Makro Otwórz konfigurację pomieszczenia z rysunku zgodnie z konfiguracją 1. widoku

Witam

Szukam kodów do zrobienia makra w solidworks, które pozwala otworzyć pomieszczenie z jego rysunku.

Uważaj, chcę otworzyć pomieszczenie w konfiguracji pierwszego widoku rysunku.

przykład:  

W pliku  części mam kilka szerokości w konfiguracji   1000- 1200 - 1400 -1500

Jeśli więc mój pierwszy widok rysunku odpowiada konfiguracji 1000, chcę, aby makro otworzyło plik części w konfiguracji 1000.

Oczywiście, to jest to, co jest warte kliknięcia prawym przyciskiem myszy na rysunku i otwarcia pliku elementu.

Dziękuję za odpowiedzi

Uh... BA, po co komplikować to, a nie kliknąć prawym przyciskiem myszy i otworzyć plik?

To powiedziawszy, aby być bardziej zgodnym z Twoim projektem, trudność będzie polegała na wyborze pierwszego widoku. Nie jestem pewna, czy wie, jak robić takie rzeczy

2 polubienia

Moim życzeniem jest zrobienie makra, aby utworzyć plik krokowy otwartego rysunku, a zwłaszcza plik kroku konfiguracji, której dotyczy rysunek, stąd konieczność otwarcia pliku części w odpowiedniej konfiguracji do nagrania.

Mam już resztę makra, ale otwiera ono plik części w konfiguracji ostatniego nagrania, a nie w konfiguracji rysunku.

Dobry wieczór

W opcjach do otwarcia dodaj konfigurację wynikającą z analizy widoku, czyli swView. ReferencedConfiguration (Konfiguracja odniesienia)

Jeśli jest to opendoc6, to jest to czwarte kryterium.

1 polubienie

Witam

Prawidłowa odpowiedź znajduje się w załączonym fragmencie kodu. Funkcją, której należy użyć do otwarcia, jest swapp. Aktywuj Doc3.

openpartfromview.txt