Przesunięcie kasety Solidworks na istniejącym elemencie

Witam

Aby zaktualizować niektóre plany, chciałbym wiedzieć, jak wymienić wkład.

Mam kilka części, z rysunkiem 3d +, stworzonych dawno temu z kartuszem mojego projektu, ale nie aktualnym.

Odtworzyłem zaktualizowaną kasetę i chciałbym wiedzieć, czy mogę ją wymienić bez konieczności ponownego tworzenia całego rysunku (ponieważ wydaje mi się, że moja kaseta jest powiązana ze standardową mapą bazową solidworks).

Z góry dziękuję.

Więc najprostszą rzeczą do zrobienia,

Ma to na celu stworzenie głupiego makra.

Rozpocznij nagrywanie makra, kliknij prawym przyciskiem myszy kartę arkusza 1 i wybierz inny format.

Walidować. Następnie ponownie wykonaj tę samą operację, ale tym razem wybierając odpowiedni format arkusza.

(Przykład: Chcę zaktualizować tylko plan A4, więc wybieram A3 lub inny, a następnie ponownie A4)

Zasadniczo Solidworks zmieni mapę bazową na inną, a następnie ponownie wczyta nową mapę bazową zapisaną w formacie A4)

Zobacz obraz

fond_de_plan.png
3 polubienia

Witam

Myślę, że najprostszym sposobem jest aktualizacja mapy bazowej.

2 polubienia

Tak jak .PL:

Najprostszym sposobem jest kliknięcie prawym przyciskiem myszy, a następnie "Właściwości", a następnie w sekcji "Rozmiar/format płaszczyzny bazowej" wybierz nową mapę bazową za pomocą przycisku "Przeglądaj"

capture.png
3 polubienia

To jest to, co powiedziałem, ale z makro.

Czy możesz sobie wyobrazić, że robisz to na 150 000 ujęć? ^^

1 polubienie

I bez przechodzenia tam iz powrotem między A4, potem A3, a następnie A4, dobrze jest wybrać jego format bezpośrednio, a następnie kliknąć "załaduj ponownie"

Powinien logicznie się zaktualizować

@Bart, myślę, że z makro zrobisz tyle kliknięć,  ile gdybyś doładował swój MEP bezpośrednio (3 lub 4). Więc też nie jestem pewien, czy bym go stworzył

sans_titre.png

Dołączam makro na wszelki wypadek

Nawet jeśli wątpię, że będzie działać tak, jak jest na twoim komputerze.

convertion_a4_paysage.swp

@coincoin: Moje makro działa za pomocą 1 kliknięcia.

Klikam makro, a Sw zmienia ujęcia tła.

Zauważyłem, że jeśli załadujesz mapę bazową o tej samej nazwie, nie zadziała ona

1 polubienie

Najpierw należy zapisać mapę bazową w pliku .slddrt (plik/zapisz mapę bazową)

Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy arkusz i właściwości, przejdź do mapy bazowej i zatwierdź poprawność.

To wszystko ludzie ;-)

1 polubienie

Najlepszą rzeczą jest posiadanie narzędzi Axemble, Dzięki INTEGRACJI automatycznie zastępujesz wszystkie stare mapy bazowe nowymi.

3 polubienia

Witam

jeśli chcesz, możesz zapisać nową tabelkę rysunkową w SLDDRT, a następnie, gdy otworzysz plan ze starym polem tytułu, wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy stary plan i wybrać Właściwości.

Następnie sprawdzasz standardowy rozmiar i przewijasz, a tam powinieneś znaleźć utworzony plan tła i wszystko będzie następować, gdy nastąpi zmiana.

1 polubienie

To szaleństwo.... Przeczytaj stare odpowiedzi przed utworzeniem duplikatów.....

(Tyrada dnia) ^^

2 polubienia

Robię dziś wieczorem tutorial widoczny w dziale TUTORIALE ;)

1 polubienie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Aktualizacja płaszczyzny bazowej, w rzeczywistości mam kilka map bazowych, kiedy tworzę swój pokój, wybieram tę, którą chcę, domyślna jest najczęściej używana, ale wolę mieć wybór.

Nie mam zbyt wielu planów, wolę wymieniać je jeden po drugim, ale w 1 lub 2 kliknięcia byłoby super, więc mogę też sprawdzić plan i zaktualizować go w tym samym czasie, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Już dostaję makro z powrotem, jutro rano obejrzę samouczek, próbując manipulacji i będę Cię informować na bieżąco.

1 polubienie

Próbowałem więc zamiennika, ale mam problem i być może to ja zrobiłem coś źle, kiedy robiłem wkład.

W rzeczywistości mój plan to edytowany solidworks i jest pusty (.slddrt) dla kartridżu, mam kilka .drwdot. To, co chciałbym zrobić, to zamienić jeden drwdot na inny.

Właśnie przejrzałem post manu67, postaram się zmienić format kartridżu, zobaczę jak się zachowuje. Po tym nie chcę robić bałaganu w bazie danych, ponieważ niektóre kartridże nie muszą być modyfikowane, tylko niektóre.

Oto samouczek dotyczący zmiany tła.

http://www.lynkoa.com/tutos/2d/mise-jour-de-fond-de-plan-par-macro

Dobry wieczór

Tak więc w końcu rozwiązałem swój problem częściowo dzięki Bartkowi i Manu.

Musiałem przekształcić mój wkład w tło, zmieniając jego nazwę pod oknem, nie ma sposobu, aby go zapisać jako, zgodnie z radą manu.

Następnie zastępuję tło zgodnie ze wskazaniem bart.

Wadą jest to, że muszę ponownie wstawić logo jpeg, ponieważ tak nie jest. Ale oprócz przepisywania całego planu, przyznaję, że nadal oszczędzam czas.

Dziękuję za pomoc.

Witam

Wracam do tego tematu. Wiesz, jacy są ludzie, samo uruchomienie makra sprawia, że c... Na samą myśl o tym... kiedy myślą o tym, żeby o tym pomyśleć.

W trybie ręcznym wymagane jest proste ponowne wczytanie mapy bazowej we właściwościach arkusza i to wszystko.

Czy nie ma więc sposobu, aby otworzyć przypomnienie w stylu wyskakującego okienka, aby powiedzieć, że mapa bazowa powinna być aktualizowana tylko wtedy, gdy nie jest do najnowszego szablonu (na przykład za pomocą właściwości mapy bazowej)? Potem ludzie robią, co chcą, ale przynajmniej będą świadomi.

Dziękuję za odpowiedzi i za samouczek Barta.