Aby zaktualizować niektóre plany, chciałbym wiedzieć, jak wymienić wkład.
Mam kilka części, z rysunkiem 3d +, stworzonych dawno temu z kartuszem mojego projektu, ale nie aktualnym.
Odtworzyłem zaktualizowaną kasetę i chciałbym wiedzieć, czy mogę ją wymienić bez konieczności ponownego tworzenia całego rysunku (ponieważ wydaje mi się, że moja kaseta jest powiązana ze standardową mapą bazową solidworks).
Najprostszym sposobem jest kliknięcie prawym przyciskiem myszy, a następnie "Właściwości", a następnie w sekcji "Rozmiar/format płaszczyzny bazowej" wybierz nową mapę bazową za pomocą przycisku "Przeglądaj"
I bez przechodzenia tam iz powrotem między A4, potem A3, a następnie A4, dobrze jest wybrać jego format bezpośrednio, a następnie kliknąć "załaduj ponownie"
Powinien logicznie się zaktualizować
@Bart, myślę, że z makro zrobisz tyle kliknięć, ile gdybyś doładował swój MEP bezpośrednio (3 lub 4). Więc też nie jestem pewien, czy bym go stworzył
jeśli chcesz, możesz zapisać nową tabelkę rysunkową w SLDDRT, a następnie, gdy otworzysz plan ze starym polem tytułu, wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy stary plan i wybrać Właściwości.
Następnie sprawdzasz standardowy rozmiar i przewijasz, a tam powinieneś znaleźć utworzony plan tła i wszystko będzie następować, gdy nastąpi zmiana.
Aktualizacja płaszczyzny bazowej, w rzeczywistości mam kilka map bazowych, kiedy tworzę swój pokój, wybieram tę, którą chcę, domyślna jest najczęściej używana, ale wolę mieć wybór.
Nie mam zbyt wielu planów, wolę wymieniać je jeden po drugim, ale w 1 lub 2 kliknięcia byłoby super, więc mogę też sprawdzić plan i zaktualizować go w tym samym czasie, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Już dostaję makro z powrotem, jutro rano obejrzę samouczek, próbując manipulacji i będę Cię informować na bieżąco.
Próbowałem więc zamiennika, ale mam problem i być może to ja zrobiłem coś źle, kiedy robiłem wkład.
W rzeczywistości mój plan to edytowany solidworks i jest pusty (.slddrt) dla kartridżu, mam kilka .drwdot. To, co chciałbym zrobić, to zamienić jeden drwdot na inny.
Właśnie przejrzałem post manu67, postaram się zmienić format kartridżu, zobaczę jak się zachowuje. Po tym nie chcę robić bałaganu w bazie danych, ponieważ niektóre kartridże nie muszą być modyfikowane, tylko niektóre.
Wracam do tego tematu. Wiesz, jacy są ludzie, samo uruchomienie makra sprawia, że c... Na samą myśl o tym... kiedy myślą o tym, żeby o tym pomyśleć.
W trybie ręcznym wymagane jest proste ponowne wczytanie mapy bazowej we właściwościach arkusza i to wszystko.
Czy nie ma więc sposobu, aby otworzyć przypomnienie w stylu wyskakującego okienka, aby powiedzieć, że mapa bazowa powinna być aktualizowana tylko wtedy, gdy nie jest do najnowszego szablonu (na przykład za pomocą właściwości mapy bazowej)? Potem ludzie robią, co chcą, ale przynajmniej będą świadomi.