Krok makra

Witam

Na próżno próbuję stworzyć makro, które pozwoliłoby zapisać KROK (AP214) używanego pliku. Cechą szczególną jest użycie nazw właściwości specyficznych dla aktywnej konfiguracji (ponieważ plik z kilkoma konfiguracjami) jako nazwy pliku. Właściwości, które należy zastosować, to " N_PLAN " i " IND_SUIVANT " oddzielone znakiem " - " (myślnik 6). I na koniec chcę zapisać ten plik w tym katalogu: Z:\STEP

Przykład:
N_PLAN Nieruchomość: PS270
IND_SUIVANT Nieruchomość: B
Tak więc nazwa końcowego pliku to: PS270-B.step

Z góry dziękujemy,

Witam
Spróbuj tego
macro_STEP.swp (28 KB)
Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Dziękuję... Super szybki typ

Zapisuje mi plik w odpowiednim folderze... ale z drugiej strony nazwa pliku wyjściowego jest taka sama jak pliku SLDPRT. Nie używa właściwości specyficznych dla konfiguracji

Aktualizacja: Właśnie ponownie przetestowałem z innym plikiem, już nie działa... Dziwna rzecz

Witam.

Nie patrzyłem na makro z @OBI_WAN ... Ale pewne jest to, że byłoby dla ciebie bardziej pozytywne, gdybyś ją otworzył i spróbował zrozumieć, co się w niej znajduje. Posiadanie rzeczy pod klucz nie pomoże ci, gdy przestanie działać (zmiana wersji itp.)

Zasadniczo, próbuj, próbuj i przychodź i zadawaj pytania dotyczące swoich podróży :slight_smile:

2 polubienia

Witam
Poniższy kod do testu, nie udało mi się kontrolować obecności pliku kroku i jego usunięcia lub nie.

Edycja: usunięto niewłaściwy plik makra

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ale makra nie działają :sob:

Nie wiem absolutnie nic o kodowaniu makr i nie mam czasu, aby zajrzeć do tej części.

W każdym razie dziękuję i postaram się przejrzeć mojego sprzedawcę SolidWorks, aby spróbować znaleźć rozwiązanie.

Miałeś czas na opublikowanie swojej prośby.
Poświęć 5 minut, aby jaśniej wyjaśnić, co nie działa.
To także pewien szacunek dla @Cyril_f i @OBI_WAN , którzy zmarnowali trochę czasu, aby pomóc Ci rozwiązać Twój problem.

1 polubienie

Witam
Wystarczy przejść do edytora makr i aktywować niektóre odniesienia (istnieje funkcja, która kontroluje obecność folderu i tworzy go w razie potrzeby, ale musisz aktywować odwołania).
Przechodzi przez to (narzędzia->referencje)
image

2 polubienia

Ta opcja jest już zaznaczona w moim SolidWorks (FYI, nie wiem, czy jest ważna, ale to SolidWorks 2021)

Po uruchomieniu makra pojawia się błąd wykonania 91: Zmienna obiektu lub Z niezdefiniowaną zmienną blokową

Jedyną rzeczą, o której zapomniałeś w swoim @Cyril_f makr, było zapomnienie o odkomentarzowaniu 2 stałych dodanych do testów.
Jeśli poprawisz te 2 linie (zamień stałe, aby przetestować swój eksport), działa to idealnie.
image
FYI, eksport jest wykonywany do C:\Export.

W przypadku, gdy skopiuję kod do wymiany dla Ciebie:

'Constantes
Const cDirSave = "Z:\STEP\"
'Const cDirSave = "C:\Export\"
Const cPropNumPlan = "N_PLAN"
'Const cPropNumPlan = "reference"
Const cPropRev = "IND_SUIVANT"
'Const cPropRev = "Indice_general"

Zamiast:

'Constantes
'Const cDirSave = "Z:\STEP\"
Const cDirSave = "C:\Export\"
'Const cPropNumPlan = "N_PLAN"
Const cPropNumPlan = "reference"
'Const cPropRev = "IND_SUIVANT"
Const cPropRev = "Indice_general"

Redagować:
Apostrof umieszcza wiersz w komentarzu i dlatego wiersz ten nie jest przetwarzany.
W związku z tym eksport został wykonany do c:\Export o nazwie -.step, ponieważ nie znaleziono właściwości.

1 polubienie

@sbadenis , ups, dokładnie, myślałem, że się oczyściłem. Nie obudził się dobrze

2 polubienia

Zostało to naprawione:
ExporStep.swp (31,5 KB)

1 polubienie

Najwyraźniej zdarza się to nawet najlepszym.
Więc zanim zacznie płakać wilk!
Doskonale napisany kod, piękna podręcznikowa obudowa.
Dziękujemy@Cyril_f :stuck_out_tongue_winking_eye:

I cóż, jest idealny, działa doskonale. :smiley:

Dziękuję bardzo.

1 polubienie

Dziękuję za wybranie najlepszej odpowiedzi i zamknięcie tematu, taki też jest duch forum:

Dziękuję!

1 polubienie