Makro Solidworks 2021 vs 2022

Witam

Właśnie przeprowadziłem migrację z Solidworks 2021 do Solidworks 2022.

Od tego czasu moje makra już nie działają.
Muszę zmodyfikować wiele rzeczy, aby to zadziałało.

Na przykład, konieczność zadeklarowania " i " jako liczby całkowitej, aby utworzyć pętle For i = ...

Cóż, na koniec dnia zmodyfikuję swój kod, nie ma problemu.

Z drugiej strony niektóre standardowe funkcje już nie działają.
Na przykład funkcja Mid() nie jest już rozpoznawana.

Innym bardziej krytycznym dla mnie punktem jest to, że nie rozpoznaje już zmiennych środowiskowych systemu Windows→ Environ(" nazwa użytkownika "), co jest bardzo przydatne, aby identyfikator sesji wskazywał na prawy katalog w folderze c:\user.

Czy masz jakiś pomysł, jak rozwiązać mój problem?

W referencjach mam jeden, w którym brakuje " CATIA Composer 1.0 Type Library " i nie mogę go znaleźć.

Z góry dziękuję

Yann

Witam serdecznie;

Migracja do nowej wersji może czasami powodować pewne problemy, ale te, które zapowiadasz, nie wydają mi się być wynikiem:

Jeśli musisz zadeklarować zmienne (co jest zalecane i zalecane), nie masz pojęcia " Opcja jawna " leżącego w twoich kodach.

Odniesienie CATIA nie jest częścią instalacji Solidworks, ale tylko instalacji CATIA. (więc jeśli CATIA nie jest zainstalowana...)

=> Sprawdź zainstalowane komponenty:
https://help.solidworks.com/2022/french/Installation/install_guide/c_prep_clients_admin_images.htm?verRedirect=1

=> Zainstaluj ponownie lub napraw instalację Visual Basic for Applications i pakietów redystrybucyjnych Visual C++, jeśli to konieczne.

=> Pierwszą rzeczą, którą bym zrobił, to odesłanie twoich bibliotek z powrotem do Solidworks 2022.

2 polubienia

To dziwne w przypadku odniesienia do Catia, ponieważ nigdy nie miałem zainstalowanej CATIA.
Myślałem, że to pozostałość po Solidworks 2021, ponieważ oba są oprogramowaniem Dasault