Spawanie mechaniczne blach giętych

Cze wszystkim

Chciałbym wykonać ramę o wymiarze 700x2000 której cztery boki będzie stanowić blacha gięta w kształcie litery U o wymiarze 160x45.

Wiem, jak robić blachy gięte, opanowuję też funkcję "Konstrukcja spawana", ale nie wiem, jak zrobić część spawaną z blach giętych...

Jeśli masz wskazówkę lub rozwiązanie mojego problemu, jestem za tym.

Pozdrowienia 

Simon

Witam

Czy mógłbyś pokazać nam na zdjęciach swoje potrzeby? 

Po co tworzyć spawaną część składającą się z giętych blach, możesz wykonać montaż różnych typów części (konstrukcja spawana i blacha).

1 polubienie

Oto przykład z Solidworks 2016; wystarczy wykonać części blaszane w konstrukcji spawanej i dla MEP wykonane jak zwykle, wybierając komponent

ac_cobra.sldprt
2 polubienia

Należy wykonać mechaniczne profile spawalnicze elementów blaszanych.

Następnie wykonaj konstrukcję za pomocą modułu mechaniczno-spawalniczego.

2 polubienia

jaki masz rok wersji Solidworks?

poniżej 2017 premium i (pro nie sądzę, że jestem pewien dla pro)

Między innymi istnieje możliwość rozłożenia powierzchni

Tak więc na powierzchni rozkładasz się po ukojeniu i masz swój pokój rozłożony pod względem objętości

Stwórz więc spawany profil mechaniczny o swoich wymiarach

po spawaniu modułu mechanicznego

dla mnie to + proste ;-)

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Powiedziałbym, że jak Aliende

Tworzysz profil swojej złożonej blachy 160 x 45 i używasz go jako spawanego profilu konstrukcyjnego

Z drugiej strony nie będziesz w stanie rozłożyć żadnego elementu, ponieważ nie jest to blacha w ścisłym tego słowa znaczeniu.

Osobiście wykonuję również ramy w blachach giętych, swoje części wykonuję w blasze a następnie montuję je w zespole. Trochę żmudne, ale tak naprawdę zależy to od Twoich potrzeb 

Powierzchnia, nie znam się za bardzo, ale po rozłożeniu oblicza się rozwiniętą?

Klasa A+

1 polubienie

Powinniśmy zacząć od stworzenia podstawowego dania, na jedną stronę,

o kształcie trapezu z funkcją

"Wstawianie/Blacha/Gięta blacha"

Następnie musisz utworzyć płaszczyznę na jednym końcu, aby narysować przekrój, który ma zostać zeskanowany

http://help.solidworks.com/2016/French/SolidWorks/sldworks/t_Swept_Flanges.htm?id=967b225ee2cb497288f5dce4fbf02c87#Pg0&ProductType=&ProductName=

Następnie zrób to samo dla drugiej strony,

Następnie wykonaj okrągłe powtórzenie 180° 2 ciał.