Spawany mechanik: zmienić grubość profilu bez odwracania wszystkiego do góry nogami?

Witam, wykonałem cały swój montaż, którego podstawą jest mechanicznie spawane podwozie.

Wszystko jest skończone, Z WYJĄTKIEM: tego, że muszę zmienić grubość moich pustych profili...

Kiedy robię tę modyfikację, staje się ona okropna, wszystkie moje ograniczenia są wywrócone do góry nogami, nie rozpoznaje już twarzy, krótko mówiąc, jest s****.

Czy jest jakaś sztuczka, aby temu przeciwdziałać? Bo teraz, żeby wszystko odłożyć, mam to od dawna....

Z góry dziękuję, miłego dnia.

1 polubienie
Witam, niestety nie sądzę, żeby była jakaś sztuczka.

Jedynym rozwiązaniem byłaby zmiana szkicu profilu, ale byłby on błędny dla wszystkich przyszłych zastosowań.

Edycja: w 2014 roku pojawiła się nowa funkcja, która pozwoli Ci zachować swoje referencje! Zobacz ten link

http://www.hawkridgesys.com/blog/solidworks-weldment-profiles-configurable/

2 polubienia

Czy profil jest oparty na szkicu 3D, czy składa się z oddzielnych części?

Przeszedłbym do mojego szkicu profilu, aby zmienić grubość. Zmieni się wszędzie

2 polubienia

Tak, to szkic 3D...

Jak powstał Twój profil?

i jakiego rodzaju korekty miejsca spotkania dokonałeś

1. Siekiery
  2. Kątowniki na zewnątrz
  3. Wydłużenie środkowej części twarzy
  4. kątowniki po wewnętrznej stronie
  5. Wewnętrzny środek

Jeśli profil został utworzony za pomocą biblioteki profili (SLDLFP)

Musisz tylko zmienić swój profil lub utworzyć inny z własnym numerem ref

i zobacz definicję miejsc spotkań ze swoimi szkicami profilowymi

@+ ;-))

ponieważ jest to szkic 3D, zmieniając szkic profilu, edytując go, jak wspomniano, @bart bez zmiany formatu, zachowuje odniesienia. ale pozostawia odniesienie w oryginalnej grubości.

Mając tego typu problem, wielki mędrzec CAD powiedział mi, że konieczne jest ustalenie ograniczeń na planach, a nie na twarzach. Więc kiedy zmieniasz strukturę rurek, wszystko pozostaje na swoim miejscu.

Więc w twoim przypadku musisz wszystko przepisać.....  

4 polubienia

Jakie są Twoje punkty styku w Twoim profilu?

Jeśli wykonałeś szkic 3D dla swojego mechanika

Czyli bierzesz za ref punkty, w których spotykają się osie?

Kopia profilu z kopią mechanika w Screnn

Pozwoliłbym mi pojąć problem

@+ ;-))

1 polubienie

Witam wszystkich,

Oprogramowanie odnosi się do powierzchni, która ma unikalny kod. Jeśli zmienisz grubość profilu szkicu, zmieni się kod powierzchni, więc będziesz miał wszystkie swoje ograniczenia do przejęcia.
Z drugiej strony, jeśli zmodyfikujesz swoje podstawowe szkice poprzez modyfikację wymiarów, nie będzie bp, ponieważ wynikowa powierzchnia jest taka sama. 

Spróbuję tego:
"Zapisz jako" swoją mieszankę.
"Zapisz jako" swoją spawaną część mechaniczną
Edytuj swoje szkice
Wymień zmodyfikowaną część na nową i sprawdź, czy działa błędy.

Ale ja osobiście mam wam do zaoferowania tylko to.

Powodzenia

PM

1 polubienie

Witam

Problem polega na tym, że każdy element (linia, okrąg,...) szkicu twojego pliku .sldlfp (lib feat part) o zmodyfikowanej grubości musi mieć taką samą nazwę jak elementy oryginalnego pliku .sldlfp, aby nie stracić odniesień.

Zwykle, jeśli otworzysz oryginalny plik .sldlfp, tworzysz kompozycję na wynos, której nazwę zmieniasz na nową grubość, a następnie w szkicu utworzonego pliku modyfikujesz wymiary bez dotykania linii i okręgów, i tam zwykle się nie porusza.

Miłego dnia.

sldlfp.png
1 polubienie

Zobacz ten link

Bardzo dobry samouczek  dotyczący profilu spawanego mechanicznie pod Excelem

http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/profile-mecano-soude-avec-excel

@+ ;-))

Witam

Jak mówi @dargaud.anthony, jednostki na szkicu muszą mieć tę samą nazwę. Ogólnie rzecz biorąc, działa to dobrze na starych bibliotekach profili, ponieważ były one tworzone od kopii do kopii z zawsze tym samym źródłem, więc zawsze tymi samymi nazwami encji!

W twoim przypadku powinieneś spróbować skopiować sldlfp, którego używasz dzisiaj do swojej spawanej konstrukcji i edytować tylko grubość. Gdy wrócisz do SW, aby zmienić sekcję dla tego nowego profilu, Twoje ograniczenia powinny się pojawić.

1 polubienie

Zobacz ten samouczek dotyczący spawania mechanicznego

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-la-mecano-soudure

@+ ;-))

Haha Benoit, rozpoznajemy królów hakowania (tak, cóż, robię to samo).

To jest duży problem z bibliotekami profili. Nie wiemy, jak robili to nasi poprzednicy... I w efekcie powstają takie aberracje.

2 polubienia

W przyszłości można rozważyć użycie skonfigurowanych profilów, a nie starych bibliotek z 1 plikiem na sekcję. (nowość chyba w 2014 roku)

@flegendre udostępnił obszerne biblioteki profili w samouczkach. Pierwszym z nich jest ten dla lamp:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/profils-contructions-soudee-configurables-tubes

Przynajmniej unikniesz tego rodzaju niedogodności.

@coin37coin, nie do końca lubię "króla hakowania":) Wolę długoterminowe rozwiązania, ale kiedy jesteś pod ścianą, czasami niekoniecznie musisz próbować ją pokonać, ale zrobić w niej dziurę! ;)

4 polubienia

Musisz użyć bazy profilu, która ma konfiguracje.

W ten sposób wystarczy zmienić linię, aby uzyskać odpowiednią grubość.

Załączam link:

http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/profile-mecano-soude-avec-excel

Odkąd to skonfigurowałem, jest świetnie!

1 polubienie

@Bart link musi być dobry skoro też go dajesz ;-))

Prawdą jest, że jest to dobra praktyka pomocy dla profili

Dodaję i to jest ważne

Nie zapomnij stworzyć własnej osobistej biblioteki

w pliku osobistym poza oprogramowaniem, tak jak wszystkie biblioteki

aby utrzymać go poprzez mutacje SW.

@+ ;-))

1 polubienie

Przepraszam Gt, nie widziałem, że podałeś ten link. =)

Stworzyłem osobistą bazę, zajmuje to trochę czasu, ale w końcu wygrywasz

1 polubienie

@Bart ........................... NIE  blady ;-))

Dobre referencje musisz je oddać i nie zatrzymywać ich dla siebie

@+ ;-))

1 polubienie