Mechanizm, który ma być symulowany w programie Inventor... Jak to zrobić?

Cze wszystkim!

Jestem nowy na forum, szukałem francuskiego forum na temat Inventora , aby pomóc mi z problemem i natknąłem się na  Lynkoa :). Pracuję   od 15 lat nad Catia (plastikowa część samochodowa), ale teraz,      Muszę przeanalizować zespół w programie Inventor i jestem całkowicie zagubiony ....

Pozwól, że wyjaśnię!

Posiadam kółko z "elastycznymi" nóżkami i trzonkiem z rampami (wysokość 0,5mm)

Po złożeniu, gdy przekręcam szary pierścień, nogi ślizgają się po wale i ustawiają się na poręczach. W tej pozycji nogi są zdeformowane o 0,5 mm.

Taka jest zasada, teraz próbuję określić moment obrotowy potrzebny do obrócenia tego pierścienia Aby ograniczyć ten moment obrotowy, mogę zmienić rozmiar występów.  Aby ograniczyć ten moment obrotowy, mogę zmienić rozmiar nóg.

Czy ktoś może mi pomóc? (nawet jeśli nie jest to za pośrednictwem Inventora, nadal poprowadzi mnie trochę ;) )

Z góry dziękujemy,

Greg

PS: dołączono *.spt części

wał-pierścieniowy.stp

Witam

Myślę, że konieczne byłoby określenie siły (promieniowej) wymaganej do odkształcenia każdego występu pierścienia zewnętrznego o 0,5 mm (nie ma potrzeby modelowania części wewnętrznej).

Ze współczynnika tarcia między 2 częściami siła ta daje siłę styczną (x liczba zdeformowanych nóg). Mnożąc tę siłę przez promień pierścienia, otrzymujemy moment obrotowy.

Niestety, obawiam się również, że margines błędu tej metody jest bardzo duży, biorąc pod uwagę niewielki wysiłek i niepewność obliczeń.

Z drugiej strony nie znam się na Wynalazcy. Nie można więc powiedzieć, jak to zrobić za pomocą oprogramowania.