Opanowanie FAO?

Dobry wieczór 

Jestem inżynierem projektantem i chcę opanować procedury i kroki  CAM. Czy łatwo jest nauczyć się i opanować CAM i jakie są główne linie? A jakie są Twoje wskazówki i kroki, aby kontynuować? Chcę opanować oprogramowanie MASTERCAM. czy są  jakieś książki lub samouczki na temat CAM?

Witam

Aby opanować CAM, musisz już znać podstawy różnych technik obróbki.

Jest też wiele rzeczy, które należy wiedzieć o optymalizacji obróbki skrawaniem (metody bezpośrednie, zamiatanie, metody wyspowe itp.), które można wykonać tylko próbując zgodnie z częściami.

Przewodnik technika produkcji jest podstawą, którą należy znać, po czym następują samouczki.

4 polubienia

https://archive.org/details/GuideDuTechnicienEnProductique

1 polubienie

Witam

Produkcja wspomagana komputerowo CAM, to wszystko. Komputer ci pomoże, więc dla mnie (byłego mechanika) najlepszym treningiem jest robienie wiórów, aby zrozumieć świat obróbki skrawaniem. Wiem, że to nie jest łatwe, jeśli masz w domu warsztat mechaniczny poproś o pójście i spędzenie tam czasu, to najlepsza szkoła, bo między teorią tutoriali  a rzeczywistością jest świat. Nie chcę Cię straszyć, ale moim zdaniem nie sądzę, abyś mógł nazywać się mechanikiem tylko czytając tutoriale. Dozowanie Mastercam, tak, jest łatwe, ale pomiar obróbki ze wszystkim, co się z tym wiąże, jest znacznie bardziej  skomplikowany.

Niech moc będzie z tobą

1 polubienie

Robienie F.A.O. jest niejasne...

Wszystko zależy od maszyn, które mają być sterowane, technologii, które mają być używane i używanego oprogramowania =)

W każdym razie będziesz musiał włożyć ręce do warsztatu, aby zobaczyć, jak zareaguje maszyna, a zwłaszcza jak będzie wyglądała obrabiana część.

Czy możesz opowiedzieć nam coś więcej na ten temat?

2 polubienia