyśrodkowania (zawsze 3 ograniczenia).

Czy uważasz, że można zautomatyzować ten proces? Projekt wydaje mi się dość skomplikowany, szczególnie dla początkującego, takiego jak ja, który nigdy nie zajmował się makro, ale jeśli powiedzą mi, że jest to wykonalne, poświęcę czas potrzebny na dotarcie do celu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Witam @Nass_Tdj i witam na Forum.

Czy masz jakiś przykład, którym możesz się podzielić? (ilustracja w rozmowie, plik CAD)

Czy mógłbyś również określić, co różni się w zależności od rozmiaru?

Ma to na celu wiedzieć, w kierunku których ścieżek się udać (tak, jest ich kilka: makro, funkcja biblioteczna, blok szkicu, inteligentny komponent, model (tylko PDM pro))).

1 polubienie

Witam;
Myślę sobie, że @Silver_Surfer, brakuje mi niektórych elementów wizualnych.
A także używana wersja Solidworks (jeśli mówimy o Solidworks).
Jakie szkice chcesz zduplikować (i dlaczego tylko szkice, a nie funkcje?)
Czy pracujesz ze złożeniami czy z komponentami pochodnymi?

Nawiasem mówiąc, u mnie zespoły wpuszczane i czopowe wyglądają tak:
image
I tak naprawdę nie rozumiem pojęcia:

Wreszcie, dlaczego opublikowałeś post w sekcji " Makro ", czy tego od nas oczekujesz?

1 polubienie

Witaj @Silver_Surfer, @Maclane,

Przepraszam za spóźnioną odpowiedź, nie miałem dostępu do SolidWorks aż do dzisiaj.

Na początek szybko załączam przykład wpustu, abyś mógł sobie wyobrazić, jak to wygląda.

Wpusty (które importuję z mojej biblioteki w formacie .sldblk) są nadal ograniczone w porównaniu z czopami (również importowanymi, ale w formacie .sldlfp). Ograniczenia są zawsze takie same: równoległość i dwie zbieżności "punktu środkowego". Równoległość służy do blokowania obrotu wpustu, podczas gdy zbiegi okoliczności służą do centrowania wpustu w stosunku do czopa.

Wpusty i czopy są identyczne w zależności od szablonu. To, co może się różnić, to ich ułożenie względem siebie, ich liczba i ich "znaczenie": są czopy górnych arkuszy (na których zostaną umieszczone kawałki) i te dolnych arkuszy, które służą jako podpora i usztywniają całość. Używam więc dwóch oddzielnych szkiców: jednego do wyciągnięcia wszystkich wpustów związanych z czopami "dolnych" arkuszy, a drugiego do tych z "górnych" arkuszy. Głównie po to, żeby się zorganizować, to nie jest konieczne.

Będę pracował tylko przy montażu, ponieważ ograniczam moje wpusty tylko w stosunku do czopów różnych arkuszy.

Moje pytanie pozostaje takie samo: czy uważa Pan/Pani, że możliwe jest zautomatyzowanie wstawiania każdego wpustu za pomocą makra?
Czy VBA w SolidWorks na to pozwala (nie chcę tracić czasu na próbowanie różnych rzeczy, jeśli nie ma szans, że to się powiedzie), a jeśli tak, to od czego radziłbyś mi zacząć?

Jeszcze raz z góry dziękuję za odpowiedź!

Przykład czop wpuszczany. Oczyszczalnia ścieków (186.1 KB)

Przykład czop wpuszczany. SLDASM (72.1 KB)
1.Blacha SLDPRT (120.9 KB)
2.Blacha SLDPRT (66.2 KB)

Witam;

… Po co importować swoje wpusty z " bloku ", skoro czopy są w formie " funkcji bibliotecznej ".
Czy nie byłoby łatwiej zharmonizować formaty importu w formie komponentu bibliotecznego?

