Spawane mechanicznie = Montaż LUB Części

Powitanie

Spawany mechanik w Solidworks. Czy pracujesz w montażu z kilkoma częściami, czy tylko 1 sztuką? 2 Przykłady

1. Weranda złożona z A. Słupków B. Fasady C. Dachu (upraszczam tak bardzo, jak to możliwe, wiedząc, że dach składa się z kilku elementów)

Wykonujesz 1 SZTUKĘ Werandy   LUB    1 MONTAŻ z CZĘŚCIAMI A. Słupki B. Fasada C. Dach/MONTAŻ składający się z kilku ram

2. Schody obrotowe 2-ćwiartkowe z A. Podłużnica 1 B. Podłużnica 2 C. Podłużnica 3 D. Stopień drewniany E. Rampa 1 F. Rampa 2 G. Rampa 3

Wykonujesz 1-częściowe schody   LUB    1 ZESPÓŁ z CZĘŚCIAMI A. Podłużnica 1 B. Podłużnica 2 C. Podłużnica 3 D. Stopień drewniany E. Balustrada 1 F. Balustrada 2 G. Balustrada 3

Rozwiązania są wykonalne, ale to na rysunku liczy się wybór projektu. Podaję 2 przykłady, ponieważ zastanawiam się, czy metody mogą się różnić w zależności od projektu.

Do tego czasu zajmuję się dużo montażem, uważam, że jest to łatwiejsze do rysowania, jesteśmy mniej ograniczeni co do wyświetlaczy. Wadą jest jednak ograniczona nomenklatura, nie możemy łatwo i szybko pogrupować wszystkich spawanych mechanicznie części. Nie wspominając już o tym, że pracujemy z częściami zewnętrznymi.

Próbowałem pracować w kawałkach, ale uważam, że jest to zbyt restrykcyjne, aby musieć przechodzić przez selekcję ciała, aby stworzyć moje wspaniałe plany o precyzyjnej strukturze całego pliku. A tym bardziej, gdy do pozowania do zdjęć trzeba ukryć mnogość ciał, aby zobaczyć tylko jedno. Istnieje łatwość odczytania zestawienia materiałów i schematu technologicznego, ale to wszystko.

Pomijam wiele zalet i wad. I nie mówię tu o narzędziach Mycadtool , których nie opanowałem. Nie rozumiem SmartBoma i drugiego, który robi arkusze debetowe.

Wszystko po to, aby zapytać Cię, jakie były Twoje preferencje, co zadecydowało o wyborze jednej metody bardziej niż drugiej? Co poświęcasz?

Dla nas bryła = część->część  z blachy = część = PEM. Dzięki temu część może być ponownie wykorzystana w dowolnym przyszłym złożeniu.

Następnie zmontuj różne części.

Tylko przypadek osobno dla rury w konstrukcji spawanej, gdzie element może zawierać kilka ciał.

Następnie MEP zespołu z BOM.

I wreszcie eksport ogólnego zestawienia materiałów za pomocą Smartbom, który dba o zliczanie liczby każdej części w celu wypełnienia naszego kasety z każdym planem ilością zaznaczoną w zestawieniu materiałowym Smartbom w sposób zautomatyzowany i bez błędów liczenia.

3 polubienia

Witam

Myślę, że sposobów pracy nad oprogramowaniem jest tyle, ilu projektantów...

Niedawno zmieniłem firmę, więc dostrzegłem inny sposób myślenia.

Wcześniej była to część/korpus i kilka części w zespole, ponieważ narzędzie produkcyjne w warsztacie nie obsługiwało wielu korpusów.

Dziś to głównie wielobryłowa, gdzie "mieszamy" spawane elementy konstrukcyjne z blaszanymi. Podążając za projektem, przekazujemy nasze części (wiele nadwozi) do "młyna" SheetMetalManufacturing, co czyni nas posłami do PE blach w samochodzie, do którego dodajemy stronę, aby mieć listę rur i prętów. Odbywa się to następnie za pomocą SmartConverter, aby DXF był płaski na arkuszach do cięcia laserowego. CutOptimization jest również używany do pomiaru przepustowości rur/prętów.

Krótko mówiąc, nie ma prawdziwej reguły. Na końcowym etapie trzeba wiedzieć, co jest potrzebne (typ MEP, dokument produkcyjny...), aby obrać właściwą drogę i wygenerować to wszystko w jak najbardziej płynny i automatyczny sposób (jestem raczej leniwy ;-)).

Wracając do twojego przykładu, schody będą wieloma bryłami. Różne ciała byłyby ze sobą połączone, co pozwoliłoby na zmianę wymiarów i wszystko, co następuje.

Na werandę wykonam kilka kilku brył w zespole, jeden na ściany (słupki + wypełnienie), jeden na dach...

Od Ciebie zależy, czy znajdziesz ścieżkę najlepiej dopasowaną do ostatecznej potrzeby .

Miłego dnia

5 polubień

Witam 

Moja metodologia to 

• Zespół zespawany w jeden dokument, część niezależnie od jej składu i rozmiaru. 
  • Konstrukcja profilu skręcanego to jedna sztuka na profil (w przypadku tych projektów najpierw zaczynam od modelu przygotowawczego, a następnie wstawiam każdy profil (zespół spawany) w nową część.

Metodologia ta pozwala mi na lepsze ustrukturyzowanie zestawień materiałowych ze znakami wysyłkowymi, jednocześnie pozwalając mi na przypisanie właściwości, masy spawanego zespołu, kostek wizualizacyjnych dla wymiarów przestrzeni itp.,

Na potrzeby warsztatu te spawane zespoły są rozkładane na rysunki ze szczegółową nomenklaturą.