Witam, tworzę makro dla solidworks i nie mogę znaleźć wiersza poleceń, który spełnia funkcję przycisku " przełącz widok " po kliknięciu widoku w stanie rozwiniętym (aby umożliwić mi odwrócenie kierunku zagięć)
Ktoś ma pomysł?
Witam, tworzę makro dla solidworks i nie mogę znaleźć wiersza poleceń, który spełnia funkcję przycisku " przełącz widok " po kliknięciu widoku w stanie rozwiniętym (aby umożliwić mi odwrócenie kierunku zagięć)
Cóż, w końcu odpowiedziałem na własne pytanie, polecenie to swView.FlipView = True
informacje znalezione tutaj:Tworzenie i odwracanie widoku rozwinięcia blachy przykładowej części arkusza blachy (VB) - 2023 - Pomoc SOLIDWORKS API
Tak, zgadza się, mogę to potwierdzić.
Inną możliwością jest sprawdzenie widoku symetrycznego zgodnie z własnymi potrzebami:
'Cocher Symétrie de la vue horizontal
Dim mirrored As Boolean
Dim orientation As Long
swView.SetMirrorViewOrientation True, swMirrorViewPositions_e.swMirrorViewPosition_Horizontal
swView.GetMirrorViewOrientation mirrored, orientation
Debug.Print "Mirrored? " & mirrored
Debug.Print "Orientation (0 = horizontal)? " & orientation
Witaj sbadenis,
Doskonała informacja, działa doskonale.
Dla tych, którzy byliby zainteresowani, oto pełny kod:
Opcja jawna
Dim swApp As Object
Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
Dim swDraw jako SldWorks.DrawingDoc
Dim swView As SldWorks.View
Sub main()
Ustaw swApp = Application.SldWorks
Ustaw swModel = swApp.ActiveDoc
Ustaw swDraw = swModel
Set swView=swDraw.GetFirstView' wybiera stronę
Set swView=swView.GetNextView' wybiera pierwszy widok
'Sprawdź symetrię widoku poziomego
Przyciemnione odbicie lustrzane jako wartość logiczna
Orientacja przyciemniona tak długo
swView.SetMirrorViewOrientation True, swMirrorViewPositions_e.swMirrorViewPosition_Horizontal
Orientacja lustrzana swView.GetMirrorViewOrientation
Debug.Print "Lustrzane?" " & lustrzane
Debug.Print "Orientacja (0 = pozioma)? " & orientacja
Koniec subwoofera
Dziękuję bardzo
@Thierry_ARNOULD ...
Rozważ przypisanie " Najlepszej odpowiedzi " do @sbadenis ... " Bo on jest tego wart "...
Dziękuję @maclane za to, że tym razem nie muszę płacić Ci tantiem za Twoje ulubione zdjęcie!
Aaa flet, zapomniałem o tym...