Cze wszystkim
Chciałbym wykonać ramę o wymiarze 700x2000 której cztery boki będzie stanowić blacha gięta w kształcie litery U o wymiarze 160x45.
Wiem, jak robić blachy gięte, opanowuję też funkcję "Konstrukcja spawana", ale nie wiem, jak zrobić część spawaną z blach giętych...
Jeśli masz wskazówkę lub rozwiązanie mojego problemu, jestem za tym.
Pozdrowienia
Simon
Witam
Czy mógłbyś pokazać nam na zdjęciach swoje potrzeby?
Po co tworzyć spawaną część składającą się z giętych blach, możesz wykonać montaż różnych typów części (konstrukcja spawana i blacha).
1 polubienie
Oto przykład z Solidworks 2016; wystarczy wykonać części blaszane w konstrukcji spawanej i dla MEP wykonane jak zwykle, wybierając komponent
ac_cobra.sldprt
2 polubienia
Należy wykonać mechaniczne profile spawalnicze elementów blaszanych.
Następnie wykonaj konstrukcję za pomocą modułu mechaniczno-spawalniczego.
2 polubienia
gt22
1 Kwiecień 2018 13:56
5
jaki masz rok wersji Solidworks?
poniżej 2017 premium i (pro nie sądzę, że jestem pewien dla pro)
Między innymi istnieje możliwość rozłożenia powierzchni
Tak więc na powierzchni rozkładasz się po ukojeniu i masz swój pokój rozłożony pod względem objętości
Stwórz więc spawany profil mechaniczny o swoich wymiarach
po spawaniu modułu mechanicznego
dla mnie to + proste ;-)
@+ ;-)
1 polubienie
Hubert
1 Kwiecień 2018 16:47
6
Witam
Powiedziałbym, że jak Aliende
Tworzysz profil swojej złożonej blachy 160 x 45 i używasz go jako spawanego profilu konstrukcyjnego
Z drugiej strony nie będziesz w stanie rozłożyć żadnego elementu, ponieważ nie jest to blacha w ścisłym tego słowa znaczeniu.
Osobiście wykonuję również ramy w blachach giętych, swoje części wykonuję w blasze a następnie montuję je w zespole. Trochę żmudne, ale tak naprawdę zależy to od Twoich potrzeb
Powierzchnia, nie znam się za bardzo, ale po rozłożeniu oblicza się rozwiniętą?
Klasa A+
1 polubienie
Powinniśmy zacząć od stworzenia podstawowego dania, na jedną stronę,
o kształcie trapezu z funkcją
"Wstawianie/Blacha/Gięta blacha"
Następnie musisz utworzyć płaszczyznę na jednym końcu, aby narysować przekrój, który ma zostać zeskanowany
http://help.solidworks.com/2016/French/SolidWorks/sldworks/t_Swept_Flanges.htm?id=967b225ee2cb497288f5dce4fbf02c87#Pg0&ProductType=&ProductName =
Następnie zrób to samo dla drugiej strony,
Następnie wykonaj okrągłe powtórzenie 180° 2 ciał.