Ukrywanie konfiguracji na karcie danych SolidWoks Enterprise PDM

Witam

Sprawdzam, czy mogę ukryć zakładkę dla określonej konfiguracji mojej części (lub złożenia) na karcie danych SolidWorks PDM .

Na przykład dla części arkusza blachy, które często mają konfigurację rozłożoną o domyślnej nazwie "DefaultSM-FLAT-PATTERN", chciałbym, aby zakładka tej konfiguracji nie była widoczna. Maskowanie, które musi być sterowane względem nazwy konfiguracji.

Czy ktoś miał już okazję dokonać takiej manipulacji?

Dziękuję!

capture.png

Witam, osobiście nie ukrywam subconfiga. Po prostu go usuwam.

Po tym, jak to zrobię, bo tego nie potrzebuję, może będzie to potrzebne Tobie do planów!?

Miłego dnia

G.

1 polubienie

Witam, Niestety mi też nie udało się znaleźć rozwiązania, ponieważ w moim PDM mam konfigurację @ oprócz domyślnej, która jest wyświetlana i przeszkadza współpracownikom

Interesuje mnie ten temat!

Witam

dla konfiguracji @ wystarczy, w oknie repozytorium, wykonać Show / Options / Hide the @ configuration.

Jeśli chodzi o pozostałych, nie wiem, czy damy radę.  

4 polubienia

Dzięki @jerome.desannicolas za odpowiedź dotyczącą ukrywania konfiguracji @. Rzeczywiście, ta zakładka denerwuje większość użytkowników ;-)

@G. Rzeczywiście, muszę zachować tę konfigurację stanu rozłożonego części arkusza blachy, aby użyć jej w moich rysunkach.

Kontynuuję moje odwrócenia...

Następnie możesz usunąć subkonfigurację. i utwórz konfigurację. Rozłożeniu!

Osobiście zostawiłem config @ ponieważ gdy mamy kilka konfiguracji w części lub złożeniu, rysunek przyjmuje jako odniesienie konfigurację. @ przynajmniej każda konfiguracja ma swoją specyfikę (na przykład kierunek), podczas gdy zakładka @ pozwala nie określać kierunku na mapie. (Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno...)

Cdt

G. 

Edycja: W przeciwnym razie utwórz część rozciętą, a następnie wstaw ją, aby uzyskać gotową część!?

Cdt

FYI (lub dla tych, którzy nie skonfigurowali swojego EPDM), konfiguracja @ odpowiada właściwościom związanym z plikiem (w rezultacie dostępnym bezpośrednio z systemu Windows), po tych właściwościach związanych z każdą z konfiguracji.

Po przejrzeniu moich kart danych odpowiedź brzmi: idź do swojego administratora EPDM, ponieważ istnieje sposób na ukrycie go zgodnie z wartością nazwy konfiguracji (za pomocą @ do ukrycia właściwości związanych z plikiem).

Tak więc całkiem możliwe jest ukrycie wszystkich pól karty danych, jeśli nazwa konfiguracji jest ściśle równa "DefaultSM-FLAT-PATTERN"  (lub trochę tej nazwy z symbolami wieloznacznymi).

Użyłem tego do ukrycia wszystkich właściwości, które nie są związane z plikiem w konfiguracji i na odwrót. Jest to trochę bolesne na poziomie karty danych, ale kiedy już to zrobisz, toczy się ....

capture.jpg

przechwytywanie dla konfiguracji, w których ukrywam dane związane z plikiem (a więc z tym, którego nazwa jest ściśle równa @ )

capture2.jpg

Bądź ostrożny, jeśli nazwa jego konfiguracji PRT została zmieniona na Xxx,

podkonfiguracja będzie miała postać XxxSM-FLAT-PATTERN"

A jeśli nie, to w przypadku części arkusza blachy, jeśli nie ma potrzeby tworzenia "płaskiej konfiguracji" części, aby pokazać ją w MEP.

Wystarczy, że nie będzie on generowany:

poprzez nieumieszczanie widoku stanu rozwiniętego w instalacji instalacji,

nie korzystając z podglądu nowego widoku (prawy panel), ponieważ tworzy on konfigurację w PRT, nawet jeśli nie umieścisz widoku w MEP.

To samo dotyczy Const.Soudée, możemy teraz poprosić, aby nie tworzyć pochodnej konfiguracji, znajduje się ona w ustawieniach dokumentu.

"Niech ciemna strona będzie z tobą... "

Dziękuję @froussel za te wyjaśnienia dotyczące możliwości ukrywania niektórych pól w karcie danych na podstawie nazwy konfiguracji. Użyłem tej zasady w kilku dziedzinach.

Proszę zauważyć, że za pomocą funkcji "logika poleceń" w administracji PDM można również ukryć (lub wyszarzyć) niektóre pola karty zgodnie z wartościami zmiennych  pliku (patrz załącznik).

Ale w moim przypadku staram się ukryć zakładkę bezpośrednio na mojej karcie danych, jeśli konfiguracja nazywa się "DefaultSM-FLAT-PATTERN" i bez względu na to, jak bardzo szukam, myślę, że w tej chwili nie jest to wykonalne, przynajmniej w wersji PDM z 2016 roku.

Dziękuję również @olivier42 za sztuczkę na rysunkach. Byłoby miło, gdybyśmy mogli mieć możliwość rezygnacji z tworzenia tej konfiguracji "DefectSM-FLAT-PATTERN" dla części blaszanych, być może w przyszłych wersjach SW ;-)

logique_de_commande.png

Dlatego, kiedy jestem w firmie, która nie produkuje,

w posłomach do PE nie używam opcji "Paleta widoku",

Używam raczej "klasycznego tworzenia widoków" (tj. : insert / view /.... ) lub jego ikony skrótu

1 polubienie