Makro BOM, sortowanie według dostawcy i przyrostu ilości

Witam

Jako kreślarz mechatroniczny w firmie zajmuję się wieloma maszynami, a co za tym idzie wieloma nomenklaturami.

Nie znam się na makrach Excela, prawdę mówiąc po prostu wiem, jak tworzyć tabele.

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje makro, które może robić następujące rzeczy, czy też powinienem je opracować?

·         Tworzenie strony dla każdego dostawcy

·         Automatyczny przyrost ilości według dostawcy (przykład, mam montaż w ILOŚCI 2, w tym zestawie mam 3 części w ILOŚCI 2. Chciałbym, aby w arkuszu dostawcy znalazłem się z 3 częściami, ale w ILOŚCI 4).

W załączeniu fragment jednej z moich nomenklatur.

Dziękuję za pomoc.

Nico

nomenclature.jpg

Witam

Możliwe jest dostosowanie zestawień materiałowych, a także posiadanie różnych, w zależności np. od działu, do którego wysyłana jest lista materiałów.

Zanim porozmawiamy o jego opracowaniu, zapraszam do zapoznania się z narzędziem SmartBom naszego partnera.

http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/utilitaire-smartbom.html

Ponadto, aby zapoznać się z możliwościami tego narzędzia SolidWorks, zapraszam również do obejrzenia bezpłatnych filmów na temat narzędzia SmartBom

Do Państwa dyspozycji, aby zagłębić się w temat.

1 polubienie

Rzeczywiście, mój partner oferuje narzędzie SmartBom.

Łączy jednak konfiguracje dokumentów w jedną całość.

Nie pasuje mi to na przykład do. U nas ważne jest, aby wiedzieć, czy w zespole 1 jest to 5 M4x12 lub M5x12, a w zespole 2, czy jest to M6x16.

Ponadto, jest to bardzo przydatne do zmiany niestandardowych właściwości SolidWorks, jednak w wklejonej kopii brakuje niewiele.

Dziękuję za odpowiedź.

Witam

Odpowiadając na twoje pytanie, tak, makro może to zrobić.

Z drugiej strony łatwiej powiedzieć niż zrobić, miałam w tym roku zajęcia z makro i moim zdaniem, jeśli nie masz w swojej firmie nikogo zdolnego do tego.

Będziesz musiał rozważyć jego opracowanie lub zatrudnienie stażysty (niekoniecznie w dziedzinie programowania). Na przykład jestem na studiach zawodowych w zakresie projektowania powierzchni złożonych (zorientowanych na BE) i miałem zajęcia z makro. 

To dobry prognostyk na przyszłość

Pozdrowienia

Bastien

1 polubienie

Witam 

Rzeczywiście, za pomocą narzędzia SmartBom można używać warunków dotyczących właściwości, co pozwala na utworzenie zestawienia materiałów dla każdego dostawcy poprzez określenie różnych warunków.

Czy próbowałeś użyć opcji "Różnicuj komponenty o różnych konfiguracjach"?

Pozdrowienia

Philippe 

8 polubień

Dziękuję za odpowiedzi.

Idę zobaczyć w domu, żeby coś opracować.

Rzeczywiście, w mojej pracy sporządzamy zestawienia materiałów, a dla dostawców części mechanicznych dołączam tabelę do kosztorysowania.

Narzędzie SmartBom nie spełnia moich oczekiwań, naprawdę potrzebuję jednego arkusza na dostawcę z ilościami przeliczonymi na podstawie liczby części w zespole w kilku kopiach.

Jeśli zadeklarowałeś dostawcę w każdej ze swoich części 3D (co wydaje się mieć miejsce, biorąc pod uwagę twoją nomenklaturę), możesz za pomocą Smartboom wyodrębnić w zakładce Excel te same komponenty i tylko to.

W tym celu w zarządzaniu projektem należy postawić warunki.

Przykład: istnieje właściwość o podanej wartości:

Nazwa nieruchomości: DOSTAWCA

Wartość: MISUMI

Wynik: w jednej zakładce możesz pobrać wszystkie komponenty MISUMI swojego zespołu.

Uwaga: w opcjach zestawienia komponentów nie zapomnij odznaczyć pola "Różnicuj komponenty według podzespołów".

1 polubienie

Witam;

Możesz utworzyć makro (w którym możesz umieścić wszystkie potrzebne właściwości), ale wymaga to dobrej znajomości VB.

Jestem w trakcie opracowywania tego zautomatyzowanego zestawienia materiałów.