Witam, wykonałem cały swój montaż, którego podstawą jest mechanicznie spawane podwozie.
Wszystko jest skończone, Z WYJĄTKIEM: tego, że muszę zmienić grubość moich pustych profili...
Kiedy robię tę modyfikację, staje się ona okropna, wszystkie moje ograniczenia są wywrócone do góry nogami, nie rozpoznaje już twarzy, krótko mówiąc, jest s****.
Czy jest jakaś sztuczka, aby temu przeciwdziałać? Bo teraz, żeby wszystko odłożyć, mam to od dawna....
ponieważ jest to szkic 3D, zmieniając szkic profilu, edytując go, jak wspomniano, @bart bez zmiany formatu, zachowuje odniesienia. ale pozostawia odniesienie w oryginalnej grubości.
Mając tego typu problem, wielki mędrzec CAD powiedział mi, że konieczne jest ustalenie ograniczeń na planach, a nie na twarzach. Więc kiedy zmieniasz strukturę rurek, wszystko pozostaje na swoim miejscu.
Więc w twoim przypadku musisz wszystko przepisać.....
Oprogramowanie odnosi się do powierzchni, która ma unikalny kod. Jeśli zmienisz grubość profilu szkicu, zmieni się kod powierzchni, więc będziesz miał wszystkie swoje ograniczenia do przejęcia. Z drugiej strony, jeśli zmodyfikujesz swoje podstawowe szkice poprzez modyfikację wymiarów, nie będzie bp, ponieważ wynikowa powierzchnia jest taka sama.
Spróbuję tego: "Zapisz jako" swoją mieszankę. "Zapisz jako" swoją spawaną część mechaniczną Edytuj swoje szkice Wymień zmodyfikowaną część na nową i sprawdź, czy działa błędy.
Ale ja osobiście mam wam do zaoferowania tylko to.
Problem polega na tym, że każdy element (linia, okrąg,...) szkicu twojego pliku .sldlfp (lib feat part) o zmodyfikowanej grubości musi mieć taką samą nazwę jak elementy oryginalnego pliku .sldlfp, aby nie stracić odniesień.
Zwykle, jeśli otworzysz oryginalny plik .sldlfp, tworzysz kompozycję na wynos, której nazwę zmieniasz na nową grubość, a następnie w szkicu utworzonego pliku modyfikujesz wymiary bez dotykania linii i okręgów, i tam zwykle się nie porusza.
Jak mówi @dargaud.anthony, jednostki na szkicu muszą mieć tę samą nazwę. Ogólnie rzecz biorąc, działa to dobrze na starych bibliotekach profili, ponieważ były one tworzone od kopii do kopii z zawsze tym samym źródłem, więc zawsze tymi samymi nazwami encji!
W twoim przypadku powinieneś spróbować skopiować sldlfp, którego używasz dzisiaj do swojej spawanej konstrukcji i edytować tylko grubość. Gdy wrócisz do SW, aby zmienić sekcję dla tego nowego profilu, Twoje ograniczenia powinny się pojawić.
Przynajmniej unikniesz tego rodzaju niedogodności.
@coin37coin, nie do końca lubię "króla hakowania":) Wolę długoterminowe rozwiązania, ale kiedy jesteś pod ścianą, czasami niekoniecznie musisz próbować ją pokonać, ale zrobić w niej dziurę! ;)