Model samochodu w formacie "Karting"

Witam

Na rozpoczęcie roku szkolnego po wakacjach muszę zadbać o elektroniczną część samochodu w formacie "Karting", aby był sprawny w prowadzeniu. To znaczy, że powinienem kreować działania samochodu: przyspieszanie, hamowanie itp.
Mamy do dyspozycji warsztat, w którym możemy przetestować nasze modele przed sfinalizowaniem z wyświetlaczami, komputerem i wszystkim, co się z tym wiąże.
Moje pytanie jest następujące: Jeśli chodzi o działanie wózka, czy uważasz, że czujnik siły "rzeczywistej wielkości" do samochodu może również załatwić sprawę w tego rodzaju konstrukcji? 
Ponieważ w budce mamy 2 czujniki LAU 200 i LAU220 (http://www.sensel-measurement.fr/fr/applications-medicale-automobile-aeronautique/105-lau200-capteur-de-force.html i http://www.sensel-measurement.fr/fr/applications-medicale-automobile-aeronautique/106-lau220-capteur-de-force.html do ich karty technicznej)

Dziękujemy za Twoją opinię

Witaj Thibault

Moim zdaniem masz małe szanse na uzyskanie odpowiedzi na tym forum. Tutaj jest więcej mechaniki...

Zbliż się do forum poświęconego elektronice lub robotyce.

1 polubienie

Witam

Jakiego rodzaju sygnału potrzebujesz?

Czy przesyłasz go bezpośrednio do ECM, czy też korzystasz ze sterownika w swojej maszynie?

Do zobaczenia.

Do czego służą wasze czujniki? Mierzyć wysiłek kierowcy czy wydawać polecenie przyspieszenia? 

Szukałem szybko, ale mam wrażenie, że do istniejącego pedału są podpięte swoje czujniki, które mierzą wysiłek wywierany przez kierowcę. Czy czujniki pedału przyspieszenia nie są bardziej czujnikami kątowymi?

1 polubienie

Witam

Czy czujnik siły jest najlepszym rozwiązaniem? Celem jest poznanie siły przyłożonej do pedału lub jego położenia (aby wywnioskować przyspieszenie)?

W drugim przypadku bardziej odpowiedni będzie enkoder obrotowy lub liniowy

1 polubienie

Rzeczywiście, łatwiej będzie kontrolować ruch niż siłę.

Najmniejsze szarpnięcie zmieni wysiłek, a tym samym przyspieszenie.

2 polubienia

Bardzo dziękuję za interwencje, w końcu udało mi się uciec z kompletnym rozwiązaniem, które zostało mi dostarczone.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.