Makro solidworks?

Dobry wieczór wszystkim, 

Chciałbym wiedzieć, co to jest makro i do czego służy

Pobrałem makra ze strony lynkoa, ale wstawiam je i nie rozumiem okna, które się otwiera, aby je edytować

Który parametr należy wprowadzić?

Z poważaniem, Nicolas

2 polubienia

Wow! Temat obszerny! Czy mógłbyś to rozwinąć? Które makro zostało odzyskane?

1 polubienie

Powodzenia lol

Wydaje się, że Lucas dobrze radzi sobie z makrami, a ponadto stworzył kilka samouczków na temat lynkoa, z których można korzystać.

2 polubienia

Pobrałem więc 2 (załącznik), a także "aktywuj całą konfigurację" w formacie .html

Więc to są pliki .swp, ale pojawia się komunikat o błędzie, że żaden program nie może ich odczytać

Jednak po otwarciu w solidworks za pomocą narzędzia makra

Pojawi się okno i chciałbym uzyskać informacje o tych funkcjach

sans_titre_1.jpg

Pojawi się to okno (patrz załącznik)

sans_titre_2.jpg

To bardzo proste, otwórz pokój i naciśnij Narzędzia/Makro/uruchom. W oknie, które zostanie otwarte, może być konieczna zmiana typu otwieranych plików, aby wybrać swb lub swp.

Pamiętaj, że ten typ pliku może być również wysłany do Ciebie w 3D zamiast STEP lub IGES. Festo oferuje to na przykład w przypadku swoich cylindrów. W rezultacie nie masz martwych ciał, ale prawdziwe drzewa budowlane.

Edycja: Oczywiście najpierw musisz zapisać plik .swp lub .swb na swoim komputerze.

2 polubienia

Ale po co?

Służy w szczególności do automatycznego wykonywania powtarzalnych operacji, aby zaoszczędzić czas, a nawet operacji, których nie można wykonać ręcznie.

Makro, o którym mówisz, wydaje się, jak sama nazwa wskazuje, aktywować wszystkie konfiguracje. Bez nich musisz je aktywować jeden po drugim. Jeśli masz ich sto na ciężkim montażu, ręcznie spędzasz nad nim dzień, z tym makro uruchamiasz je wieczorem, gdy wychodzisz z pracy i następnego ranka jest po wszystkim.

1 polubienie

W przypadku Feature Masse jest to przodek środka ciężkości oprogramowania MyCADServices, który można dziś znaleźć jako podstawę. Przed SW13 ta funkcja nie istniała. Myślę więc, że @jmsavoyat jest źródłem tego makro. Tworzysz szkic 3D za pomocą zaledwie 1 punktu. Uruchamiasz makro i wybierasz ten punkt. Sprawdzasz poprawność, a makro zmieni położenie punktu w środku ciężkości. Czynność, która musiała zostać wykonana, polega na tym, że makro przyjęło współrzędne środka ciężkości i wypełniło je w punkcie szkicu 3D! Jest to bardzo przydatne, na przykład podczas rysowania pedału steru kierunku.

1 polubienie

@benoit

a w przypadku, gdy chcę go utworzyć, (patrz załącznik)

Co mogę wprowadzić jako parametr?

Co są ważne?

sans_titre_1.jpg

Tutaj pytanie jest zbyt ogólnikowe! Profesjonaliści z pewnością powiedzą Ci (@Lucas i @jfaradon) zanim rzucisz się na oślep w kod, musisz już wiedzieć, co chcesz zrobić. Chodzi również o design: nie zaczynasz rysować w 3D bez nabazgrania crobarda na kartce papieru. Makra są takie same.

Więc co chcesz zrobić z tym makrem?

Jest tam kilka tutoriali: http://www.lynkoa.com/search/Macro?type[0]=tutorial możesz rzucić okiem.

3 polubienia

Przede wszystkim dowiedz się, do czego służy (i powiedziałeś mi, że dziękuję)

następnie mieć informacje, aby móc z nich skorzystać w razie potrzeby

To wszystko

Moim zdaniem więc to pytanie jest zamknięte. Jeśli masz "projekt" makra, lepiej jest powtórzyć pytanie opisujące go, aby było bardziej czytelne i aby nie rozchodziło się we wszystkich kierunkach.

Teraz uważaj, aby nie próbować robić wszystkiego za pomocą makr. SolidWorks jest wystarczający w wielu przypadkach bez uciekania się do tego.

Podsumowując, spójrz na samouczki, jeśli jest taki, który mówi o podstawach makr. A jeśli masz szczególną potrzebę, najpierw ją zapisz. Stamtąd będziemy mogli zobaczyć, w kierunku którego rozwiązania się przenieść.

1 polubienie

do moich tutoriali!!

Nie rozumiem. Myślałem, że odpowiedziałem na twoje pytanie?

2 polubienia

Duplikat

1 polubienie

@ Mikołaj 

+1 za pytanie

-1 za twoją odpowiedź, która nic nie znaczy

Edit: Myślałem, że benoit udzielił odpowiedzi 

2 polubienia

Witaj Nicolas,

Prawidłowa odpowiedź powinna być zazwyczaj zaczerpnięta z odpowiedzi udzielonych przez autorów. Myślę, że @Benoit w dużej mierze przyczynił się do tego, że poprowadził Cię w Twoich badaniach. Normalne byłoby przydzielenie mu poprawnej odpowiedzi. To jest zasada! Pomyśl o tym następnym razem!

Pozdrowienia

4 polubienia

przepraszam za @benoit

to prawda, że te odpowiedzi mnie poprowadziły, ale nadal nie mogę używać ani tworzyć swojego makra, 

Pobrałem więc inne, oceniałem je i komentowałem (co również daje punkty)

Następnym razem zadam więc bardziej szczegółowe pytanie

Pozdrawiam nicolas

1 polubienie

@nicolas to nie czas na punkty, to uznanie pomocy. Co więcej, najlepsza odpowiedź znajduje się na górze listy, więc wyobraź sobie, że ci, którzy szukają tego samego tematu co Ty, konsultując się z Twoim pytaniem, mogą przegapić odpowiednie odpowiedzi, które, jak mówisz, kierujemy 

Edytuj swoją odpowiedź i dokonaj co najmniej jednego plagiatu odpowiedzi Benoit jako cytatu 

Jestem pewien, że tym razem nie będzie cię winił. Mam niezły ubaw

4 polubienia