Powitanie
Spawany mechanik w Solidworks. Czy pracujesz w montażu z kilkoma częściami, czy tylko 1 sztuką? 2 Przykłady
1. Weranda złożona z A. Słupków B. Fasady C. Dachu (upraszczam tak bardzo, jak to możliwe, wiedząc, że dach składa się z kilku elementów)
Wykonujesz 1 SZTUKĘ Werandy LUB 1 MONTAŻ z CZĘŚCIAMI A. Słupki B. Fasada C. Dach/MONTAŻ składający się z kilku ram
2. Schody obrotowe 2-ćwiartkowe z A. Podłużnica 1 B. Podłużnica 2 C. Podłużnica 3 D. Stopień drewniany E. Rampa 1 F. Rampa 2 G. Rampa 3
Wykonujesz 1-częściowe schody LUB 1 ZESPÓŁ z CZĘŚCIAMI A. Podłużnica 1 B. Podłużnica 2 C. Podłużnica 3 D. Stopień drewniany E. Balustrada 1 F. Balustrada 2 G. Balustrada 3
Rozwiązania są wykonalne, ale to na rysunku liczy się wybór projektu. Podaję 2 przykłady, ponieważ zastanawiam się, czy metody mogą się różnić w zależności od projektu.
Do tego czasu zajmuję się dużo montażem, uważam, że jest to łatwiejsze do rysowania, jesteśmy mniej ograniczeni co do wyświetlaczy. Wadą jest jednak ograniczona nomenklatura, nie możemy łatwo i szybko pogrupować wszystkich spawanych mechanicznie części. Nie wspominając już o tym, że pracujemy z częściami zewnętrznymi.
Próbowałem pracować w kawałkach, ale uważam, że jest to zbyt restrykcyjne, aby musieć przechodzić przez selekcję ciała, aby stworzyć moje wspaniałe plany o precyzyjnej strukturze całego pliku. A tym bardziej, gdy do pozowania do zdjęć trzeba ukryć mnogość ciał, aby zobaczyć tylko jedno. Istnieje łatwość odczytania zestawienia materiałów i schematu technologicznego, ale to wszystko.
Pomijam wiele zalet i wad. I nie mówię tu o narzędziach Mycadtool , których nie opanowałem. Nie rozumiem SmartBoma i drugiego, który robi arkusze debetowe.
Wszystko po to, aby zapytać Cię, jakie były Twoje preferencje, co zadecydowało o wyborze jednej metody bardziej niż drugiej? Co poświęcasz?