Po stronie makro. Nie sądzę, aby było to wykonalne (czopy i wpusty nie są na tych samych elementach... Nie widzę, jak je zidentyfikować, ani skierować wpusty we właściwym kierunku...
(makro, które budziłoby tyle samo pytań, co funkcja, którą ma zastąpić, nie ma dla mnie większego sensu), ale może się mylę...

Z drugiej strony, dlaczego nie pracować bezpośrednio w zespole (z czopami ORAZ wpustami jako funkcjami bibliotecznymi).
Umieść usunięty materiał (nadal w zespole) i zaznacz komórkę " Propaguj funkcję do części ". I na koniec (ale jest to opcjonalne), przerwij zewnętrzne odniesienia i wyprowadzenia szkicu, aby uzyskać " czyste " części. (Nie jestem fanem zewnętrznych odniesień...

… Najprostszym sposobem byłoby skorzystanie z funkcji czopowania/wpuszczania zintegrowanych z Solidworks, ale czy możliwe jest tworzenie niestandardowych profili cięcia? Nie jestem pewien. (Otwarte pytanie do użytkowników)...

… Inną możliwą drogą jest: funkcja " inteligentnych komponentów":

PS: Pamiętaj, aby wskazać wersję Solidworks używaną dla współdzielonych plików natywnych...'Solidworks nie jest specjalistą w zakresie kompatybilności wstecznej).

2 polubienia

Witam

Podoba mi się to w @Maclane : inteligentne komponenty wydają się być stworzone dla Ciebie.

Powtarzanie szkiców może również ułatwić Ci życie: wystarczy umieścić punkty, a SW powtórzy funkcję w określonych miejscach. A powtórzenie pozwoli Ci dodać wszystkie / nakrętki za pomocą 1 kliknięcia.

Bardzo głupie pytanie: w prawdziwym życiu nakrętki są po prostu przytrzymywane przez dokręcenie i czy to one trzymają arkusze razem? Jeśli tak, to wydaje mi się to odważnym projektem, biorąc pod uwagę zmniejszoną powierzchnię styku nakrętki z blachą. Jeśli chodzi o montaż przed spawaniem całości, ta uwaga ulega samozniszczeniu.

2 polubienia

Nie znałem powtórzenia za pomocą szkicu, problem w moim przypadku polega na szybkim stworzeniu punktu, który jest wyśrodkowany w stosunku do czopa (może po raz kolejny zrobić makro, które wydaje mi się znacznie prostsze?)

Jeśli chodzi o i nakrętki, nigdy nie wkładam ich do mojego końcowego montażu.

Na koniec, odpowiadając na twoje pytanie o sztywność, z wyjątkiem bardzo małych arkuszy, prawie większość pozostałych jest skrzyżowana względem siebie pod kątem 90° i często przecinają się arkusze 4/5/6+, które przy pewnej ilości/nakrętek sprawiają, że całość jest super solidna.

Chcemy uniknąć spawania, aby w razie potrzeby móc łatwo zmodyfikować/zmienić szablon.

Witam, dziękuję za odpowiedź

W przypadku importu wpustu w postaci bloku nie widzę, jak zrobić inaczej.

I mam problem ze zrozumieniem, co masz na myśli mówiąc " Umieść swoje usunięcia materiału (nadal w zespole) i sprawdź komórkę "Propaguj funkcję do części". I na koniec (ale jest to opcjonalne) przerwij zewnętrzne odniesienia i wyprowadzenia szkicu, aby uzyskać "czyste" części. (Nie jestem fanem zewnętrznych odniesień...  »

W rzeczywistości najpierw kładę moje prześcieradła, na których są wszystkie moje czopy, a stamtąd kładę moje wpusty, ale zrobienie czegoś odwrotnego jest niemożliwe.

W przypadku funkcji czopa wpuszczanego w solidworks powiedziano mi, że nie jest możliwe tworzenie niestandardowych profili cięcia, ale i tak się temu przyjrzę.

Jeśli chodzi o funkcję " inteligentnego komponentu", też jej nie znałem, więc przyjrzę się temu.