Ponadwymiarowy margines widoku - rysunek programowy

Witam

Od jakiegoś czasu mam problem z SW2022, najlepszą wersją :sweat_smile:, widoki MEP mają marginesy, które zajmują plan tła zobacz więcej.

Praca z nim jest denerwująca i powoduje problemy, gdy niektóre adnotacje lub kosmetyki nie są związane z dobrym wzrokiem.

Myślę, że to przypadkowe! Nie mogę znaleźć przyczyny?

Przerobiłem złoża i nie mam tego problemu, ale odzyskując złoża i MEP wykonane przez kogoś innego, kończę z widokami z gigantycznymi marginesami.
Z drugiej strony, jeśli chodzi o cięcia, są rozsądne. Czyli ukryłem bezużyteczne elementy w 3D, ale bez efektu??
Czy miałeś ten problem, czy udało Ci się go naprawić?

Witam;

Hm... Może ze zrzutami ekranu??? :thinking:

Ale przychodzi mi do głowy problem z modelem dokumentu (.. drwdot) lub mapę bazową (... slddrt)...
https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/acadhelp/c_templates.htm
https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/sldworks/t_saving_sheet_formats.htm
Zobacz także automatyczne obramowania:
https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/sldworks/r_automatic_border.htm

… Myślę, że właśnie to zrozumiałem, mówisz o rzutniach? To tak, jakbyś miał komponent oddalony o wiele kilometrów od głównego zespołu?
Jeśli powiększysz wszystko w 3D, otrzymasz mały zespół?
Możliwe jest, że komponent jest rzeczywiście bardzo daleko od złożenia, ale możliwe jest również, że jest to plan lub szkic.

Jeśli to prawda, nie ma wielkich cudów, na które można liczyć, otwórz każdy podzespół, " powiększ wszystko ", aż znajdziesz zespół, który powoduje problemy, a następnie zrób " złóż wszystko", plany, szkice itp. Aby znaleźć winowajcę...
Możesz także użyć paska odzyskiwania drzewka budowy, podnosząc go za każdym razem, gdy jest o jeden stopień...

1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedź, nie mam tego problemu na wszystkich widokach, a także na tablicy.
I na obu stronach jestem z tym samym tłem A0.
Mam ukryte elementy w moim 3D, które mogłyby wpływać, ale bez efektu. Używając szkieletów w moim projekcie zawierającym szkice, zrobiłem to samo.
Zdarza się, że po kilku otwarciach widoki wracają do normalnego kadru, do tego stopnia, że nic nie rozumieją.

I niestety nie mogę wydrukować ekranu projektu DR.

Witam, w tym właśnie tkwi moim zdaniem problem, jeśli dobrze zrozumiałem problem. Ramki " widoku " są znacznie większe niż model, gdy wokół leżą elementy dołączone do widoku, które niekoniecznie są dołączone do modelu. Przynajmniej w 2024 roku to właśnie podczas dodawania szkicu rozmiar ramy jest zmieniany.
Z pamięci w 2022 roku były nuty, które spowodowały to zachowanie oraz widoki z przerwami poziomymi/pionowymi, które mają tendencję do umieszczania klatki na maksimum nieprzerwanego widoku.

1 polubienie

Witaj Cyril f

Problem polega na tym, że występuje problem z rozmiarem i jest niestabilny. W porządku, to nadchodzi.
Ramki już istnieją w momencie tworzenia widoku. Nuty nie są jeszcze ustawione lub pozostają w ramce.
Jeśli chodzi o szkielet, to jest to ten, który mnie niepokoi w tym temacie, jest tam po to, aby ustawić się dokładnie w przestrzeni projektu, w znacznej odległości od początku SW. Myślę, że to pochodzenie części wpływa na rozmiar ramy po przetestowaniu widoku z przodu w 3D i porównaniu proporcji z widokiem planu skali.
Niepokoi mnie to, że problem nie pojawia się wszędzie. Wkład i plan czemu nie, to może być źródło problemu, ale tego nie rozumiem, to przypadkowe.
Jest powód i teraz stoję w martwym punkcie :roll_eyes:

Dokładnie, jeśli istnieje szkic, który nie pojawia się w widoku, ale istnieje, ramka przyjmuje całkowity rozmiar modelu 3D + margines.
Jeśli szkielet jest ukryty w widoku rysunku, teoretycznie ramka powinna zmienić rozmiar (ukryć ją, zaznaczając ją w drzewie docelowego widoku).
Czy masz pewność, że w widokach (szkicowanie bezpośrednio na planie) nie ma szkiców, które zostałyby dołączone do złego widoku?

Zamierzam zobaczyć, czy są jeszcze jakieś szkielety.
Problem polega na tym, że pierwotnie narzuciłem metodę, która pozwoliła nam ukryć jeden lub dwa szkielety w zgromadzeniach poświęconych posłowi do PE.
Ale jeden z rysowników, mój ulubiony :upside_down_face: , dał mi własną metodę, bez perspektywy czasu czy doświadczenia w tym, co ją stworzyło. Przeniósł więc szkielety do pokoju, a nie robi tego wszędzie :sweat_smile: , więc śledztwo będzie długie.
Dziś rano zamierzam ponownie otworzyć rysunek
Dziękuję za pomoc, będę Cię informować na bieżąco

… Jeśli mówimy o tym samym " Sabotażyrze " z :small_airplane: ... Powinieneś przestać rozumieć jego metody i przerobić jego plany (zobaczysz, że w końcu stracisz mniej czasu, nawet jeśli nadal jest to zniechęcające... :weary:)
Trzeba o tym pamiętać, aby 10 lat później móc ponownie przeczytać i zrozumieć jego dokonania...

2 polubienia

Metody są łatwe do zrozumienia. To człowiek, który został postawiony na czele BE. Chce tylko pokazać, że jest dobrym manipulatorem i że wie, jak sprawić, by inni rysownicy pracowali.
Stara dobra metoda :sweat_smile:.

To wielki mit; ale odkąd jestem w tej firmie, to wszystko, co mam, pozwalam na to i patrzę, jak drepczą z Q.

Niestety, projekty, które powinny być wykonane szybko i w sposób jakościowy, stają się realnymi projektami m... . Jak powiedziałem wcześniej " są tacy, którzy budują, a inni niszczą ", to smutne.

Mam nadzieję, że za 10 lat już mnie tu nie będzie i będę realizował naprawdę ekscytujące projekty z prawdziwymi pasjonatami, a nie oświecaczami, na przeciw psychologii.

Po długiej pracy nad ukryciem szkiców i osi, płaszczyzn, marginesów widoków są poprawne. Po wyprowadzeniu szkieletów w pomieszczeniu, z każdym nowym szkicem utworzonym w pomieszczeniu, szkic ten pojawia się we wszystkich pomieszczeniach, w których pochodzi szkielet.
I tak szkic jest rozłożony na dużą odległość, a widoki dla śmiesznych prac mają ogromne marginesy. Ale nie zawsze tak jest.

1 polubienie