Makro do nagrania w KROKU z rysunku

Witam

Proste pytanie!!

Chcę nagrać w KROKU AP214, z rysunku, element, który właśnie wykonałem.

Celem nie jest powrót do 3D, aby zapisać pod + typem pliku kroku ... itd.

Nie umiem programować w VBA.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrowienia

Bez znajomości VBA może to być skomplikowane.

To powiedziawszy, jeśli masz trochę czasu, może to być dobra okazja, aby zacząć. Czy to się jeszcze przyda na przyszłość ;)

Czy zajrzałeś do samouczków? Na przykład ten

http://www.lynkoa.com/store/fr/tutos-formations/formations/convertir-gratuitement-des-fichiers-solidworks-sldprt-sldasm-en-step.html

Ale po raz kolejny, jeśli spełni Twoje oczekiwania. Poświęć trochę czasu na przeanalizowanie go i spróbuj zaprogramować go po swojej stronie, trzymając go pod pasem jako pomoc. Zawsze ciekawiej jest zrobić to samemu... i pozwala na dodanie małych osobistych akcentów ;)

1 polubienie

Myślę, że powinieneś zwrócić się do istniejących rozwiązań, mam tu na myśli w szczególności Batch Converter czy Axemble Integration, które bardzo dobrze spełnią swoje zadanie, a co więcej, będziesz mógł to zrobić masowo. Widzę, że masz medal "Wsparcie".

Stworzenie makra wymaga od Ciebie dokładnego przemyślenia czasu, jaki zamierzasz nad nim poświęcić (zwłaszcza bez wiedzy) i umieszczenia go w stosunku do czasu, który zamierzasz zyskać.

Często korzyść jest bardzo mała.

4 polubienia

Witam i dziękuję za odpowiedzi

Obecnie używam makra do zapisywania rysunków jako plików PDF.

Kiedy czytam komentarze do tego makra, wydaje mi się, że możliwe jest dostosowanie go do moich potrzeb.

Oznacza to, że program musi:

1) Sprawdź, czy jesteś na rysunku, czy nie.

2) Otwórz plik 3D

3) zapisz w formacie STEP AT214 (zachowując tę samą nazwę co plik 3D)

4) Zamknij 3D

Jeśli ktoś ma pomysł na to, jak napisać kod....

Z góry dziękuję

PS: jeśli dołączysz makro, aby zapisać jako PDF

saveas_pdf.swp

Nierozwiązany problem

Pomysł porzucony na razie. Oczekiwanie na naukę programowania w VBA

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Witam

Rozwiązałem moją prośbę.

Wreszcie mój kolega jest rysownikiem.

To makro pozwala na utworzenie pliku PDF z planem i utworzenie KROKU pomieszczenia na podstawie rysunku.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witaj Orval,

Pozwalam sobie ponownie otworzyć Twój post, ponieważ Twoje makro ogromnie mnie interesuje, ale nie mogę go przeczytać...  

Proszę, której wersji oprogramowania używasz? Jeśli kiedykolwiek będzie to problem z wersją, czy mógłbyś umieścić swoje makro jako załącznik w formacie txt?

Dziękuję za pomoc

1 polubienie

Witam

Od jakiegoś czasu szukałem makra, które mogłoby nagrać część w STEP z MEP.

Czy ktoś ma to makro bo nie mogę go znaleźć w tym poście? A na innych stacjach roboczych nie mogę ich zmusić do pracy

Korzystam z solidworks 2012.

PS: Przepraszam, że ponownie otwieram ten post.

Z góry dziękuję.

Witam, wznawiam temat,

Stworzyłem makro za pomocą UserForm, które oferuje wybór według pola wyboru, z planu, eksport w PDF, DXF planu oraz PDF3D, STEP, IGES i PARASOLID modelu związanego z rysunkiem. Albo pojedynczo, albo w pliku ZIP.

Do eksportu w formatach 3D otworzyłem model z pierwszego widoku aktywnego arkusza, a następnie wykonuję eksport. Wszystko idzie dobrze, ale chciałbym dodać możliwość zaoferowania wykonania eksportu 3D wszystkich modeli z Draw (czyli w każdym arkuszu)

Nie mogę znaleźć rozwiązania na:

1. Wróć do pliku planu
  2. Przejdź do następnego arkusza
  3. Ponowne uruchamianie operacji eksportu
  4. Wróć do pliku planu i tak dalej, aż do ostatniego arkusza.

Kolejne dość estetyczne pytanie , na komputerze z pojedynczym ekranem, UserForm otwiera się na środku ekranu, podczas gdy na moim komputerze z dwoma ekranami otwiera się na środku obu ekranów, mimo że ustawienie to "1-CenterOwner"

Dziękuję za pomoc.

EDIT: Otworzyłem nowe pytanie, ponieważ jest uważane za rozwiązane. Tutaj: https://www.lynkoa.com/forum/mise-en-plan/macro-comment-revenir-au-fichier-de-plan-apr%C3%A8s-un-export-3d-depuis-mise-en-plan-p