Makro VBA: wywoływanie wielu wierszy kodu

Cze wszystkim

Od początku roku zajmuję się projektowaniem makra, które ma na celu automatyzację rysunków. W zależności od moich części, mają opcje, które ustawiłem, a niektóre z ich opcji to pary dwóch opcji. Niedawno powiedziano mi, że zamiast kopiować / wklejać w tym drugim, można wykonać podobne wywołania, aby moje makro było bardziej zrozumiałe, ale nie mam absolutnie pojęcia, jak się do tego zabrać.

Jako przykład podaję opcję nr 1, którą ustawiłem jak poniżej, ponadto wybór każdej opcji odbywa się zgodnie z wartością przykładu "U": U=1, a następnie wybierz opcję nr 1.

ElseIf U = 1 to

boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("Prawy plan", "PŁASZCZYZNA", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0)
Jeśli O < 6 / 1000 to
Ustaw SkCircle = Part.SketchManager.CreateCircle(-Długość / 1000 - M + 0,0035, 0, 0, -długość / 1000 - M + 0,0035, -0,001, 0)
ElseIf O >= 6 / 1000 to
Ustaw SkCircle = Part.SketchManager.CreateCircle(-Długość / 1000 - M + 0,0035, 0, 0, -długość / 1000 - M + 0,0035, -0,001, 0)
Zakończ jeżeli:
boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("Arc1", "SKETCHSEGMENT", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0)
Part.FeatureManager.FeatureCut Fałsz, Fałsz, Fałsz, 1, 0.04, 0.04, Fałsz, Fałsz, Fałsz, 0.01745329251994, 0.01745329251994, Fałsz, Fałsz, Fałsz, Fałsz, 0, 1, 1
Part.SelectionManager.EnableContourSelection = 0

Opcja, którą próbuję ustawić krócej, to nr 5, która łączy opcje nr 1 i nr 2.

Z góry dziękuję za uwagę

1 polubienie

Wybierz wielkość liter U

Ramka 1, 2, 5

jeśli U = 1 OR U=5, to

– Rzecz do zrobienia

Zakończ się, jeśli

jeśli U = 2 OR U=5, to

– Rzecz do zrobienia

Zakończ się, jeśli

Ramka 3

Ramka 4

Przypadek inny

Zakończ wybór

1 polubienie

Witam

Rada, którą otrzymałeś, aby rozjaśnić swój kod, to użycie funkcji "call"

Lubię co:

W module głównym

Makro podrzędne 1

jeśli foo = 1

Funkcja połączenia 1

jeśli foo =2

Funkcja połączenia 2

jeśli foo = 3

Funkcja połączenia 3

Koniec sub

Na innych modułach

Funkcja podrzędna 1

Dużo linii
Dużo linii
Dużo linii
Dużo linii

Koniec sub

Funkcja podrzędna 2

Dużo linii
Dużo linii
Dużo linii
Dużo linii

Koniec sub

Funkcja podrzędna 3

Dużo linii
Dużo linii
Dużo linii
Dużo linii

Koniec sub

Dzięki temu możesz mieć kilka małych i czytelnych bloków, a nie jeden nieczytelny blok, w którym masz trudności ze znalezieniem swoich maluchów.

W Twoim przypadku będziesz miał tyle funkcji, ile opcji, każda w swoim "Sub", a następnie "Sub", który wykonuje testy i wywołuje odpowiednie funkcje.

Mam nadzieję, że ci pomogłem.

Klasa A+

Rémi

Bardzo dziękuję obojgu za odpowiedzi, teraz wprowadzę to wszystko w życie

Klasa A+