Pisanie makr

Pod Catią miałem makro, które pozwalało mi modyfikować numery na części.
Na monecie miałem liczbę w setkach, a gdy w moim makro Catia zaznaczyłem " 123 " napis na monecie zmienił się na 123. Jeśli zaznaczyłem 245, liczba zmieniała się na 245. Jak mogę to odtworzyć w Solidworks.
Dziękuję za pomoc

Musi to być osiągalne, ale nie all inclusive.
Zrzut ekranu tego, czego chcesz, byłby mile widziany.
Jak powstaje tekst, jaka funkcja jest używana?
image

Szkic tekstu z usuwaniem materiału, wytłaczaniem?

2 polubienia

W przeciwnym razie bez przejścia makra:

Zapomniałem w wersji informacyjnej oprogramowania?

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź
Moja wersja Solidworks to 2025 SP1.0
Oto typ części, która ma zostać skonfigurowana
image

A oto zasada działania makra w CATIA

Makro otworzyłoby okno, w którym zmieni się liczba, a następnie zmieni się również wyciągnięcie na części.
Czy to jest trochę jaśniejsze?

Bez możliwości makra, jak wskazano powyżej, do modyfikowania tekstu za pomocą rodziny części, lub w inny sposób do kontrolowania tekstu za pomocą zmiennej globalnej, moim zdaniem nie ma potrzeby stosowania makra do tego zastosowania, co pozostaje proste.

2 polubienia

Możesz łatwo połączyć tekst, który ma zostać wyciągnięty, z właściwością komponentu za pomocą: $PRP:" SW-Property-Name(property-title) "

Na przykład tutaj grawerowanie zależy od tekstu wprowadzonego we właściwości " Tytuł ": 

$PRP:" Tytuł SW "

https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/sldworks/t_link_notes_to_document_properties.htm

2 polubienia

Tak, zmienna globalna w rzeczywistości nie działa @Maclane, właśnie zdałem sobie sprawę, że musisz przejść przez właściwość.
Aby zmodyfikować cyfry, przejdź przez właściwość pliku i zmodyfikuj cyfrę, a następnie naciśnij CTRL+Q
W załączeniu przykładowy SW2024
Tabliczka znamionowa. SLDPRT (165.1 KB)

1 polubienie

CTRL+Q jest praktycznie najważniejszy...

Idąc dalej, modyfikowanie właściwości za pomocą makra nie jest bardzo skomplikowane, ale nie jestem pewien, czy jest to istotne w tym przypadku.
Z zastrzeżeniem większej liczby ekspiacji " przypadków użycia ".

2 polubienia

Idąc nieco dalej, parametr zapisu wpływa również na podniesiony kod binarny

Każda cyfra odpowiada kodowi

Czy Twoje " tabliczki " pochodzą z rodziny części (konfiguracji?)
W takim przypadku (mam nadzieję, że tak jest, byłoby to o wiele wygodniejsze...) właściwość można zmienić bezpośrednio w tabeli Excel.
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/c_Design_Table_Configurations.htm

https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/r_Summary_of_Design_Table_Parameters.htm?id=7620645566d4422a9eaec48654b1fddf#Pg0

1 polubienie

W przypadku kodu binarnego przejście przez rodzinę części byłoby rozwiązaniem, a może nawet równaniem, ale w tym celu musielibyśmy zrozumieć, jak to działa.
W przeciwnym razie skutecznie za pomocą makra musi to być również możliwe, ale potrzebujesz podstaw VBA.

1 polubienie

Za pomocą makra można go ggrać tylko wtedy, gdy każda " płyta " jest unikalnym dokumentem, nie widzę, jak zarządzać kilkoma wytłaczanymi tekstem w tym samym dokumencie, chyba że poprosisz użytkownika o wybranie za każdym razem tekstu do modyfikacji, co moim zdaniem byłoby nonsensem dla makra (nie do końca oszczędność czasu).
Co do równań (fuj).
Pozostaje zrozumieć kontekst, w którym te " kody binarne " zostały stworzone...

Miałem zamiar pójść w kierunku @Maclane z wzorami/parametrem ... Strona binarna sprawia, że jest to bardzo złożone!
Czy istnieje formuła łącząca liczby i powtórzenia?

3 polubienia

Witam

Biorąc pod uwagę sposób przedstawienia tematu, dla mnie płyta jest unikatowa w modelu (nawet Catia nie wie, jak zarządzać tak podstawowym makrem, aby zarządzać kilkoma modelami w tym samym pliku).
Jedyną złożonością jest wygenerowanie kodu binarnego powiązanego z liczbą, co prawdopodobnie musi być wykonane w makrze i zarządzać powtórzeniami kształtów.
Jeśli @sebastien_beaujard_1 nadal mieć dostęp do makra w Catia, powinna istnieć możliwość transkrypcji go w oprogramowaniu (będziesz musiał tylko przywrócić zmienne dostosowane do oprogramowania, ale kod, który został przekonwertowany na binarny, z pewnością musi być możliwy do bezpośredniego pobrania).

2 polubienia