Witam
Chcę utworzyć makro, aby automatycznie wyeksportować plan do formatu PDF i JPEG zaraz po jego otwarciu, a następnie ponownie je zamknąć.
Wiem, że ta funkcja może wydawać się dziwna, ale mam swoje powody, a wyjaśnienie będzie długie...
Znalazłem ten Macor jako przykład, który wydaje się zawierać fragmenty tego, czego szukam:
https://www.codestack.net/solidworks-api/document/macro-feature/model-load-watcher/
W tym przykładzie plik tekstowy "dziennika" jest wypełniany za każdym razem, gdy otwierany jest plik, w którym iterowane jest makro.
Jak zwykle niewiele rozumiem, ale staram się rozszyfrować, aby robić postępy.
Makro składa się z dwóch modułów: Macro i HandlerModule. Myślałem, że jeden pozwala zasznurować makro podczas uruchamiania, a drugi zawierał zadanie do wykonania, ale podczas czytania kodu nie jestem już do końca pewien. Mam makro, które pozwala na eksport w formacie PDF lub/i JPEG, ale nie jestem pewien, czy wklejenie go do HandlerModule jest właściwą procedurą.
Kolejną kwestią, która mnie niepokoi i która mogła również kłuć w oczy, jest automatyczne zamykanie dokumentu po eksporcie. Jeśli chcę pracować nad dokumentem w normalny sposób, pojawi się problem: otwieram i bam, zamyka się. Jeśli nie osadzę makra w dokumencie, powinno mi się to udać, tymczasowo przenosząc makro do innego katalogu. Ale czy jest inny sposób?
Wreszcie, nawet jeśli jest to bardzo drugorzędne, czy możliwe jest wyeksportowanie folio "1" w formacie PDF i folio "2" w formacie JPEG?
Dziękuję za pomoc