Makro zapisuje część jako ze wstępnie wypełnioną ścieżką i prefiksem

Witam
Za każdym razem, gdy integruję element z biblioteki z zestawem, muszę powtórzyć następujące kroki:

-Zapisz jako
-Określ folder roboczy
- Dodaj prefiks "numer biznesowy"
-Dodaj sufiks "indeks wersji"

Z tego powodu jest to żmudne i jest źródłem błędów.
Chciałbym mieć makro, które pozwoli mi szybciej wykonywać te operacje.

ROZWIĄZANIE 1

Informacje o folderze roboczym, prefiks i sufiks są takie same w całym projekcie, pomyślałem, że otwarcie wstępnie wypełnionego okna z poprzednio używanymi wartościami będzie więcej niż wystarczające.
1) Uruchamiam makro, otwiera się okno dialogowe z 3 wstępnie wypełnionymi polami
2) w końcu modyfikuję pola (tylko gdy zmieniam folder)
3) Zatwierdzam

ROZWIĄZANIE 2

Innym rozwiązaniem, które byłoby naprawdę świetne, ale być może bardziej skomplikowane, byłoby umieszczenie elementów mojej biblioteki w moim zespole bez zapisywania ich w moim folderze roboczym, a następnie uruchomienie makra w zestawie, które wyszukuje wszystkie części pochodzące z folderu "c:biblio" i zapisuje je w folderze roboczym z prefiksem i zdefiniowanym podfiksem.

ROZWIĄZANIE 3

Powinienem zaznaczyć, że mam pakiet mycad, którego szukałem, ale nie mogłem znaleźć sposobu, aby to zrobić. Jeśli masz sugestię dotyczącą korzystania z MyCAD, ja też z niej skorzystam.

Dziękuję za przeczytanie

Uważam, że bardzo zaskakujące jest kopiowanie części bibliotecznych w etui, trzeba niepotrzebnie mnożyć liczbę identycznych części na dysku twardym!

Ale w zasadzie powinieneś być w stanie to zrobić za pomocą integracji (narzędzie Mycad):

W warunkach weź dokument, a następnie jeśli dokument należy do określonego folderu (c:\Biblio)

Następnie w przetwarzaniu w eksporcie części i wybierz plik eksportu (.sldprt) i zmodyfikuj regułę nazewnictwa.

Następnie wystarczy otworzyć swój zestaw i rozpocząć integrację.

Przetwarzanie odbywa się tylko dla części docelowej (c:\biblio).

1 polubienie

Super.

Badałem tę drogę bez powodzenia, zmiana nazwy + zapisz, tak jak to zostało zrobione, ale nie wymiana w montażu.

Ale jeśli pozostawisz zespół otwarty, wymiana działa

Dziękuję bardzo!

Pójdźmy trochę dalej:

Czy Integration jest w stanie pobrać ścieżkę do folderu, w którym znajduje się mój zestaw, a także pierwsze 4 znaki jego nazwy, aby odpowiednio zmodyfikować reguły nazewnictwa?

Nie sądzę, że można to zrobić bez przechodzenia przez makro.

I po co kopiować fragmenty biblioteki, jeśli nie jest to niedyskretne?

Błąd w komentarzu mn w regule zmiany nazwy (zakładka opcji) klikając na zaawansowane możesz utworzyć regułę, aby dodać lub zastąpić nazwę folderu w tym celu kliknij przycisk 3... następnie wartość systemu Windows i nazwa folderu, a dla 4 znaków nazwy po prostu usuń znaki z i wybierz 4

– A po co kopiujesz dzieła z biblioteki, jeśli nie jest to niedyskretne? "

Tak to już jest w mojej firmie. Wykonujemy maszyny specjalne. Rocznie przeprowadzamy około stu badań.

Każdy rysownik ma egzemplarz lokalnej biblioteki (to też pytanie: dlaczego lokalna? Nie mogę znaleźć ważnego powodu)

Dla każdego badania posiadamy wszystkie dokumenty w pliku roboczym. To sprawia, że jest to obiecujący projekt. Co więcej, śruba M8 użyta w obudowie "Chassis Thing" będzie miała oznaczenie "u125", a ta sama śruba M8 użyta w obudowie "Cart Thing" będzie mogła mieć oznaczenie "V451".

1 polubienie