Makro w Solidworks

Witam

Ciągle używam w drzewie konstrukcyjnym wyświetlenia opcji "Pokaż opisy komponentów" i odznaczam opcję "Pokaż nazwę stanów wyświetlania".

Robię tę gimnastykę dla każdej części lub zespołu, który nie był wcześniej przetwarzany, ponieważ te informacje, raz wypełnione, są rejestrowane raz na zawsze w części lub zespole.

Nie znam metody tworzenia makra wykonującego tę serię poleceń, proszę o pomoc, aby to zrobić.

Dziękuję.

1 polubienie

Witam

Czy kiedykolwiek próbowałeś korzystać z rejestratora makr??? Rozpoczynasz nagrywanie, a następnie wykonujesz operację, edytujesz opis, a następnie zatrzymujesz go, zapisując go. Zasadniczo nagrywasz to, co robisz, a następnie przestajesz nagrywać.

2 polubienia

Witam

Tak, próbowałem, ale to nie działa, gdy go uruchamiam.

Aby utworzyć makro:

Klikam na czerwony punkt, aby nagrywać

Klikam prawym przyciskiem myszy na część lub zespół, w drzewie konstrukcyjnym, przesuwam się na "Wyświetlanie drzewa", a następnie na "Pokaż opis komponentu", który jest zaznaczony.

Zatrzymuję nagrywanie i zapisuję nazwę makra.

1 polubienie

Witam, czy próbowałeś to zrobić i zapisać jako szablon?

1 polubienie

Witam

Tak, rzeczywiście zrobiłem to, aby zaktualizować moje modele i rozwiązuje to problem z kolejnymi nowymi częściami lub nowymi zespołami.

Używam jednak plików pochodzących od klientów lub starych plików (biblioteki, firmy lub innych), które chciałbym zaktualizować w celu ich ponownego wykorzystania.

Witam

Dim swApp jako SldWorks.SldWorks
Dim swModelDoc As SldWorks.ModelDoc2
Dim swFeatMgr As SldWorks.FeatureManager
Sub main()
Ustaw swApp = Application.SldWorks
Ustaw swModelDoc = swApp.ActiveDoc
Ustawić swFeatMgr = swModelDoc.FeatureManager

Jeśli swFeatMgr.ShowDisplayStateNames = True to
        swFeatMgr.ShowDisplayStateNames = Fałsz
    Zakończ jeżeli:
    Jeśli swFeatMgr.ShowComponentDescriptions = Fałsz, to
        swFeatMgr.ShowComponentDescriptions = Prawda
    Zakończ jeżeli:
Koniec subwoofera

6 polubień

Witam

Wow!

Zazdroszczę "know-how".

Działa jak urok!

Dziękuję bardzo!

1 polubienie

Pomyśl też o zmianie tego w swoich modelach, dzięki temu nie będziesz musiał tego przerabiać na każdym nowo stworzonym elemencie :)

1 polubienie

Witam
Szukałem tego bardzo przydatnego makra, ale nie działa z Solidworks 2010, czy ktoś może mi pomóc?

Z góry dziękuję.

Witam

Tak i nie, nie mam Solidworks 2010, a funkcja ShowDisplayStateNames  pojawiła się dopiero w wersji 2012, więc wiersze:

Jeśli swFeatMgr.ShowDisplayStateNames = True to
        swFeatMgr.ShowDisplayStateNames = Fałsz
 Zakończ jeżeli: