Znakowanie laserowe na podzespole

Witam

Stworzyłem zespół składający się z dwóch spawanych części, osi i kowadła.

Te dwa elementy są spawane.

Chciałbym stworzyć oznaczenie laserowe na osi, aby wskazać numer partii.

Ta oś jest używana w innych złożeniach, więc nie chcę jej tworzyć na poziomie części, ale w złożeniu.

Do prostej części używam szkicu i funkcji nawijania, ale do montażu nie wiem, jak to zrobić.

Dziękuję.

Witam

Naprawdę nie rozumiem; Chcesz zrobić oznaczenie w zespole i aby nie było ono widoczne na części, ale chcesz go użyć do cięcia laserowego??? Skonfiguruj swoją część, nadając jej nazwę i oznaczenie projektu....

1 polubienie

Część nie jest cięta, jest to oś toczona, na której przyspawane jest kowadło i chcę dodać znakowanie laserowe po spawaniu.

Witam, proszę schemat!?

Jeśli wykonasz szkic w zespole przy użyciu planu lub powierzchni jednej z części i wykonasz usunięcie materiału, powinno to zadziałać.

1 polubienie

Witam

Najlepiej byłoby wstawić dwie części jako części pochodne do części i wykonać oznaczenie na powstałej części poprzez nawijanie, jak to zwykle się robi, zamiast tworzenia zespołu.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Od Ciebie zależy, czy weźmiesz udział, wprowadzisz modyfikację i zmienisz jej nazwę

Będziesz więc mieć 2 odrębne pokoje, ponieważ nie są to już te same pokoje

jeden z oznaczeniem ref

drugi bez oznaczenia referencyjnego

@+

Innymi słowy, szukasz funkcji nawijania, która nie istnieje w trybie montażu.

Musisz być sprytny:
- utworzyć oznaczoną część osi (która będzie specyficzna dla danego przypadku), do której zaimportujesz (poprzez wstawienie/część) ogólną część osi i utworzysz żądaną funkcję;
- Użyj określonej części w zespole.

Dziękuję wszystkim za zaproponowane rozwiązania, 

Myślę, że rozwiązanie FLOP1 jest najbardziej sprzyjające, nie chcemy tworzyć kilku wersji naszych utworów.

możesz również utworzyć tekst lub znacznik "Element" (z konfiguracją w razie potrzeby),

, który zawierałby tekst w zakrzywionym 3D.

Następnie po prostu dodaj go do ASM z opcją "wyłączone z nomenklatury".

Nie będzie "części pochodnej" ani "X części pochodnych", które miałyby X różnych punktów odniesienia, jest to bardzo prosta i przejrzysta operacja do zarządzania.

Zaleta = zero odniesień zewnętrznych!

2 polubienia

@olivier42

Jak utworzyć tekst w zakrzywionym 3D? 

Zasadniczo utwórz zakrzywioną powierzchnię, wykonaj szkic 2D z tekstem, rzutuj tekst na krzywą, pogrub (utwórz objętość), usuń lub ukryj powierzchnię.

Lub za pomocą funkcji "Uzwojenie"

Dziękuję Olivier42,

Nie myślałem o usunięciu powierzchni.

Fakt unikania części pochodnej mi odpowiada

1 polubienie

za pomocą funkcji "Usuń bryłę", a następnie wybierz powierzchnię.

Jako, że użyłem uzwojenia, więc muszę skorzystać z funkcji "usuń twarz".

Dziękuję

1 polubienie