Czy ktoś może mi pomóc?
Witam @ziedbalti33
Przede wszystkim witamy na Forum Projektantów i Użytkowników SW i Visiativ.
Jestem pewien, że możemy Państwu odpowiedzieć, biorąc pod uwagę wysoki poziom naszych kolegów ekspertów, jedynym problemem jest to, że jesteśmy w sierpniu i większość firm jest zamknięta, a nasi koledzy są na wakacjach.
Może będziemy musieli uzbroić się w cierpliwość!
Pozdrowienia
Witam
Mam mały problem ze zrozumieniem prośby. Czy nie prościej jest wykorzystać podstawowe funkcje oprogramowania do stworzenia nomenklatury zgodnej z oczekiwaniami, niż "narzucać" wszystko za pomocą makro?
Dziękuję za odpowiedź. Aby wyjaśnić moje pytanie, chcę uzyskać makro do bulgotania z pliku Excel. Moim celem jest wyodrębnienie zestawienia komponentów za pomocą funkcji SOLIDWORKS. Następnie zamierzam wyeksportować ten BOM do pliku Excel. Na koniec chcę makra, które pozwoli ci wykonać ręczne propagowanie z tego pliku Excel. Konkretnie chciałbym makro, które zaczyna się od pokoju numer 1. Po ręcznym wybraniu tej części, odpowiednia bańka będzie musiała zawierać ilość. Po przetworzeniu Załącznika 1 chciałbym przejść do Załącznika 2 i tak dalej.
Witam
A te w MEP czy w 3D?
Rysunek
Witam
Nadal nie rozumiem. Zestawienia materiałowe można oprzeć na programie Excel lub na standardowym szablonie BOM oprogramowania (z możliwością późniejszego wyeksportowania do programu Excel).
Aby zestawienie komponentów było w żądanej kolejności, należy umieścić pliki w żądanej kolejności w zestawieniu komponentów i skonfigurować je tak, aby było zgodne z tą kolejnością.
Witam;
Korzystanie z tabeli Excela i makra w tym sensie może być skomplikowane.
Dlaczego nie skorzystać z opcji " Kolejność sekwencyjna " i " Ilość " w opcjach bąbelków?
(Należy pamiętać, że Państwa pogląd musi być dołączony do istniejącej nomenklatury.
…
i aby skojarzyć wybrany widok z zestawieniem komponentów, które ma zostać ponownie uporządkowane:
Kliknij prawym przyciskiem myszy w pustym obszarze widoku: następnie w polu " Bąbelek " zaznacz pole, a następnie wybierz nazwę BOM z listy rozwijanej.
W przeciwnym razie Solidworks oferuje kilka opcji sortowania zestawienia komponentów: (Kliknij prawym przyciskiem myszy na tabelę=> Sortuj:
… Ale wybór jest ograniczony...
Ale także:
Zmień nazwę układu współrzędnych bezpośrednio ręcznie w dymku lub w nomenklaturze... Ryzyko polega na tym, że ten sam punkt odniesienia będzie stosowany kilka razy dla różnych komponentów.
Pozdrowienia.