"Uszkodzone" makro SOLIDWORKS

Witam

Od czasu tej ostatniej modyfikacji nie mogę już otworzyć makra. Mam takie komunikaty :

Wystąpił poważny błąd podczas otwierania pliku makra. System może być teraz w stanie niestabilnym.

Nie można otworzyć "nazwy makra"

Wydaje mi się, że nagrywanie mojego makra poszło źle.

Czy znasz rozwiązanie, aby naprawić plik ?

Z góry dziękuję

Witam, przepraszam, ale moim zdaniem twoje makro jest zrujnowane. Rzeczywiście, podczas nagrywania nadpisujesz poprzednią wersję. o ile mi wiadomo, nie ma kopii zapasowej na makrze...

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Robiąc dużo makro, zdarzyło mi się to już kilka razy.

Znalazłem sposób (nie świetny) na rozwiązanie tego problemu, polega on po prostu na otwarciu go w innej wersji solidworks, skopiowaniu kodu i wyeksportowaniu formularzy użytkownika, jeśli takie istnieją.

Miałem problem na SW2016 i otworzyłem makro na SW2013 (tak, to działa!) i udało mi się odzyskać kod.

1 polubienie

Witam

Wydaje mi się, że otwierając go na inną stację roboczą też działa.

Otworzyłem zgłoszenie do naszego sprzedawcy w związku z tym problemem, który zaproponował mi odinstalowanie bazy wiedzy systemu Windows, która może generować problemy operacyjne z oprogramowaniem (2014 SP4, naprawione w 2015 i 2016 roku)

Dziękuję KVuilleumier i Cyril.f.

Udało mi się bez problemu otworzyć makro na innym komputerze, który miał wcześniejszą wersję SOLIDWORKS (w 2011 roku, podczas gdy pracuję w 2015 roku)

Cyril.f czy możesz podać więcej szczegółów na temat odinstalowywania KB Windows ? (to nie jest 1 raz, kiedy mam ten problem)

Ten problem nie jest spowodowany zepsutą aktualizacją systemu Windows.

Ale jeśli ta aktualizacja jest zainstalowana, dobrze byłoby ją usunąć (ponieważ z pamięci problem został rozwiązany dopiero w SW2016).

Więcej szczegółów na temat tej aktualizacji tutaj

@KVuilleumier, w zależności od wsparcia, może to być wskazówka dotycząca problemów z nagrywaniem makr. Po, jeśli miejsca przechowywania znajdują się w "zwirtualizowanej" sieci (co ma miejsce w naszym przypadku), myślę, że problemy z nagrywaniem mogą być spowodowane odświeżaniem serwera podczas nagrywania (lub utratą mikrosieci, której Solidworks nienawidzi)

Jeśli chodzi o KB, nie mogłem przetestować, ponieważ wykonanie manipulacji było skomplikowane .

1 polubienie

Procedura jest załączona. Należy pamiętać, że jest to ważne tylko wtedy, gdy zainstalowana jest wersja Solidworks wcześniejsza niż SW2015.

http://cadware-utilities.fr/dl/documents_procedure/Reparation_KB3072630.pdf

Dziękuję za tę informację.

FYI, zrobiłem test otwarcia makra na innym komputerze, miałem tę samą wersję oprogramowania co ja, ale to nie zadziałało.