Zaznacz kartkę, żeby nie drukować

Cześć,

Po przeczytaniu całego internetu nie potrafię odpowiedzieć na swoje pytanie...

Czy w rysunku Solidworks można zaznaczyć, które arkusze drukować, a które nie?

Tło:
Czasem arkusz do nauki, wykres liczydła itp.
Gdy mój rysunek zostanie zweryfikowany, zadanie PDM drukuje rysunek (rekord PDF), tak aby trafiał do ERP.
Chciałbym móc oznaczyć arkusz mojego rysunku jako " niedrukowalny ", żeby nie trafił do rekordu PDF.

Czy widzisz sposób, żeby to zrobić?

Uwaga: Jestem w Solidworks Premium 2023 SP3.0 + Solidworks PDM v31.3

Dziękuję,

Zazwyczaj, gdy zapisujesz PDF, możesz wybrać strony potrzebne do pakietu

2 polubienia

Ja robię to makro, wszystkie arkusze niedrukowalne zaczynają się od prefiksu.
Jeśli wykryję ten prefiks, nie eksportuję w PDF. (Usuwam arkusze z prefiksem, eksportuję do pdf i zamykam dokument bez zapisywania)
Może niektóre zadania można przenieść do PDM.

4 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi,

@Le_Bidule, tak, to możliwe, ale tylko jeśli eksport wykonasz ręcznie. Jeśli rekord jest obsługiwany przez zadanie eksportu PDM, nie możesz wybrać arkuszy.

@sbadenis, ciekawa jako technika, spróbuję połączyć konfigurację zadań PDM z makro.

Dziękuję,

Znalazłem sztuczkę.
W konfiguratorze zadań Solidworks PDM jest fajna opcja.
Podczas tworzenia zadania DocPublication w celu wygenerowania PDF, istnieje opcja wyświetlania tylko arkuszy, których nazwa zawiera zdefiniowany ciąg znaków.
Domyślnie można pozostawić string = arkusz, ponieważ jest to standardowa nazwa przy tworzeniu rysunku.
W efekcie, jeśli utworzysz nowy arkusz, który przemianujesz na "study ", nie pojawi się on drukiem.
Z drugiej strony, liczba stron wskazanych na każdym folio będzie błędna, zawsze uwzględnia kartki o konkretnej nazwie.
Spróbuję rozwiązać ten szczegół.

2 polubienia