Witam, jaką wagę osiągnę na tym końcu i przy tej prędkości.
Dziękuję
Witam, jaką wagę osiągnę na tym końcu i przy tej prędkości.
Dziękuję
Zobacz ten link, a znajdziesz formułę
http://fr.wikipedia.org/wiki/Force_centrifuge
@+
@Jean-Philippe
Jednostką masy jest kilogram
Jednostką wagi jest Newton
Czyli masz 1,8N czy 1,8 kg?
5000 obr./min daje 523 radiany na sekundę
twoje 185 mm zamienia się w M, więc 0,185 m
Wzór gt 22 (mocowanie) daje ci siłę (waga jest taka sama), w Newton.Il pozostaniesz prędkością liniową na trajektorii tenens do obliczenia za pomocą v = w.r
v = prędkość styczna w m/s
w=prędkość kątowa w rad/s
r = promień w m
v=523x0,185
v=96,755 m/s
Z drugiej strony sprawdź, czy na początku masz 1,8 N czy 1,8 kg
@ Mikołaj
źródło: Wikipedia
http://fr.wikipedia.org/wiki/Newton_(jednostka%C3%A9)
Definicja
Newton to siła zdolna do nadania przyspieszenia 1 m/s2 masie 1 kilograma . Potrzeba zatem 1 niutona , aby zwiększyć prędkość masy 1 kg o 1 m/s na sekundę. Jednostka ta , wywodząca się z systemu międzynarodowego , jest wyrażona w jednostkach podstawowych w następujący sposób :
Grawitacja
Waga jest miarą siły między dwoma obiektami spowodowanej grawitacją, waga jest wyrażona w niutonach.
Jednak przez błędną nazwę waga jest często wyrażana w kilogramach (jednostce masy). Na Ziemi masa 1 kg generuje siłę (wagę) 9,806 65 N (wartość ta zmienia się nieznacznie w zależności od grawitacji w miejscu, w którym się znajdujemy). "Normalna " grawitacja (zdefiniowana w 1901 r. na III Generalnej Konferencji Miar i Wag) została ustalona na 9,806 65 m/s2 3.
W przybliżeniu, waga wyrażona w kilogramach (lub kilogram-siła (kgf), która jest starą jednostką masy, która przyczynia się do tego zamieszania) jest często zaokrąglana do wagi wyrażonej w dekaniutonach (1 kg = 1 daN = 10 N).
@+
@ Mikołaj
Kiedy ponownie edytujesz swoją odpowiedź
w przypadku, gdy weźmiesz podane elementy, które odnoszą się do odpowiedzi późniejszej od Twojej
myślę, że byłoby + mądrze, aby nie publikować go ponownie
ale odpowiedzieć po nowych elementach podanych
Trudniej jest śledzić ewolucję odpowiedzi
Dziękuję
@+..............
Aby nie pomylić się w mojej odpowiedzi,
Waga! to masa i grawitacja?
@ Jean Phi
Tak, myślę, że masz rację
.........................................................................................................
1 lipiec, 2014 - 09:56 | /!\ Zgłoś nadużycie
Aby nie pomylić się w mojej odpowiedzi,
Waga! to masa i grawitacja?
................................................................................................................
@+.................
Mówiąc prościej, mam 1,8 kg
P=MxG
Dokładnie Masa (N) = Masa (kg) x Ciężar (N/kg lub m/s²)
Znajduję przez zaokrąglenie, 90000 (Kg)!?
Wymiary: 1,8x96²
----------
0.185